Skocz do zawartości

[napęd] dziwne odgłosy

slaweksie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziwne odgłosy wydaje mój bajk. Jak pedałuje i tylko wtedy z okolic suporu słychać "trykanie" Odgłos jest zbliżony do "trzasków" jakie wydaje zapiaszczona sztyca w połączeniu z zaciskiem sztycy.

Wyczyściłem zęby z przednich blatów, kasetę, przesmarowałem łańcuch "przepisowo" zmontowałem wszystko i ... tryka dalej ;)

Rower jest nowy, ma dopiero 500 km, był już w terenie. Wykluczam zużyty suport, ale może się zapiaszczył i dlatego tryka ...

Na korbie M543 po ok. 800km od zakupu miałem głośne "cykanie" przy pedałowaniu w okolicach suportu. Rozkręcając suport czułem, że z jednej strony były spore luzy i bardzo lekko poszło. Rozłożyłem na części, nasmarowałem, skręciłem porządnie i cisza. "Trykanie" zdecydowanie gorzej wróży, nie zajrzysz do środka nie dowiesz się. Jeśli masz blisko siebie sklep gdzie kupiłeś rower i nie chcesz się bawić to oddaj na przegląd, ale więcej frajdy jest w trybie DIY :)

Ten Twój suport, to jednak markowy jest. Więc raczej mało prawdopodobne żeby się zużył.

Jeśli chodzi o kasetę to za bardzo nie wiem, ale w wolnobiegu jest to nakrętka w ostatniej, najmniejszej zębatce. Jak się ona poluzuje, to napęd zaczyna stukać/cykać/czasem strzelać - zależy.

wolnobieg-shimano-tourne_446.jpg

w trybie DIY :)

hmmm ???

Ten Twój suport, to jednak markowy jest. Więc raczej mało prawdopodobne żeby się zużył.

Jeśli chodzi o kasetę to za bardzo nie wiem, ale w wolnobiegu jest to nakrętka w ostatniej, najmniejszej zębatce. Jak się ona poluzuje, to napęd zaczyna stukać/cykać/czasem strzelać - zależy.

wolnobieg-shimano-tourne_446.jpg

Jutro składam wizytę u sprzedawcy, z resztą już u nich byłem, jest OK mi powiedziano. Bajka na dach i ... oto wynik.

Jak dzwoniłem powiedzieli że po regulacji nie trykał, i na stojaku faktycznie cisza, tylko pod obciążeniem hmmm tryka

Korba bez blatu posiada dwie śruby na imbus. Obie wykręciłem, oczyściełm i wkręcięłm na nowo. Więcej śrub nie ma, no chyba jest jeszcze taka na wieloklin bo suport jest "pusty w środku"

Korba jest "nacięta" w jednym miejscu i tam w tą szparę wchodzi taka podkładka, bardzo mnie ona tam zaskoczyła jak wykręciłem te dwie śruby imbusowe.

Poza tym coraz częściej mam ochotę na DIY

A jesteś pewny że to z przodu tryka?? Kiedyś miałem podobny przypadek, wymieniłem wszystko - korbę, suport, łańcuch a okazało się że winny był wolnobieg (jeszcze nie miałem kasety). Tyle, że ty masz zapewne kasetę. Może coś z tylną piastą?? Sprawdź dobrze skąd dochodzi odgłos.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...