Skocz do zawartości

[napęd] Mam Tourney-e chcę zmienić na lepsze

dyniek

Rekomendowane odpowiedzi

Wytaje mi się, że wystarczy poszukać o kompatybilności przerzutek. Jedna firma - o wszystko będzie działać, jeśli będzie to samo mocowanie. Chyba tylko te najstarsze mają inne, więc jak najbardziej będzie działać.

Chyba że masz Sh Tourney ESP 1:1 version :confused:

Edit: Jednak są Tourney na hak o.O Więc sprawdź czy masz hak ( Link1 ) czy śrubę ( Link2)

P.S Rozwala mnie ten wpis w cechach "Mega Kółko". Jakaś innowacyjna technologia sh*tmano?:P

Mam na śrubę. Czy to coś zmienia czy po prostu takiego mocowania mam szukać? Kiedyś jakiś facet w serwisie mi powiedział że nic nie wymienię bez jakichś wielkich kombinacji. Stąd też moje pytanie.

I jeszcze o co chodzi z tym wolnobiegiem? Właściwie muszę powymieniać żeby to grało? Próbowałem googlować, ale wyskakują mi same sklepy rowerowe. Czy jak zostawię te "tryby" co są to przerzutka nowa ma sens? Sory że tak wypytuję ale chcę mieć jasność. Z góry dzięki

O ile kojarzę to Tourney jest grupą 7 - rzędową.

Możesz wymienić przerzutki bez wymiany innych rzeczy - będą działać na starej kasecie i manetkach.

Ale już wymiana kasety na 9 przełożeń wymusza kupno odpowiednich manetek i łańcucha 9 - rzędowego. Kaseta na 9 w twoim wypadku to dodatkowy wydatek na nową piastę z bębenkiem. Wolnobieg jest nakręcany, a kaseta mocowana jest na bębenek.

Same przerzutki nie dadzą Ci wielkiej różnicy, oprócz tego że będą chodzić jak nowe (lżej) i będą trwalsze od Tourney. Szybkość zmiany biegów nie ulegnie zmianie, bo manetki Tourney "ograniczają umysłowo" lepszą grupowo przerzutkę.

dokładnie wszystko jest tourney-owskie. Działa OK. Po prostu chcę to przełożyć do starej ramy, a do Giantowskiej założyć cały nowy komplet. Liczyłem że mogę wymieniać po kolei ale jak trzeba będzie wszystko naraz to też jakoś przeżyję. Jak kupowałem ten rower to nie myślałem że tyle będę jeździł, a teraz robię z 200-300 km tygodniowo, czasem więcej, i boję się że mogą mnie zawieść takie "proste".

P.S. A może ktoś mi poleci jakieś komplety części żebym mógł sobie sprawdzić co i ile kosztuje.

Można polecić, ale to wszystko zależy od tego ile jeździsz, i ile masz na to kasy do wydania...

I co konkretnie chcesz wymienić. Cały napęd? razem z nim conajmniej tylną piastę, bo pewno wolnobieg masz (nakręcany), a wszystkie w miarę dobre i jeszcze lepsze są nakładane na bębenek.

Można polecić, ale to wszystko zależy od tego ile jeździsz, i ile masz na to kasy do wydania...

I co konkretnie chcesz wymienić. Cały napęd? razem z nim conajmniej tylną piastę, bo pewno wolnobieg masz (nakręcany), a wszystkie w miarę dobre i jeszcze lepsze są nakładane na bębenek.

No właśnie jeżdżę dużo, po różnym terenie, głównie lasy. Właśnie nie wiem co muszę wymienić. Piasta to jedno, kaseta to dwa, przerzutka to trzy no i manetki to cztery. Pewnie jeszcze z przodu czeka mnie to samo. Jeżeli możesz to zaproponuj mi jakieś części w przedziale low do mid-end. Zależy mi na niezawodności. A czytałem że te tourney-e mają z tym problem. Co do kwoty jaką musiałbym wydać to właśnie nie wiem, bo nie wiem co potrzebuję, na allegro jest pełno różnych modeli jak wpisałem deore że zgłupiałem.

no da się coś zrobić, ale to trzeba znać chociaż przybliżone fundusze. Sądzę że rozsądnym minimum na taki remont będzie coś koło 350 zł. Ale poszukać dokładniej mogę za chwilkę. Proponowałbym jednak coś na osprzęcie mieszanym już :D (tzn, częsć Sram, część Shimano...)

P.S Jakby co mam do sprzedania bardzo tanio piastę deore na kasetę (kupiłem sobie, lecz zmieniłem na tarczę, ale piasta w stanie idealnym). Policz tylko, ile masz szprych, bo nie wiem czy będzie się zgadzać.

no da si� co� zrobi�, ale to trzeba zna� chocia� przybli�one fundusze. S�dz� �e rozs�dnym minimum na taki remont b�dzie co� ko�o 350 z�. Ale poszuka� dok�adniej mog� za chwilk�. Proponowa�bym jednak co� na osprz�cie mieszanym ju� :D (tzn, cz�s� Sram, cz�� Shimano...)

Ja to po pierwszym rzucie okiem na ceny na allegro to siÄ liczyĹem z 500 i wiÄcej. UlĹźyĹo mi. JeĹźeli na prawdÄ masz czas Ĺźeby mi pomĂłc z wyborem to bÄde ogromnie wdziÄczy. Nie chcÄ nakupiÄ sprzÄtu, ktĂłrego później do kupy nie zĹoĹźÄ.

