Skocz do zawartości

[amortyzator - przód]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Właśnie poskładałam mój pierwszy rower, chwilowo mam zamontowany sztywny widelec, ale szukam odpowiedniego dla siebie amortyzatora.

Prosiłabym bardziej doświadczonych rajderów o jakiś propozycje / sugestie.

Szukam czegoś lekkiego (rower waży teraz nieco ponad 10kg. i nie chciałabym drastycznie zwiększać jego wagi), z piwotami, skok do 100mm, ja sama ważę całe 50 kg :)

Myślałam o SR Epiconie RL(Allegro), ale nie jestem do końca przekonana - po pierwsze naczytałam się sporo mało pochlebnych opinii o SR, a po drugie 1650g - czy to nie sporo jak na amortyzator ? Jak lekki może udać mi się kupić ?

Kwota, którą chcę przeznaczyć to około 600zł (co nie znaczy, że nie mogę kupić czegoś np. za 300 - 400), uważam, że kupowanie droższego sprzętu jak na razie w moim wypadku nie ma sensu, dopiero zaczynam jeździć, nie chcę zapłacić za coś, czego później i tak nie wykorzystam ;)

P.S. Tutaj typowo kobieca uwaga - nie bijcie, proszę :) Byłoby super, gdyby był biały, pasowałby mi do ramy :))) (Nie jest to oczywiście warunek konieczny :P)

Za sugestie i opinie dziękuję :D

Napisano

Po pierwsze w społeczności wielbicieli rowerów dbałość o estetykę i wygląd sprzętu to domena bynajmniej nie kobieca :angry2: . Więc nikt Cię nie będzie potępiał, to dobrze, że dbasz o swój rower i chcesz aby się dobrze prezentował. Po drugie waga akurat nowych Epiconów nie jest aż tak tragiczna, mają aluminiową goleń górną. Po trzecie Epicony to dość udane modele i jeżeli kiedyś Suntour miał kiepską opinię to akurat dzięki tym modelom między innymi zmienia się ona na lepszą. Po czwarte jak na osobę 50 kg trudno ci będzie znaleźć coś lekkiego, taniego i uginającego się pod twoim ciężarem, powietrzny epicon to coś wartościowego i w miarę taniego. Chyba dobrze trafiłaś i Epicon powinien ci przypasować. Ja sam biję się z myślami czy nie odstawić na zimę roweru i nie kupić tegorocznego Epicona w lutym 2010 jak stanieje i a potem zmienić mu skok na 80 mm, to kolejna zaleta tego sprzętu. Ale kto wie. I nie jestem przedstawicielem handlowym firmy SR, zawsze możesz popolować na używki. pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Na forum możesz znaleźć wiele opinii o tym modelu,

ja sam nie mogę powiedzieć złego słowa na amortyzator SR Raidon (model niższy od Epicona),

działa tak jak ma działać, żadna rewelacja, ale tego za tą cenę można się było spodziewać,

choć mnie jego praca nie przeszkadza.

Epicon powinien być lepszy pod względem pracy i lżejszy za razem.

Napisano

Czy da się samemu podwyższyć amortyzator rock shox tora 80 sl coil bo słyszałem że się da. Dajcie mi szybką odpowiedz bo mi jest to potrzebne szybko wiedzieć .

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi, chyba poważniej zainteresuję się tym epiconem :woot: Czytałam na forum wypowiedzi i widze, że chyba nie jest taki zły, zresztą zdaję sobie sprawę, że za 600zł nie można wymagać niewiadomo czego.

