bechcik Napisano 2 Sierpnia 2009 Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam wszystkich użytkowników forum ; ) z racji tego, że jestem tu nowy i nie wiedziałem gdzie ten temat umieścić, proszę o ewentualne przeniesienie Powodem, dla którego założyłem ten temat jest chęć ulepszenia mojego rumaka (Hexagon'a V6). I stąd moje pytanie, w jaki sposób mogę polepszyć jego możliwości jazdy z terenie, tj. co mam wymienić itp.. ; ) aktualne wyposażenie roweru ;D z góry dzięki za odp Pozdrawiam
bechcik Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Napisano 2 Sierpnia 2009 jak na razie mam 300zł, ale może uda się wykombinować drugie tyle ;D @edit: nie tworząc drugiego tematu chciałbym się zapytać, czym jest spowodowany dziwny stukot amortyzatora podczas jazdy po nierównościach?
KOSmal93 Napisano 3 Sierpnia 2009 Napisano 3 Sierpnia 2009 Na sam rower nie warto, ale mógłbyś zakupić buty i pedały w systemie SPD (naprawde super sprawa)
bechcik Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Napisano 3 Sierpnia 2009 czyli mam kupić SPD i zbierać na nowy rower?
bechcik Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Napisano 4 Sierpnia 2009 byłbym wdzięczny za odpowiedź, bo naprawdę mi na tym zależy
Gucio112 Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Raczej chodzi oto, że za 300zł wiele nie zdziałasz, dlatego SPD jest najlepszym wyborem. Naprawdę poprawia komfort jazdy, a także efektywność. Jak będziesz miał trochę więcej kasy, to wtedy zastanawiaj się nad modernizacją osprzętu.
micha09 Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 A mnie sie wydaje ze jest wiele fajniejszych rzeczy niz SPD, z tego co widze to oprocz opon to chyba nic nie zmieniles. Kolega ma takiego wiec troche moge ci pomoc. Wiec tak ja jako pedalY to bym daj jakies platformy (do 100zl jest dosc duzy wybor) jak chcesz miec jeszcze fajna prace napedu do zainwestuj w tylna przeRZutke np. deore xt manetki tez mozna wymienic na alivio rapidfire, u mojego kolegi najbardziej nie podoba mi sie kierownica (mostek ujdzie) wiec kierownice zmien (jest duzo fajnych kier do 100zl tylko teraz twoj wybor prosta czy gieta ja wole gieta wiec polecam cos z truvativa). To co wymienilem mozesz kupic za ok. 400zl i wydaje mi sie ze to beda dobre zakupy
kello Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 IMHO jesli chcesz SPD to kupuj, w 400zl zmiescisz sie z butami podstawowymi razem. Pedaly oczywiscie albo 520 albo 540 dla poczatkujacych sa idealne do nauki a ponadto zepsuc sie ich nie da. Jesli nie chcesz SPD to po mojemu zainwestuj w kola: lepsze opony i lzejsze detki to raz a dwa to mozesz zmienic piasty i obrecze na lzejsze
bechcik Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Napisano 4 Sierpnia 2009 A mnie sie wydaje ze jest wiele fajniejszych rzeczy niz SPD, z tego co widze to oprocz opon to chyba nic nie zmieniles. Kolega ma takiego wiec troche moge ci pomoc. Wiec tak ja jako pedala to bym daj jakies platformy (do 100zl jest dosc duzy wybor) jak chcesz miec jeszcze fajna prace napedu do zainwestuj w tylna przezutke np. deore xt manetki tez mozna wymienic na alivio rapidfire, u mojego kolegi najbardziej nie podoba mi sie kierownica (mostek ujdzie) wiec kierownice zmien (jest duzo fajnych kier do 100zl tylko teraz twoj wybor prosta czy gieta ja wole gieta wiec polecam cos z truvativa). To co wymienilem mozesz kupic za ok. 400zl i wydaje mi sie ze to beda dobre zakupy A nowa tylna przerzutka będzie współpracowała z obecną kasetą, korbą i przerzutką przednią?
micha09 Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Wszystko powinno poprawnie funkcjonowac bo nie zmieniasz shimano na sram tylko shimano na shimano.
afly Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Ja w swoim Hexagonie zmieniłem oponki na Kenda Karma Kevlar, sztyce na Ritchey Pro 400mm, siodło na Kellys (waga ~270g) modelu nie znam, mostek na lżejszy i dłuższy accent, pedały na łożyskach maszynowych 250g para, i obecnie bede zmieniał korbę z mocowaniem na Octalink lub Hollowtech. mostek 120cm - 65zł sztyca 400mm - 115zł opony - 120zł siodło - 85zł pedały - 70zł korba- ~180zł z suportem
bechcik Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Napisano 4 Sierpnia 2009 wydawało mi się, że jeśli zmieniam przerzutkę z Acery na Deore to powinienem pozostałe części tez wymienić.. btw, Acera jest na kasety 8-mio biegowe, Deore bodajże na 9-cio. aa, właśnie czy zmiana amortyzatora np. na taki http://www.allegro.pl/item697313944_rock_shox_dart_3_z_blokada_skoku_mily_gratis.html dużo polepszy jazdę rowerem? Ten Suntour którego mam aktualnie stuka przy byle nierównościach, nie wiem dlaczego ;/
afly Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Jeżeli ważysz 80kg+ to możesz być tego w 100% pewny.
bechcik Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Napisano 4 Sierpnia 2009 ważę 64 kg ;P a co może powodować to stukanie ? i jak je naprawić? już kręciłem pokrętłami na górze amora i nic nie pomagało.
micha09 Napisano 4 Sierpnia 2009 Napisano 4 Sierpnia 2009 Ja jeszcze wroce do deore. Wiec tak nie ma problemu jesli acere zmienisz na deore bo deore obsluguje kasety 8 i 9 biegowe, problem by byl jakbys robil na odwrot ale to by byla glupota xD. Teraz amortyzator stukanie jest spowodowane chyba luzami albo cos moglo sie stac z sprezyna. Ja tez mam XCR`a i tez cos stuka jak po nierownosciach jade na siedaco z wieksza predkoscia ale mi to nie przeszkadza (moze u mnie mniej stuka)
bechcik Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Napisano 5 Sierpnia 2009 byłem teraz na rowerze i wjechałem w większy teren (czyt. pole ;D ) . Amortyzator na każdej nierówności stukał, a zamiast wybierać dziury to podskakiwał i drgał ;D uznają takie coś w serwisie? bo jeszcze mam gwarancję.
afly Napisano 5 Sierpnia 2009 Napisano 5 Sierpnia 2009 Według mnie powinni uznać bez problemu, jaki przebieg ma amorek? Gorzej jeżeli uznają że usterka z powodu twojego zaniedbania.
bechcik Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Napisano 5 Sierpnia 2009 jakieś 700 km będzie miał. Golenie są czyste więc powinni uznać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.