Skocz do zawartości

[?] Cube LTD CC 2009

Zanders

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem właśnie nowego Kubę i oto co dostał z przydziału:

Rama - Alu Lite 7500 RFR geometry

Amore - ROCK SHOX Reba SL 80mm, Motion Control, Poplock

Ster - FSA nr10 półzintegrowane

Most - Easton EA30 Oversized

Kiera - Easton EA30 Lowriser Oversized

Grip - CUBE Double Duometer

Przerzutka tyl. - Shimano Deore XT RD-M772 Shadow

Przerzutka przed. - Shimano Deore XT FD-M770 Top Swing, 34,9mm

Mańki - Shimano Deore XT SL-M770 Rapidfire-Plus, 9-speed

Heble - Hayes Stroker Trail tarczowe hydrauliczne (180/160mm)

Korba - Shimano Deore XT FC-M770 Hollowtech II 44x32x22T. 175mm

Suport - Integrated BB

Kaseta - Shimano Deore CS-HG50 11-32T, 9-speed

Łańcuch - Shimano Deore CN-HG53 108 ogniw

Obręcze - OlekObręcze EN24

Piasta przednia - Shimano Deore XT Disc HB-M756

Piasta tylna - Shimano Deore XT Disc FH-M756

Szaszłyki - Shimano XT

Szprychy - DT Swiss Stainless 2.0

Guma - przód: Schwalbe Nobby Nic Triple Compound 2,25, tył:Schwalbe Racing Ralph Triple Compound 2,25

Dętki - Schwalbe MTB AV13

Pedały - Fasten Alu (jakiś makrokesz)

Kanapa - Scape Active 5

Rura - Scape Light 31,6mm

Klamerka - Scape QR

Masa roweru: od 11,80kg

Masa ramy: 1900g

I tutaj od razu sorry za nieprofesional dane wagowe.. nie mam pojęcia ile co waży i ile waży całość.. choć od ręki jest raczej lżejszy niż cięższy..

Poniżej pomysł na mini tune:

Most - WCS Wet White 4Axis - 132gr - 120 mm

Kiera - WCS Carbon 31,8 prosta - 135gr (no właśnie prosta czy low riser??)

Dystans stożek 20mm - Token Carbon - 23gr

Sztyca - KCNC TI PRO LITE 31,6/400 - 142 gr

Zacisk - KCNC MTB clamp - 23gr (właśnie.. jaki rozmiar do sztycy 31,6 ??)

Siodło - ?? (pod łóżkiem leży nowe Selle Italia XR - 210 gr (!! - więc pewnie odpada)

Zaciski piast - KCNC Skewers TI - 45gr (komplet)

Komplet przewodów - NOKON - (najdalsze plany)

Koszyk - Token MONO-Q Carbon - 19 gr

Bidon - Token 500ml - 87 gr

Obręcze - DT Swiss X455 (448 gr x2)

Duperele: korek mostka - Token Carbon - 28 gr

(heh, przyznam najdroższy zakup: http://www.allegro.pl/item692471732_korek_i_gwiazdka_token_carbon.html)

śruby korby Token - 9 gr (kpl)

kółka przerzutki Token - 17 gr (kpl)

nakrętka kasety Token - 5 gr

Pozostają pedały.. na SPD nie mam doświadczenia i szkoda mi lakieru na ramie.. bo gwizdy będą raczej częste.. jaka alternatywa? platformy?

Ok.. tak to widzę.. i tak powiem ;)

Pzdr! i dzięki za wszelkie sugestie..

P.S. nie jestem psychofanem.. nie nawiercam.. nie zdrapuję farby.. nie przycinam uchwytów na bidon.. zwyczajnie nie przepadam za dźwiganiem..

Cheers!

Czesc! To moj 1 post na tym forum, wiec generalnie WITAJCIE Wszyscy!

Posiadam rowerek Cube LTD Comp 2008, po mocnych modyfikacjach( amor Marcoka XTRetro 600 z 2007r, hample SLX 180/180mm, obrecze Alex R DM24 na maszynowkach Novatec - wiem wiem ciut ciezkie, ale jestem silny i tak lubie).

Twoj model jest bazowo znacznie ciekawiej zestawiony( chocby Reba, komponenty XT). Wczoraj dopiero wymienilem, po okolo rocznej jezdzie, pedalka na Shimanowskie M520( +korba 542+łancuch HG53) W porownaniu do poprzednio posiadanych pedalow platformowych, choc oceniam to dopiero po ok 3h jazdy, NIEBO a ZIEMIA - SPD to wlasnie to niebo:-). Goraca Ci polecam, jak juz przywykniesz to nie pozalujesz! Jak posmigam wiecej, zdam relacje z wrazen.

P.S. przejscie na SPD to w sumie kwestia czasu, zwyczajne platformy nie daja satysfakcji, mecza, ograniczaja osiagi( nawet dla polamatora ,jakim jestem, jest to wazne).

POZD!

Cóż mogę rzec. Rower jest ok już w wersji podstawowej. Widzę też, że masz dokładnie przemyślane (przynajmniej w sensie typów ;) )pomysły na odchudzanie, więc pozostaje tylko życzyć powodzenia.

Ja swój również odchudziłem, ale dążę przede wszystkim do zachowania wytrzymałości i funkcjonalności. Dlatego obyło się bez zbytnich fajerwerków, poza tym trudno toleruję kolory inne niż czarny ;) . No i mam jakieś takie dziwne uprzedzenie do KCNC. Może to przez te złote śruby ... ;)

W każdym razie sztycę, kierę i mostek zmieniłem odpowiednio na EC90, EC70 i EA90. Koła zmieniam na Easton XC One (właśnie dojechały). Zostaje jeszcze napęd, ale tu nie ma pośpiechu, poczekam aż się zacznie wyrabiać. Czyli do początku przyszłego sezonu.

Zważę jak założę koła. Sam jestem ciekaw ile teraz stoi, bo w katalogowe dane wierzę równie mocno jak w wiarygodność pudelka.

Sztyca KCNC w rozmiarze który podałeś jest cięższa - 182g

Kiera tylko prosta do hardtaila.

Rozmiar zacisku sztycy musisz mieć - 34,9mm.

Chyba zartujesz z tymi SPD - kupuj i nie gadaj bzdur o jakimś lakierze. Siadaj na rower, pojeździj po trawie i nie będzie problemu - kwestia jednego dnia nauki.

Obręcze, które zaporoponowałeś - DT, ciężkie są potwornie, może Mavic 717 ? Masę ja kołach odczujesz najbardziej.

Radziłbym też dostosować nazewnictwo w pierwszej rozpisce na bardziej ludzkie - zobacz w dziale "Projekty Rowerów" jak wygląda rozpiska i tego się trzymaj, będzie czytelniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...