W imieniu Meridy i swoim dziękuję raz jeszcze ;)

Napisano

Rura chyba nie jest wymienna więc bez rury ciężko by było zważyć :yes: . Generalnie polecam Epicona 09. Jest czuły i ładnie pracuje. Mi się udało kupić wersję RLD 09 za 599 zł. Białą oczywiście z pivotami. Pamiętaj tylko, że sam amor to nie jest jedyny wydatek, ponieważ jeszcze trzeba doliczyć montaż oraz zakup pompki do amora (około 100 zł)

P.S. Link do - http://www.centrumrowerowe.pl/004566/SUNTOUR-EPICON_RLD_26_100mm_2009_bialy_piwoty_regulacja_odbicia_blokada_skoku_manetka/Produkt.aspx

Napisano

Czesta praktyka jest podawanie masy amorow bez sterowki nawet w przpadkach, kiedy nie jest ona odkrecalna. Jesli myslisz o nowym amorze to Epicon jest chyba jedynym godnym polecenia. Pompke mozna dostac na allegro juz za okolo 70zl a montaz hmm... popros kogos ze szlifierka niech ci rure zetnie, mlotkiem wbijasz szyszke wkrecajac w nia srubke wczesniej byle prosto wbic i zakladasz :yes:

Napisano

Kwota, którą chcę przeznaczyć to około 600zł (co nie znaczy, że nie mogę kupić czegoś np. za 300 - 400), uważam, że kupowanie droższego sprzętu jak na razie w moim wypadku nie ma sensu, dopiero zaczynam jeździć, nie chcę zapłacić za coś, czego później i tak nie wykorzystam ;)

P.S. Tutaj typowo kobieca uwaga - nie bijcie, proszę ;) Byłoby super, gdyby był biały, pasowałby mi do ramy ;) )) (Nie jest to oczywiście warunek konieczny :P )

Jeśli chodzi o kolor to jak najbardziej słusznie myślisz. Rower musi ci sie podobac.

Jesli chodzi o kase to juz niekoniecznie. Widzisz, wg mnie nie ma sensu kupowanie "przejściowego amortyzatora". Jestes leciutka i tylko dobryamortyzator powietrzny da ci pełna satysfakcję. Dlatego wg mnie warto kupić dobry amorek który ma byc docelowy gdyż:

- będzie lekki, a o to ci chodzi (żaden amorek w cenie do 600zł nie będzie wazył mniej niż 2kg realnie)

- będzie działał jak trzeba i odpowiednio serwisowany posłuzy lata.

- wydasz pieniądze raz, a dobrze. W końcowym rozrachunku mniej wydasz

Ew kupic coś uzywanego.

Napisano

Jestes leciutka i tylko dobryamortyzator powietrzny da ci pełna satysfakcję. Dlatego wg mnie warto kupić dobry amorek który ma byc docelowy

Mógłbyś podać mi jakiś przykład? Nie będę ukrywać, że nie za bardzo się znam, a nie chcę wtopić większej sumy na coś, co nie jest jej warte.

Dziękuję :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Czy mógłby ktoś kto ma Epicona zmierzyć mi ile ma od zaczepu pod koła, aż do miejsca w którym wchodzi w rame ?

Ps: jak moze być cena w marcu/ kwietniu 2010 ?

Cennik - czy LOD bez manetki zejdzie tak ponizej 500 ?

Pozdrawiam :)

Napisano

Poniżej 500 to raczej tylko wersja którą ja mam czyli LO AIR.

Możesz jakiś link podesłac bo widzę tylko LOD'y

A ze swojego jesteś zadowolony? Żałujesz czegoś ?

Napisano

Możesz jakiś link podesłac bo widzę tylko LOD'y

A ze swojego jesteś zadowolony? Żałujesz czegoś ?

http://centrumrowerowe.pl/14003001002/Suntour-Raidon_AIR_26_z_piv_100mm_LO_czarny_blokada_na_goleni/Produkt.aspx

Kupiłem w promocji za 399, radze się pośpieszyć bo zostały tylko 3 szt a cena jest rewelacja.

Wymieniałem po wypadku i dopiero co go założyłem także nie odpowiem ci na to pytanie w tej chwili.

Odpowiedz na twoje pytanie z pm to około 51cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...