kevin Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Witam, Mam do was małe pytanie.Ponieważ chce zrobić 200 km w jeden dzień i czy nie zaszkodzi jeżeli treningi mam np:45 min,1h ? Pozdrawiam Kevin
Mod Team bikergonia Napisano 4 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 4 Sierpnia 2009 Wszystko zależy od Twojej kondycji. Wiesz co troszkę krótkie te Twoje treningi ale jeżeli pojedziesz tą 200 spokojnie to pewnie dasz radę, ale jeżeli to ma być jakiś wyścig to.........,. A jeżeli masz wygodne siodełko to dojedziesz bez bólu.
Pulse Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Nie polecam takich eksperymentow. Wiadomo ludzie robia czasem takie rzeczy, aczkolwiek chcesz zafundowac swojemu organizmowi niezly szok. Lepiej bylo by stopniowo sie rozkrecac i dochodzic w rejony takiego dystansu, wtedy byloby to bardziej przemyslane i naturalne dla organizmu. Walor treningowy takiej wycieczki nie bedzie duzy. Lepiej jezdzic mniej, ale bardziej systematycznie. Najprawdopodobniej nie zaszkodzi, ale skok jaki chcesz wykonac jest bardzo duzy, wiec radze to dobrze przemyslec.
rafalek940 Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 wiesz co jesli o mnie chodzi to nie polecam ci takiej wycieczki chodzby dlatego ze masz w tym sezonie tylko niecałe 1 tys proponuje 100 km na poczatek
GdyniaBiker Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 No niee, nie musisz mieć potężnej kondycji do tego, jeśli teren łatwy i motywacja jest, ale jeśli Twoje jazdy trwają rzędu godziny, a to potrwa w zależności od roweru itd przykładowo 10h, to to nie jest ok. Zdrowo to nie. Nie chodzi nawet o robienie wielkich dystansów wcześniej, ale zdecydowanie powinieneś porobić dłuższe jazdy, jeśli to ma być bez uszczerbku na formie i również długoterminowym zdrowiu Może masz dobrą kondycję na krótki dystanse, nie wiem, jak intensywnie trenujesz, ale długodystansowa jazda jest inna, a jeśli nie trenujesz poważnie, to 200km może się zdecydowanie nie udać. 100 to też sporo i może od tego zacznij, jak mówi kolega wyżej
kevin Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Napisano 4 Sierpnia 2009 ok dzięki za odp. spróbuje pierw 50-100 km
dudiMTB Napisano 9 Sierpnia 2009 Napisano 9 Sierpnia 2009 50 km spokojnie dasz rade.. na setke radzil bym Ci z kimś jechać zawsze moze Cie zmienic i on pociągnąć 100 km to jest dużoo a co dopiero 200..
DC Napisano 10 Sierpnia 2009 Napisano 10 Sierpnia 2009 pomyśl też że na takie długie wycieczki trzeba mieć dosyć wygodne siodełko i dopasowane do swojego tyłka ,wiem co mówię bo nogi były dobre nawed na 300km a tyłek wysiadł po około 140km i następne 100 miałem już straszne problemy aby mieć przyjemność zjazdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.