Skocz do zawartości

[korby i kierownica] Długość korb i szerokość kierownicy

Elefantino79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. zamierzam wymienić kilka części w moim rowerze głównie korby i kierownice. Mam 165 cm wzrostu i zastanawiam się nad długością korb oraz ilością koronek. Jedne to 175mm lub 170mm oraz 44/32/22T i 36/22T. Oraz czy 580 mm kierownicy nie jest za duże w porównaniu z 560 mm? Na co dzień jeżdżę tylko XC oraz maratony proszę o radę. Pozdrawiam!

• Mod Team
Napisano

Z pascala ... " Długość korb powinna być dostosowana do wzrostu użytkownika. Przyjmuje się, ze dla proporcjonalnie zbudowanego rowerzysty, o wzroście poniżej 165cm ramie korby powinno mieć długość 170mm. Osobom o wzroście przekraczającym 185cm zaleca się korby o długości 180mm. Jednak najbardziej popularną długością jest 175mm. Im krótsza kora tym łatwiej utrzymać wysoka kadencję."

Długie korby wymuszają stosowanie twardych przełożeń.

Co do kierownicy, to kwestia indywidualna - pośmigaj na 580 jak będzie za długa to skrócisz :D

Napisano

A jak przekłada się ilość koronek na XC bądź maratony? Wracając jeszcze do kierownicy to mam wcs carbon i muszę być pewny na 100%, że chce ja skrócić. Jednak oglądając się na zdjęciach mam prawo sadzić, ze jest jednak za szeroka :D

• Mod Team
Napisano

Mógłbyś jaśniej o te koronki... ;> Co do skracania, jeśli jest Ci wygodnie w wersji 580 i nie ma żadnych problemów jak drętwienie, jakieś bule nadgarstków etc to nie ma co kombinować wg. mnie na siłę :D Co do samej długości to im dłuższa tym mniej siły musisz włożyć w skręcenie w trudnym terenie ale musisz bardziej wychylić przy tym ramiona względem analogicznej sytuacji z krótszą kierownicą.

Napisano

Co do szerokości kierownicy to powinna być zbliżona do szerokości ramion. Jeżeli na razie masz 580, powinno być OK, a skrócić zawsze zdążysz, odwrotnie nie bardzo. :) No i do tego już na 580 (OS) powoli nie mieszczę się z całym kokpitowym stuffem.

W kwestii ilości koronek to zależy od terenu i stylu jazdy, wiadomo. Przykładowo ja mam 3x9 (44-22T/11-32T) i w Beskidach prawie w ogóle nie używam dużej tarczy z przodu, za to mniejsze eksploatuje prawie ciągle. Znowu jak jeżdżę po okolicy (parki, lasy), sytuacja jest zupełnie odwrotna. Podsumowując, dla mnie taka konfiguracja jest optymalna. Nie jestem aż takim ortodoksem, aby montować do XC kasetę z szosy. :)

Napisano

Problemy mam z bólem pleców (w dolnej części) po około 40 km. Wcześniej jeździłem na szosie 6 lat, a teraz na MTB od 4 tyg. Mostek mam 100mm ramę "M" Scotta, a wzrostu mam 165 cm.

Napisano

do maratonów i XC stosuje się najbardziej popularny rodzaj korb czyli 44-32-22, przy czym najczęściej używane są koronki 32 i 44z. Niektórzy nawet zdejmują małą koronkę. A korby 36-22 są stosowane do lekkiego skakania, główna idea takich korb to rezygnacja z dużego blatu i montaż w jego miejsce rockringa.

Napisano

Zależy jakie masz długie nogi. Wg mnie jak masz ciut mniejsze niż ogół dla twojego wzrostu to 170, jak masz ciut dłuższe to 175mm. Ja mam 183cm i używam korb 175mm w 3 rowerach, ale mógłbym wypróbować jazdy na 170mm lub 180 bo aż mnie ciekawią różnice.

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...