slaweksie Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Witam, dziwne odgłosy wydaje mój bajk. Jak pedałuje i tylko wtedy z okolic suporu słychać "trykanie" Odgłos jest zbliżony do "trzasków" jakie wydaje zapiaszczona sztyca w połączeniu z zaciskiem sztycy. Wyczyściłem zęby z przednich blatów, kasetę, przesmarowałem łańcuch "przepisowo" zmontowałem wszystko i ... tryka dalej Rower jest nowy, ma dopiero 500 km, był już w terenie. Wykluczam zużyty suport, ale może się zapiaszczył i dlatego tryka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phil Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Zależy jak suport. Jak jakiś z tych najtańszych, "otwartych" to na bank się zużył. Są bardzo mało wytrzymałe. A nie poluzowała Ci się może nakrętka od wolnobiegu? To też może być przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 suport jest taki: Custom Shimano FC-M542 żeby się zużył po 500 km ?? Czy ta nakrętka jest w kasecie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n4k5 Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Na korbie M543 po ok. 800km od zakupu miałem głośne "cykanie" przy pedałowaniu w okolicach suportu. Rozkręcając suport czułem, że z jednej strony były spore luzy i bardzo lekko poszło. Rozłożyłem na części, nasmarowałem, skręciłem porządnie i cisza. "Trykanie" zdecydowanie gorzej wróży, nie zajrzysz do środka nie dowiesz się. Jeśli masz blisko siebie sklep gdzie kupiłeś rower i nie chcesz się bawić to oddaj na przegląd, ale więcej frajdy jest w trybie DIY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phil Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ten Twój suport, to jednak markowy jest. Więc raczej mało prawdopodobne żeby się zużył. Jeśli chodzi o kasetę to za bardzo nie wiem, ale w wolnobiegu jest to nakrętka w ostatniej, najmniejszej zębatce. Jak się ona poluzuje, to napęd zaczyna stukać/cykać/czasem strzelać - zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 w trybie DIY hmmm ??? Ten Twój suport, to jednak markowy jest. Więc raczej mało prawdopodobne żeby się zużył. Jeśli chodzi o kasetę to za bardzo nie wiem, ale w wolnobiegu jest to nakrętka w ostatniej, najmniejszej zębatce. Jak się ona poluzuje, to napęd zaczyna stukać/cykać/czasem strzelać - zależy. Jutro składam wizytę u sprzedawcy, z resztą już u nich byłem, jest OK mi powiedziano. Bajka na dach i ... oto wynik. Jak dzwoniłem powiedzieli że po regulacji nie trykał, i na stojaku faktycznie cisza, tylko pod obciążeniem hmmm tryka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n4k5 Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 DIY - do it yourself - zrób to sam. U mnie było to samo, cykał tylko pod obciążeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cassone Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Szukasz daleko a prawdopodobnie odpowiedź leży tuż za rogiem. Sprawdzałeś śrubę dokręcającą ramiona korby do suportu? Często w nowych rowerach po przejechaniu xx-xxx km trzeba dokręcić śruby, bo mają tendencje do luzowania się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Korba bez blatu posiada dwie śruby na imbus. Obie wykręciłem, oczyściełm i wkręcięłm na nowo. Więcej śrub nie ma, no chyba jest jeszcze taka na wieloklin bo suport jest "pusty w środku" Korba jest "nacięta" w jednym miejscu i tam w tą szparę wchodzi taka podkładka, bardzo mnie ona tam zaskoczyła jak wykręciłem te dwie śruby imbusowe. Poza tym coraz częściej mam ochotę na DIY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 A jesteś pewny że to z przodu tryka?? Kiedyś miałem podobny przypadek, wymieniłem wszystko - korbę, suport, łańcuch a okazało się że winny był wolnobieg (jeszcze nie miałem kasety). Tyle, że ty masz zapewne kasetę. Może coś z tylną piastą?? Sprawdź dobrze skąd dochodzi odgłos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 więc tak, suport wyjęty, "dziura" suportu wyczyszczona, suport wyczyszczony, nasmarowane, wkręcone wyjechane na próbę i ... TRYKA go mać. na wykręcenie gejów już nie było czasu, ale trop prowadzi do nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grynio Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Kolega miał to samo to rozkrecilismy suport.. wyczysciliśmy nałozyliśmy nowy smar i wszystko ładnie pracuje teraz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.