Skocz do zawartości

[ Amortyzator Przód ] Marzocchi XC 600 Air

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! To mój pierwszy temat... Więc nie linczujcie, jak coś zrobię źle.

Przejdę odrazu do setna sprawy. Posiadam w swoim rowerze amortyzator Marzocchi XC 600 Air, 80mm skoku wersaj 2008?

Zaraz po dostaniu nowego sprzętu bawiłem się wentylem do wtłaczania powietrza. Zauważyłem, że ma mało powietrza po przejechaniu pierwszych 200 m. Więc rower odłożyłem i czekałem na paczki. Po czasie gdy już otrzymałem pompkę doczytałem w instrukcji, że mój amortyzator powinien mieć nie więcej niż 30 PSI. W sumie zdziwiłem się o.O. Ale po napompowaniu okazało się, że chodzi jak pod moja wagę OK (55kg.~~).

Amortyzator ma przejechane około 900 km., i wczoraj zauważyłem, że dziwnie zachowuje się. Przy 30 PSI amortyaztor na dużych dziurach pracował prawie 65/70 mm. skoku. Jadąc w teren zauważyłem, że amortyzator "Zesztywniał" i pracuje max. 40 mm.. Spuściłem powietrze, napompowałem od nowa i jest to samo :/. Po całkowitym spuszczeniu powietrza amortyzator w połowie chowa się. Zawsze było, że chował się cały :/. Regulacja ustawiona odpowiednio... Amortyzator regularnie psikany Brunox'e, Deo. Nie przeżył żadnej poważniejszej kolizji. Powiedzcie co to może być? Na tym amortyzatorze do Listopada muszę jeździć bo dopiero wtedy bym brał Rebe? Fox'a?... A z obecnym problemem ciężko to idzie. Pzdr.

Napisano

A to jest tłumik TST2 ? Jedna komora powietrzna czy dwie ?

W xc600 w jednej goleni jest raczej sprężyna, a w drugiej powietrze.

Po spuszczeniu powietrza nie może cały się złożyć, bo sprężyna "trzyma".

30 PSI to ja nawet nie ładuję w swojego dwu-komorowca, a mam 70 kg.

Napisano

TST2.

Jedna komora. Dziwne... Bo zaraz po kupnie jak bawilem sie powietrzem to chowaly sie cale lagi. Korona dotykala prawie uszczelek. Ale nic... Amortyzator dzis wysylam na gwarancji. Rozmawialem z serwisantem i powiedzial, ze dziwna sprawa i 30/40 mm. to juz nie amortyzatro...

Napisano

w Gregorio wymienią uszczelke zapłacisz za to ok 90pln a problem zostanie.

osobście przestałem pompować TST2. działa jakby mniej czule ale chociaż skok się nie zmniejsza. mam model XC600SL i muszę przyznać że to bubel straszny. największa wtopa w moim rowerze.

NIE KUPUJCIE MARCOKÓW :)

Napisano

kiedyś na pewno robili dobre amory ale nie znam nikogo kto by się zdecydował drugi raz na marcoka. chodzi mi o uzytkowników ( w tym pracowników sklepu który te amory sprzedaje ) posiadających ostatnie modele produkowane w italii. może te z tajwanu będą OK.

Napisano

Spokojnie... Marzocchi to nie taka zla firma. Robi bardzo dobre amortyzatory, ale do DH/FR...

Amortyzator poszedl do serwisu na gwarancji. Moze zniknie usterka? Dziwne bo pierwsze 500 km. i stwierdzilem, ze nawet fajnie pracuje. Wykorzystywal jak najwiecej skoku. Nagle zesztywnial... I nic nie wyszło ? Nie zaden bubel. Bo jednak sasiedzi lataja na takich amorkach i nie narzekaja :yes:. XC 600 to tak jak Tora. Spotkalme sie z kilkoma opiniami, jeden woli Maroca drugi Tore. Maroc to odpowiednik Tory. Na pewno nie bd dzialal jak jakis FOX, ale...

Napisano

kiedyś na pewno robili dobre amory ale nie znam nikogo kto by się zdecydował drugi raz na marcoka.

Ja bym się zdecydował, ale na szczęście zanim kupię następnego może przeminie smród tegorocznej kolekcji :yes:

A tłumiki TST nie są jakąś super niezawodną konstrukcją, mam nadzieję że na '09 coś poprawili, bo ładują to do prawie każdego modelu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...