rajax Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 Witam. Jestem na etapie kupna nowego amorka przedniego. Niestety tylko max. 150 - 170 zł chce przeznaczyc więc pozostają mi proste Suntory. Pytanie czy dla Bikera który waży 100 - czasem 105 kg , skok ma byc większy czy mniejszy. Zastanawiam sie nad skokiem 100 lub 120 mm. Nie chce aby amor sie zbytnie bujał, raczej wolę sztywny, i sa juz w takich na szczęście regulacje napreżenia wstepnego. Co polecacie, jaki skok i jaki amor konkretnie za taka kasę ???
Mod Team bogus Napisano 6 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2009 Jedyne co pozostaje to XCR w najuboższej wersji, choć on nie wytrzyma zbyt długo pod taką wagą i będzie bardzo miękki. Jeśli możesz to dozbieraj chociaż do Raidona, nawet Duro powinno być w tym wypadku dużo lepsze. Możesz poszukać używanych SR w dobrym stanie.
micha09 Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 za te pieniadze co mozesz przeznaczyc na amora nie kupisz nic rewelacyjnego z nowych to suntour XCR albo rst Gila, ale do twojej wagi to moze jakies uzywane duro (jakis do 200zl znajdziesz)
rajax Napisano 6 Sierpnia 2009 Autor Napisano 6 Sierpnia 2009 Widze że są jakieś z dwoma sprężynami. Może jak je skręce to będzie w miare ok. Jaki skok Panowie lepiej, chyba mniejszy????
blaze Napisano 6 Sierpnia 2009 Napisano 6 Sierpnia 2009 Widze że są jakieś z dwoma sprężynami. Może jak je skręce to będzie w miare ok. Jaki skok Panowie lepiej, chyba mniejszy???? Skok drogi Panie zależy od tego jaką masz ramę, sprawdź jaki amortyzator był dedykowany do twojej ramy i dobierz o podobnym skoku. Po drugie odpowiedz sobie na pytanie do czego będziesz potrzebował amortyzatora. Nie ma sensu kupować amorka o dużym skoku po to by fajnie się bujał, bo rower będzie wyglądał szkaradnie i jazda będzie uciążliwa. Polecam dystrybutora allegro. Napisz też ogłoszenie w dziale Giełda, może ktoś z forumowiczów coś ci sprzeda. Poza tym propozycje Raidon i XCR, ale to wiadomo, oraz Dart 2 RS podobno tylko pod masywnymi rowerzystami dobrze pracują. Tyle. Udanego polowania. Sprawdziłem twój rower, Trek 4100 raczej do 120 mm amortyzatora się nie nada. Poszukaj czegoś z 80 mm skokiem no może 100 max, bo masz 70 mm Insync Grind, czyli jakąś mutację spinnera.
rajax Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Napisano 7 Sierpnia 2009 Dzieki. Tak tam był faktycznie ten InSync. To może faktycznie zamiast 100 to 80 zarzucę. Własnie nie chcę zeby byjało rowerem, ale jakas amortyzacja musi być.
downhill95 Napisano 10 Sierpnia 2009 Napisano 10 Sierpnia 2009 za te cene według mnie będzie najlepszy xcr 120mm amorze jakieś używane duro
Schwefel Napisano 10 Sierpnia 2009 Napisano 10 Sierpnia 2009 100mm możesz spokojnie zapodać do tej ramy, tym bardziej że przy 100kg SAG będzie duży.
kello Napisano 11 Sierpnia 2009 Napisano 11 Sierpnia 2009 Uzywanego darta poszukaj albo judy, pod twoja wage bedzie jeszcze ok, a i wytrzymalosc jest niezla
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.