Skocz do zawartości

[pulsometr]Pulsometr na rower i do biegania

exfenix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

wiem, wiem temat już był wałkowany, potrafię korzystać z funkcji "szukaj", ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Zastanawiam się nad z wyborem pulsometru i tak czytam forum i czytam i nadal nie wiem który wybrać. Potrzebuję pulsometru do treningów kolarskich i biegowych, pływać z nim nie przewiduję. Nie potrzebuję ani nadajnika GPS, ani licznika kilometrów. Wystarczy jeśli będzie miał możliwość ustawienia stref plusu, bo to wydaje mi się, że (a jestem w tym temacie laikiem) to ważne :) . Ile przedziałów pomiaru pulsu jest potrzebne do skutecznego treningu? Bo zazwyczaj jest tylko 1 strefa.

Wybrałem takie propozycje:

Sigma PC 15

Polar RS100

Suunto t1

Ciclosport CP16is

Timex 5F001

Beurer PM50

oczywiście wszystko jest ważne dla mnie ważne, cena, możliwości treningu, bezawaryjność, możliwość łatwej wymiany baterii (w zegarku jak i opasce).

Proszę o opinie i rady :)

Napisano

Witam

Osobiście używam Garmina Forerunner 305 i moge ci powiedzieć że ma to co wymieniłeś jako wymagane no ale są dwa ale :)

1 - cena

2 - brak wymiennej baterii (w moim przypadku zawsze prędzej kończy się moja biologiczna bateria wiec u mnie to nie problem)

Co do stref to można w fr305 ustawić 5 stref dodatkowo ma możliwość ustawienia alarmów górnych i dolnych tętna i prędkości.

Ja jestem z niego bardzo zadowolony.

To tyle od mnie użytkownika fr305.

Napisano

Takim uniwersalnym modelem jest Polar S725x - model sprzed roku najpewniej jeszcze można go kupić.

Zresztą tu masz aktualną ofertę Polara:

http://polar.sportkonsulting.pl/go/ac/511/ci/307/polar/kolarstwo.htm

http://polar.sportkonsulting.pl/go/ac/511/ci/306/polar/bieganie-i-multisport.htm

Widziałem ofertę POLARA już wcześniej, bardziej zastanawia mnie, który model był by lepszy: czyli ma różne strefy treningu - nie do końca rozumiem, ile ich powinno być i czy powinny być ustawiane, czy pulsometr nie gubi wskazań (tak jak krytykowana często SIGMA PC-15), czy nie psuje się itd. Wyczytałem że są bardzo dobre POLARY ale są za drogie dla mnie, kwota wokół której szukam sprzętu to 400zł, a najlepiej mniej ;) . Aktualnie jest tle asortymentu, że nie mogę się połapać, na co mam zwrócić uwagę. Mam nadzieję, że POLAR nie jest jedynym rozwiązaniem.

Napisano

Tu masz inną ofertę http://www.sport-shop.pl/elektronika-pulsometry-c-244_116.html?page=1

A najlepiej napisz jakie modele wybrałeś cenowo i wtedy poproś o poradę - będzie łatwiej doradzać

Nie mam konkretnego modelu, cena to do około 400zł. Najważniejsze dla mnie są: niezawodność, funkcjonalność (min. 3 strefy), cena (im mniej tym lepiej). Pytam bo sam jeszcze nie wiem, na co należy zwrócić uwagę. Życzył bym sobie, żeby nie musieć kupować za chwilę następnego pulsometru, bo ten się będzie ciągle psuł albo okaże się, że jakiegoś treningu nie mogę zrealizować.

Napisano

W Sigmie PC15 są oczywiście 3 programowalne strefy (HZ, FZ, PZ). Poza tym pulsometr jest bardzo funkcjonalny jak na swój segment cenowy, tutaj możesz zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Zasadniczym minusem jest brak kodowania i to, że zdarza mu się gubić sygnał (więcej na ten temat).

Ale ja w sumie jestem zadowolony. :icon_lol: Ma wszystko, co mi potrzebne - średnia treningowa, hrmax, strefy, czas treningu, czas w poszczególnych strefach - nawet trochę więcej, niż korzystam.

A poza tym jest porządnie wykonany, co jest dla mnie ważnym atutem.

Napisano

Trenuję już od prawie 2 lat (biegam i ćwieczę i jeżdzę na rowerze) z pulsometrem Donnay. Koszt około 40 zł. Pulsometr idealny!! Do biegania jest super ponieważ posiada mozłiwośc zbierania danych pomiarówych z 16 okrążeń. Na rowerze takze się sprawdza ponieważ w seztawie jest psecjalny gumowy uchwyt na kierownice. Też mozesz sobie ustawiać strefy i inne. PO co masz płacic 300 - 400 zł, po co? Biegam dużo jeżdze dużo i ćwicze dużo jetesm zaawansowany w tym co robię ale nie czuję potrzeby posiadania lepszego pulsometru ponieważ ten co mam jest idelany!!.

http://www.allegro.pl/item663111921_pulsometr_donnay_nowy_tylko_u_nas_promocja.html

Napisano

W Sigmie PC15 są oczywiście 3 programowalne strefy (HZ, FZ, PZ). Poza tym pulsometr jest bardzo funkcjonalny jak na swój segment cenowy, tutaj możesz zobaczyć jak to wygląda w praktyce. Zasadniczym minusem jest brak kodowania i to, że zdarza mu się gubić sygnał (więcej na ten temat).

