Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana podzespołów.

KrL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zósemkowałem (nienaprawialnie) koło w moim rowerze i muszę jednak już w tym roku wymienić napęd, gdyby nie mały wypadek pewnie bym się jeszcze wstrzymał.

Otóż planuję wymienić koła, kasetę, łańcuch, przerzutkę tył & przód, manetki i korbę.

W rowerze w tej chwili mam piasty Shimano Alivio, przerzutka tył & przód Shimano AceraX, korbę ?Shimano C205? i dalej chyba już nie ważne.

Ogólnie jest to rower zakupiony z 10 lat temu - 'Trekking Fox Alpine'.

Planuję zakup takich części:

* Koła Deore 530 więcej: http://allegro.pl/item697876223_promocja_kola_rowerowe_26_deore_530_czarne.html

* Klamkomanetki Shimano Deore LX ST-M580 (DUAL CONTROL)

* Tył Deore XT MODEL RD-M770 odwrotna SPRĘŻYNA GS krótki wózek

* Przód Deore XT FD-M760 E-TYP

* Deore Kaseta 11-34 hg 50-9

* Łańcuch Deore Hg53 9speed

* Korba Deore FC-M533 2009 48/34/24

I tutaj mam ważne pytanie:

Przede wszystkim czy się opłaca kupować takie części do 10 letniej ramy ? Co prawda myślałem nad tym, by w przyszłym roku wymienić ramę, widelec, kierownicę i będę miał w 99% nowy rower...

Drugie pytanie to czy dobrze wybrałem :icon_wink: ?

A ostatnie - Czy korba Deore 48 zębów będzie współpracowała z przerzutką ? Wybrałem taką (korbę), bo chciałbym czasami szybciej pojechać...

Dziękuję za uwagę i b. proszę o pomoc.

Czy korba Deore 48 zębów będzie współpracowała z przerzutką?

Tak, powinna współpracować, ale dla pewności poczytaj w specyfikacji. Jak dobrze pamiętem (ale niech mnie ktoś tu upewni :)) Pisze się tam jakie maksymalnie obsługuje (przynajmniej zdaje mi się, że w coniektórych pisało. Acz z drugiej strony, powinno to raczej zależeć od wysokości zamontowania.

Jeśli kupowany tak dawno, to zwróć tylko uwagę na średnicę obejmy przerzutki przedniej, oraz sposób montowania przerzutki tylnej, bo może się nie zgadzać...

A ogólnie sens jest - jak potem przełożysz do nowego roweru. Postaraj się, może w zimę, poza sezonem wyrwiesz jakąś fajną ramkę, amorka, i resztę?:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...