Skocz do zawartości

[Hamulce]Mechaniczne tarczowki nie hamują

Tomekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

A więc tak... kupiłem rower z hamulcami tarczowymi(mechanicznymi, nazwy wam nie powiem bo nic nie pisze xD pewnie jakieś no-name) i nie hamują tylko zwalniają :icon_wink: I mam do was pytanie, co może być tego przyczyną, już jakiś czas jeżdżę tym rowerem (ok. 2 tygodni) i myślę że nie jest to związane z dotarciem.

I czy jest taka opcja że hamulce po prostu będą zepsute? Aaa.. bym zapomniał ;) myślałem że hamulce są zatłuszczone czymś i stwierdziłem że przemyje je benzyną i gdy myłem tarcze to siadłem na rower i zrobiłem kółko koło domu i jak hamowałem to coś w czym są klocki brudziło tarcze jakimś czarnym czymś :)

zgadzam sie z przed mówcą w 100%, mialem typowy marketowy rower Active FireDH z hamulcami tarczowymi, regulacja tylko poprzez naciag linki, jeden tłoczek zywiczny drugi metaliczny oO (nie było możliwosci wymiany, nic nie było zdejmowalne, zadnych klocków), tarcza grzała sie niesamowicie ale nie hamowała w ogóle, rower kosztował 608zł ;/ teraz jak już wiem cos o rowerach (wkońcu juz 4 miałem) jestem pewny ze nigdy bym tego nie kupił nawet 300zł nie było warte :P

Tam gadacie. Ja mam tarczówkę NoName którą zaraz po zakupie roweru chciałem wymienić na markową, ale, że zabrakło mi kasy, to jeżdżę na niej już... półtora roku :) Hamuje skutecznie, jej regulacja jest prosta jak schemat cepa. No niestety jedyna wada, to to nieszczęsne grzanie się. Po każdym mocniejszym zjeździe z góry czuję spaleniznę :/

Taka cena jest względna, bo za 800zł można kupić dobrą używkę, albo słabą nówkę :)

Ja powiem tak: mam rower za 600zł z Allegro. Włożyłem w niego 200zł i mam rowerek po prostu wyśmienity. To jest kwestia wyeliminowania najsłabszych podzespołów i odpowiedniej konfiguracji.

Daj zdjęcia (tylko porządne) tego hamulca (hamulca - nie tarczy) to zaznaczę co masz wyregulować.

Ok, jutro... Ja dałem dupy xD mogłem kupić ten rower

http://allegro.pl/item677036553_raleigh_oxford_gratisy_hit_cenowy_26cz.html

Za 550 zl i kupić do niego firmowe hamulce i na to samo bym wyszedł tylko miałbym rower z hamulcami

Myślę teraz czy sobie jakichś v-brakow nie kupić, da rade kupić za 50 zł jakies dobre v-braki(50 zł za 1 tzn na 1 koło :), więc razem 100 zl)

Sie odezwal... ale my rozmawiamy o mechanicznych

Ja sie zastanawiam nad tymi http://allegro.pl/item689739390_shimano_deore_xt_br_m760_hamulce_v_ki_bikestacja.html

Polecam v-brake'i z tym systemem, niezawodne, nie trą, a hamują lepiej niż niejedne tarczówki, leciutko klamka chodzi - poprostu bajka!

A co do roweru za 800 zł to g***o, a nie rower, za 800 zł można fajną ramę używkę kupić...

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

W nowych tarczach nie zalezy czy mechanik czy hydraulik klocki sie musza do tarczy dotrzec. Docieraja sie ok 200km.

Ale wiadomo tez ze im drozszy hamulec tym lepsze powinien miec klocki w standardzie, ale zawsze mozna zmenic i poprawić sprawnośc czasem nawet kilkukrotnie :)

• 2 tygodnie później...

Przy słabych komponentach w hamulcu (jako całość) może zdarzyć się 1-2 części, które uginają się (rozciągają) pod naciskiem i już nie masz właściwej siły hamowania.

Za pewne nie wymienisz tylko tych wadliwych elementów bo są zalane w jedną całość. Rozciągać się lekko może linka, ale ponowne naciągnięcie powinno rozwiązać kłopot, może pancerz masz za długi i zanim hamulec Ci zadziała to pancerze się zwija....

Zawsze można podumać nad dobrej jakości V-kami (Shimano XT, Avid Arch Rival - o ile kupisz czy inne o równoległym ścisku) do tego trzeba by mieć w miarę dobre klamki, oby nie z "kompozytu węglowego" zwanego dalej twardym plastikiem :). Sam miałem akurat hamulce: SRAM 7.0 + klamka Avid SD7.

Hamulce zmieniałem, ale przy tych klamkach zostałem - tylko nowszy model mam :)

A jak kupiłem tarczówki to nie zauważyłem czegoś co mógłbym nazwać docieraniem. Praktycznie od razu dobrze działały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...