Ale ja w sumie jestem zadowolony. ;) Ma wszystko, co mi potrzebne - średnia treningowa, hrmax, strefy, czas treningu, czas w poszczególnych strefach - nawet trochę więcej, niż korzystam.

A poza tym jest porządnie wykonany, co jest dla mnie ważnym atutem.

Ten post czytałem wcześniej, ale dziękuję :P , gdyby nie przytłaczająca liczba negatywnych opinii na temat SIGMY PC-15, w ogóle bym się nie zastanawiał. Ostatnio się dowiedziałem, że w śród znajomych mam dwóch zaawansowanych kolarzy, którzy trenują z SIGMA i są bardzo zadowoleni. Więc chyba wybiorę SIGMĘ.

Trenuję już od prawie 2 lat (biegam i ćwieczę i jeżdzę na rowerze) z pulsometrem Donnay. Koszt około 40 zł. Pulsometr idealny!! Do biegania jest super ponieważ posiada mozłiwośc zbierania danych pomiarówych z 16 okrążeń. Na rowerze takze się sprawdza ponieważ w seztawie jest psecjalny gumowy uchwyt na kierownice. Też mozesz sobie ustawiać strefy i inne. PO co masz płacic 300 - 400 zł, po co? Biegam dużo jeżdze dużo i ćwicze dużo jetesm zaawansowany w tym co robię ale nie czuję potrzeby posiadania lepszego pulsometru ponieważ ten co mam jest idelany!!.

http://www.allegro.pl/item663111921_pulsometr_donnay_nowy_tylko_u_nas_promocja.html

DONNAY to atrakcyjna cenowo propozycja, ale z tego co rozumiem nie ma stref treningu, a wszystkie znaki na niebie i ziemi oraz na forum wskazują, że to istotna funkcja.

Napisano

Ten post czytałem wcześniej, ale dziękuję :P , gdyby nie przytłaczająca liczba negatywnych opinii na temat SIGMY PC-15, w ogóle bym się nie zastanawiał. Ostatnio się dowiedziałem, że w śród znajomych mam dwóch zaawansowanych kolarzy, którzy trenują z SIGMA i są bardzo zadowoleni. Więc chyba wybiorę SIGMĘ.

DONNAY to atrakcyjna cenowo propozycja, ale z tego co rozumiem nie ma stref treningu, a wszystkie znaki na niebie i ziemi oraz na forum wskazują, że to istotna funkcja.

czesc,

można ustawiać strefy.

3 strefy lo in i hi.

U siebie ustawiłem jeszcze dawno temuw taki sposób: lo <140 , in 140-160, hi>160 .

Każdy trening zapisuje ze wszystkimi danymi itd. Pulsometr podaje np. średni czas okrążenia, czasy wszystkich okrażeń ze średnim pulsem na okrażenie.

Napisano

czesc,

można ustawiać strefy.

3 strefy lo in i hi.

U siebie ustawiłem jeszcze dawno temuw taki sposób: lo <140 , in 140-160, hi>160 .

Każdy trening zapisuje ze wszystkimi danymi itd. Pulsometr podaje np. średni czas okrążenia, czasy wszystkich okrażeń ze średnim pulsem na okrażenie.

W takim razie rozumiem, że właściwie pomiędzy SIGMĄ a DONNAYem nie ma większych różnić, jeśli patrzeć na funkcje użytkowe? Tylko, ta 3-miesięczna gwarancja, chociaż z drugiej strony cena chyba jest warta ryzyka.

• 2 tygodnie później...
Napisano

No i zdecydowałem się, kupiłem SIGMĘ PC-15. Mam ją od kilku dni, póki co nie mam zastrzeżeń. Raz tylko zgubiła sygnał, jak przejeżdżałem obok nadajnika Radia Maryja. :P

Teraz muszę się nauczyć efektywnie trenować, z pomocą pulsometru.

Napisano

No i zdecydowałem się, kupiłem SIGMĘ PC-15. Mam ją od kilku dni, póki co nie mam zastrzeżeń. Raz tylko zgubiła sygnał, jak przejeżdżałem obok nadajnika Radia Maryja. :)

Teraz muszę się nauczyć efektywnie trenować, z pomocą pulsometru.

Jestem w fazie testów tegoż pulsometru i na trasie 130 km nie zgubił sygnału. Zgubił mi podczas testowania, na krótkim odcinku. Wydaje mi się że drogą do sukcesu jest dobre nawilżenie elektrod, ale to tylko moje zdanie.

Napisano

Jestem w fazie testów tegoż pulsometru i na trasie 130 km nie zgubił sygnału. Zgubił mi podczas testowania, na krótkim odcinku. Wydaje mi się że drogą do sukcesu jest dobre nawilżenie elektrod, ale to tylko moje zdanie.

Oczywiście elektrony nawilżyłem, przed jazdą a jak przejeżdżałem obok nadajnika, to byłem już po treningu, bardzo spocony. Po prostu nadajnik sieje i zakłóca informacje wysyłane z opaski.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...