Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Wymiana - wymiary, rama

ispy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie!

Posiadam rowerek Trekkingfox, który jest dosyć stary (ponad 10 lat). Rower zaopatrzony jest w amortyzator, który od kilku miesięcy zupełnie odmówił posłuszeństwa - w ogólne nie pracuje. Chciałbym go wymienić na nowy. Czytałem sporo o amortyzatorach i o tym czym muszę się kierować podczas jego zakupu - gdzie jeżdżę, zasobność mojego portfela itp...

Jednak nigdzie nie znalazłem informacji o parametrach (długości oraz średnicy) rury, która łączy amortyzator z kierownicą. Chodzi mi mianowicie o to, ze mój rowerek jest dosyć stary i wiem że jak kiedyś chciałem kupić nowy trzon kierownicy (przepraszam jeśli to się inaczej nazywa :)) to okazało się że mój rower zaopatrzony jest w tzw. system "włoski" i średnice rurki nie mam 14mm lecz 13mm (czy na odwrót) - tak mi powiedziała Pani w sklepie rowerowym. Boje się że inne elementy także mogę mieć niekompatybilne z obecnymi standardami.

Nie wiem nawet jak wygląda sprawa ze średnicą otworu w ramie, gdzie łączy się kierownica z amortyzatorem. Wiem, że pewno zmuszony będę wymienić amortyzator oraz rurę do kierownicy - ale to już nie ważne, mogę to zrobić. WAŻNE ABY NOWY KOMPLET PASOWAŁ MI DO RAMY.

Proszę, napiszcie mi na jakie parametry muszę zwrócić uwagę. aha... i co ze łożyskami, będzie jakiś problem?

Wybaczcie za nie fachową terminologię :)

Pozdrawiam,

i-spy

Napisano

Chodzi pewnie o to ze wspolczesne widelce mocowane sa na a-head tzn maja rure sterowa bez gwintu i mocowanie do mostka za pomoca srub imbusowych oraz top-capa i gwiazdki i srednica tej rury to zazwyczaj 1 i 1/8 cala. Natomiast w twoim rowerze jest zapewne rura 1 calowa gwintowana na koncu. Amory z taka sa do dostania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...