Skocz do zawartości

[Hydrauliczne] problem z ocieraniem

DjSzyneczki

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu jeden z klocków zaczoł ocierać o tarcze. Drugi jest spoko i wogle git. Mam SHIMANO BR-m485.

Z kolegą próbowałęm go odpowietrzyć ale to chyba nie tak zrobiliśmy :/ Odkręcilem tylko śrubke z gumowym kapturkiem (o jakieś 1/4 obrotu) nacisnełem klame aż poleci płyn. Co mam zrobić żeby byłó dobrze ?

tobie udało się go chyba zapowietrzyć :)

Odpowietrzanie wygląda zupełnie inaczej są już takie tematy na forum.

Temat z ocieraniem też co prawda jest, ale już ci napisze żebyś miał szybszą odpowiedź.

Jeżeli będziesz miał już odpowietrzony hamulec odkręć śruby zacisku, naciśnij klamkę hamulcową, a zacisk sam się odpowiednio ustawi, następnie bez puszczania klamki dokręć zacisk i powinno być dobrze.

Następnym razem skorzystaj z szukajki, bo już było sporo takich tematów.

Ja też się dołączę do tematu. U mnie ten problem występuje wciąż, pomimo ciągłego regulowania zacisku... Już nie wiem nawet co robić :/ W czym może być problem? Co zrobić by nie ocierało? Co może pomóc? Już nie mam sił do tego szczerze mówiąc :(

Sprawdź czy po puszczeniu klamki tłoczki w zaciskach się cofają około 05 mm nie mniej. Jeśli tak to przy regulacji zacisku patrz uważnie czy podczas dokręcania śrub mocujących zacisk pozostaje on w miejscu, w którym tarcza go ustawiła. Problem może nie ustąpić gdy tarcza jest zwichrowana znaczy krzywa.

No chyba raczej za blisko i ocierają o tarczę :( Co zrobić żeby to zmienić? Powtarzam jeszcze raz że zaciski były milion razy regulowane w celu pozbycia się problemu, jednak na marne. Więc klocki są za blisko tarczy.

Czyli zaciski za bardzo wysunięte, jeśli rozwierałeś już zaciski, np. śrubokrętem to teraz chyba tylko zostało, że masz za dużo płynu... Spróbuj odkręcić odpowietrznik lekko i spuść trochę płynu i rozewrzyj zaciski jeszcze raz... Albo może to wina suchych tłoczków, spróbuj je posmarować, np. tawotem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...