Skocz do zawartości

[v-brake] shimano deore br m510 czy m530

tomczer7

Najlepszy V-brake 30-35zl  

8 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktory v-brake w cenie 30-35 jest wedlug Ciebie najlepszy?

• Shimano deore br m510
      0
    • Shimano deore br m530
      6
    • Inny (jaki?)
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupic nowa v-ke na przednie kolo. Po lekturze na kilku forach wytypowalem shimano deore 510 albo 530. Czym sie roznia? jak u nich z modulacja i sila hamowania? jestem otwarty na propozycje innych hebli w cenie 30~35 zl. Kazdego kto wezmie udzial w ankiecie prosze o uzasadnienie wyboru

m510 to starszy model, a 530 nowszy.

Mam u siebie 530 na dwóch kołach i z seryjnymi klockami nie dają szaleńczej siły hamowania, ale wystarczającą już tak. Zajeżdżaj seryjne klocki i wymień na jakieś lepsze.

Jak sobie je odpowiednio ustawisz, to modulacja będzie na dobrym poziomie. U mnie klamka pracuje prawie całym skokiem, i podczas jazdy 30 km/h po asfalcie przy maksymalnej sile blokuje koło. Może i przy większej też, ale nie pamiętam takiej sytuacji. Oczywiście mowa o tyle :)

Na przodzie nie zdziała tak wiele, koła nie zablokuje na pewno , jakbyś chciał podnieść tył to też nie za każdym razem się uda :) Fajny hamulec, ale na przód warto coś mocniejszego.

Ewentualnie w tej klasie możesz poczytać jeszcze o Avid SD5.

Ja mogę polecić v-ke Shimano Alivio. Także zastanawiałem się nad Deore ale Alivio posiadał wymienne okładziny i lekkie ramiona a na tym mi głównie zależało. Skuteczność hamulca zależy głównie od klocków a te hamulce nawet przy seryjnych bez problemu blokują koło. W połączeniu z klameczkami Avida tworzą tani, lekki i skuteczny zestaw

• 1 miesiąc temu...

Posiadam w swoim rowerze komplet osprzętu Shimano Deore. Jestem z niego bardzo zadowolony (zwłaszcza z współpracy klamkomanetek i przerzutek za precyzuję zmiany biegów). Jednak hamulce (mam wersję BR-M530)uważam za najsłabszy element tej grupy osprzętowej. Trudno je było u mnie ustawić. Jednak najwięcej wątpliwości budzi u mnie element na ramieniu o który opiera się sprężyna powrotna (w postaci sprężystego drucika). Ten "gwoździk" nie wygląda zbyt solidnie i mam wrażenie, że jest podatny na uszkodzenia eliminujące cały hamulec z użytkowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...