Skocz do zawartości

[piasta]Deore XT czy DT Swiss 370 która lepsza

gilgamesz

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Również rozważam składanie kółek an 370tkach. Właściwie nie znalazłem złych opinii o tych piastach. Ale zastanawiam się nad trwałością samych łożysk w tych piastach.

Wiem, że może niezbyt odpowiednie porównanie, ale np. piasta Novatec D712SB-AA tył kula się na czterech łożyskach 6002 (na dwóch toczy się piasta i na dwóch bębenek), a taka 370 tył ma jedno 6000 i jedno 6900. A bębenek jest łożyskowany nietypowym łożyskiem walcowym (poz.9) (tyle moge wywnioskować z manuala na stronie DT). Jak to ma się do trwałości tych łożysk, bo mnie zastanawia chociażby to, że łożyska w Novatec są większe.

Tutaj złożenie Novatec:

big_file2.jpg

A tutaj 370

ddefff84f00a0e69.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

nie chcę zakładać nowego tematu więc sie podepnę

czy waszym zdaniem róznica technologiczna pomiędzy piastami z grupy XT(260 zł), a SLX(180 zł) warta jest dopłaty w wysokości 80 zł?

na pierwszy rzut oka piast są bardzo podobne do siebie różnicą jaka zauważam to:

- masa 40g

- uszczelnienie? Xt ma podwójne

To nie temat o różnicach między piastami Japończyków. Więc się nie dziw.

Ale skoro już piszę: XT ma skuteczniejsze uszczelnienie (dodatkowe uszczelnienie prawdopodobnie z NBR na kunusie). 

No i wagowe różnice, jak już wspomniałeś. Pozostałe różnice są "marketingowe"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...