paquito88 Napisano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Witam serdecznie, Nie jestem profesjonalistą jeśli chodzi o części rowerowe i tym podobne więc bardzo proszę o wyrozumiałość jeżeli napiszę coś nie tak;] Jestem w trakcie generalnego remontu mojego sprzętu. Stwierdziłem, że po prawie 20k km przydałby się mojemu rowerkowi generalny przegląd i remont. Jak na razie ze względu na ograniczony budżet wszystko robię w domu i muszę przyznać, że jak na 1 raz nie jest źle. Część planów już zrealizowałem. Rower stoi i czeka jedynie na założenie suportu, korb i kosmetyczne zabiegi końcowe, jednak doszedłem do wniosku, że jeśli już jestem na tym etapie to przydałoby się wymienić od razu 3 rzeczy, które są niezbędne. Mam zamiar wymienić kasetę tylną z 8 rzędów na 9, łańcuch a do tego chciałbym zmenić manetki przód i tył. I tutaj pojawia się pytanie. 1. Jak zdjąć kasetę z koła gdyż chcę wymienić starą na nową? Czy da się to zrobić w domu, jakieś specjalne narzędzia lub ściągacze czy niezbędne jest odwiedzenie serwisu? 2. Czy w przypadku wymiany kasety z obecnej 8-rzędowej na nową 9-rzędową muszę wymienić również tylną przerzutkę? Czy może będzie wszystko działało bez problemu i bez pogorszenia jakości manetek na tej, którą mam teraz przy kasecie 8-rzędowej?? 3. Zastanawiam się jakie manetki wybrać. Niestety ogranicza mnie budżet. Dobre opinie słyszałem o manetkach SHIMANO DEORE SLX SL-M660. No przyznam, wyglądają bardzo ładnie lecz kwestia tego, jak one się sprawują. Dotychczas nie miałem manetek ponieważ przerzutki miałem w rączkach przy kierownicy ale to rozwiązzanie mi nie przypadło do gustu, gdyż chwyty są gumowe i strasznie brudzą mi ręce. Dlatego chcę je wyrzucić, kupić nowe chwyty a przy okazji wymiany manetek, kupić już takie, które będą trwałe, dobre lecz niezbyt drogie. Jeśli nie będzie konieczna wymiana przerzutki tylnej przy wymianie kasety na 9-rzędową to na manetki mógłbym wydać ok 200 zł. Czy w tej cenie SHIMANO DEORE SLX SL-M660 jest dobrą inwestycją? W przypadku gdybym miał w przyszłości większą gotówkę do dyspozycji planuję wymienić hamulce na hudrauliczne, korby na jakieś lepsze, i jeszcze parę innych drobiazgów. No ale to jeszcze nie teraz;] Proszę o odpowiedź na te 3 pytania. W razie komplikacji lub nowego problemu będę się kontaktował z forumowiczami;] Z góry diękuję serdecznie i liczę na szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervan Napisano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 1. Tak, specjalny klucz do kaset jest. Zwróć tylko uwagę na zgodnosć kaseta/wolnobieg, bo ja się tak raz wyrolowałem Jak wymieniasz tylko raz, to możesz dac do serwisu, może zrobią za darmo, ew. kilka zł, a nie 20-30 zł na klucz, który raz użyjesz. 2. Zależnie jaką masz tylną przerzutkę. Jedna może obsłużyć, inna nie. 3. Jak chodzi o manetki, uważam że Sram ma o niebo lepsze. Polecam SX-4 - sa kapitalnie wygodne, i tak samo precyzyjne. Może waga nienajlepsza, ale dla początkującego te kilkadziesiąt gram nie ma raczej znaczenia Problem jest chyba taki, że przerzutkę pewno tez musisz zmienić. Ale warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.