Skocz do zawartości

[lancuch] 3 lancuchy ,1 przeskakuje

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nastepujacy problem. Naped dobija do 10k km.

Generalnie zadbany. Jezdze "na 3 lancuchy". Ostatnio przy zmianie musialem pominac

jeden lanuch i teraz gdy go zalozylem to zaczal przeskakiwac. Nie

przeskakuje caly czas, ale przy mocniejszym depnieciu lubi przeskoczyc

(na 2-3 zebatkach). Czy to ma szanse sie "rozjezdzic"? Co polecacie?

to ja też mam pytanko co do przeskakującego łańcucha... przeskakuje mi skubany cyklicznie o jeden ząbek kasety... czy to łańcuch się już rozciągnął??

Jeżeli przerzutka jest prawidłowo wyregulowana , a kaseta/wolnobieg nie ma żadnego defektu, to winą ponoszącą regularne przeskakiwanie łańcucha będzie zużycie napędu.

Trzeba wówczas wymienić łańcuch i kasetę/wolnobieg i w skrajnych przypadkach w zależności od zużycia napędu = blaty korby/korbę.

Pozdrawiam

Pulse --> i jak, rozjezdzil sie? Co ile zmieniales lancuchy? Wyglada na to ze problemy narastaja w miare zuzycia napedu, ja jezdze na dwoch lancuchach, naped ma przypuszczam 7-8 kkm i jeszcze takich problemow nie ma, choc niektore zebatki sa juz mocno zuzyte. Pewnie po 10-12kkm bedzie do wymiany.

Witam,

podejrzewam, że wiem, co może być przyczyną mego problemu, ale postanowiłem się skonsultować.

Korzystam z roweru od 7 lat. Całkiem niedawno zacząłem mieć problem taki, iż w najcięższym ustawieniu przerzutek (przód duża zębatka tył-mała) nie da się jeździć ponieważ łańcuch przeskakuje, zwłaszcza, kiedy np chcę ruszyć z tej zębatki, albo ogólnie jest przykładana duża siła (kilka razy o mało bym nie wyrżnął). Za każdym razem wystarczała regulacja tylnich przerzutek. Ale dziś doszedłem do wniosku, że być może jest to wina przedniej przerzutki ( w momencie kiedy szarpało przerzutkami, najczęściej z przedniej spada łańcuch).

I teraz pytanie, czy jest to np. kwestia wyregulowania przedniej przerzutki, czy po prostu zęby przedniej przerzutki są już na tyle zużyte, że nie "trzymają" łańcucha? (moim zdaniem chyba to jest winne).

Co wy o tym sądzicie?

Korzystam z roweru od 7 lat. Całkiem niedawno zacząłem mieć problem taki, iż w najcięższym ustawieniu przerzutek (przód duża zębatka tył-mała) nie da się jeździć ponieważ łańcuch przeskakuje, zwłaszcza, kiedy np chcę ruszyć z tej zębatki, albo ogólnie jest przykładana duża siła (kilka razy o mało bym nie wyrżnął). Za każdym razem wystarczała regulacja tylnich przerzutek. Ale dziś doszedłem do wniosku, że być może jest to wina przedniej przerzutki ( w momencie kiedy szarpało przerzutkami, najczęściej z przedniej spada łańcuch).

I teraz pytanie, czy jest to np. kwestia wyregulowania przedniej przerzutki, czy po prostu zęby przedniej przerzutki są już na tyle zużyte, że nie "trzymają" łańcucha? (moim zdaniem chyba to jest winne).

Co wy o tym sądzicie?

Przerzutki nie mają zębów, a zwłaszcza z przodu ! :P

Wyreguluj przerzutki. Jeśli sytuacja będzie taka sama to sugeruję wymianę napędu.

...wracając do tego co się działo z przodu na blatach korby, łańcuch spadł z 3 blatu na zewnątrz, z 3 na 2, czy podczas zmiany biegów ??

No ja tam nie wiem jak to się fachowo nazywa, chodziło mi o to, że łańcuch przeskakuje (tak jakby szarpie) np podczas ruszania lub kiedy jadę wolniej i chcę szybciej ruszyć a mam najcięższe ułożenie. Jeśli łańcuch spada to najczęściej na zewnątrz w stronę pedała, przypuszczam, że na największej zębatce z przodu są już za bardzo zużyte zęby (jest to możliwe?). I nie czepiajcie się proszę słówek, bo ja nie jestem znawcą rowerowym i często używam skrótów myślowych ;-)

"Wymiana napędu" czyli chodzi o przednie zębatki? Czy o mnie, bo to ja w sumie napędzam rower :P (żart taki)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...