Sorry ale chyba coś przegapiłem, jakie szprychy? Co do biegów to mam 7 chcę mieć więcej 8 albo 9. Jeżeli dasz mi radę zrobić opcje tańszą za te 350 i droższą np. 500 to byłoby genialnie. Jeżeli nie masz aż tyle czasu to daj mi coś pomiędzy tymi kwotami.

P.S. Już załapałem te szprychy. zaraz liczę.

Policzyłem, jest 36.

Napisać niestety mogę dopiero jutro, dziś z cenami się nie wyrobię. Ale jeszcze pytanka, by to skonkretyzować: czy muszą być nówki? Uzywane za tą samą cenę zazwyaczaj wychodzą 1-2 klasy wyżej. No a także demontowane. Te mogą wyjść nawet o 30 lub więcej zł taniej od nówek, choć stan taki sam :icon_wink: Oraz czy wolisz triggery (dźwignie) czy gripy (obracane)?

Piastę niestety mam na 32 otwory, więc będziesz musiał kupić jakaś chociazby deorkę. Jutro, najpóxniej popołudniu postaram się to rozpisać (teraz nie mam czasu;/ ) Chyba że ktoś mnie uprzedzi ;P

a ja się podepnę szybkim pytaniem - czy z manetkami tourney będzie współpracować przerzutka XT shadow? bo w większości opisów pojawia się tylko 'współpracuje z manetkami rapidfire' i nie wiem jak to interpretowac..

a nie stać mnie na wymianę wszystkiego naraz(chce stopniowo przejśc z 7 na 9 rzędów - rozumiecie chyba ból tego :D

wiem że przerzutka z kiepskimi manetkami nei będzie działać idealnie, chcę tylko by działała. ;]

...czy z manetkami tourney będzie współpracować przerzutka XT shadow? ..

Sprawdź tylko czy w prawej manetce masz baryłkę lub gwint na baryłkę w otworze gdzie wchodzi linka.

Bo w Shadow nie ma baryłki do regulacji naciągu linki przy przerzutce.

Np w klamkomanetkach ST-EF50 baryłkę można zamocować tylko na lewej manetce.

W prawej już nie.

Więc regulacja naciągu w tylnej przerzutce - tylko mocowaniem linki. ... przynajmniej dopóki się jakiś "patencik" nie wymyśli.

dzięki za rady :) sprzet będę zapewne kupowac na jesien/zimę dopiero, także nie bedzie tragedii z cenami, mam nadzieję. Obecne sa [chyba] dyktowane wysokim kursem euro - ale teraz ojro spada więc mam nadzieję że polskie sklepy jakoś na to zareagują...

zmartwiłeś mnie tą baryłką, bo moje klamkomanetki dokładnie takie są, że w prawej brak gwintu na baryłke.. ;/ cóz - jakoś to zapewne obejdę, kupię może uzywkę do 7rz na alle albo coś - bo nie mam zamiaru płacic 2x za dobre manetki - do obecnych 7 przełożeń i potem, do 9ciu..

Dzięki raz jeszcze za odpowiedzi :)

Bardzo fajny byłby taki zestaw, ja go sam kupiłem, i byłem bardzo zadowolony:

Manetki Sram SX-4 Triggery na 8 biegów - niestety trudno takie już dostać ;/ ew. można zmienić na coś innego. Jednak w necie można je dostać ( z wysyłką) za ok. 90 zł. Spytaj się jednak w sklepie rowerowym (masz jakiś w okolicy? :) ) ile by za nie chcieli. Jednak w sklepie, jeśli będą teraz zamawiane mogą byż rzeczywiście drogie - zarówno sh*tmano jak i Sram podnosili niedawno ceny. Można jednak jeszcze upolować coś z wcześniejszych miesięcy - przed podwyżkami.

Przerzutka Shimano X-5 - działa pięknie w porównaniu do Acery, bije też Deorkę. Jednak nówkę trudno znaleźć tanio, zdemontowaną z nowego roweru możesz mieć jednak za 85 zł (z przesyłką)

Korba - z mojego ISOflow'a jestem zadowolony - nie wytrzymał tylko katowania na sporych hopkach :) Możesz kupić go wraz z odpowiednim suportem za 140 zł z przesyłką. Za tą cenę możesz dostać tylko prawie kilogramową deorkę na kwadrat. Może być też np. TEN Five-D. Jednak niewiele o nim wiem. Wiem tylko, że ma większe blaty, więc względnie szybciej można jechać. Ale jednak sądzę że lepszy będzie ISOflow.

Przerzutka przód - Możesz dać nówkę Deore - z przesyłką ok. 65 zł. Ja mam Alivio za niecałe 40, i tez jest ok.

Piasta tył - wystatrczy Deorka, na allegro od 67 zł z przesylką.

Kaseta i łańcuch - tu się niestety nie popiszę - nie kojarzę zbyt dobrze tych elementów.

Teraz zdanie specjalne: napisz jeszcze jeden temat, ale czytelniejszy (np. [napęd]Remont generalny do 500 zł). Podaj tą propzycję, jako wyjściową, jednak wiele może się zmienić - tam pewnie więcej forumowiczów poda swoje propozycje, i wybierzesz w końcu jedną najbardziej optymalną. Poza tym, czytaj dużo opinii o sprzęcie, arykułow, recenzji, aż w końcu nawet sam będziesz wiedział co będzie najlepsze cena/jakość, kiedy upolujesz coś fajnego na allegro, czy w dziale Sprzedam ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...