Skocz do zawartości

[korba] Wymiana korby - co lepsze?

mrSpock

Rekomendowane odpowiedzi

Nosze sie z wymiana korby, zastanawiam sie co bedzie lepszym rozwiazaniem

LX FC-572 + dokupic do tego suport, czy

ktoras z Deore ze zintegrowanym suportem?

czy ten LX to nie jest jakis zabytkowy model?

pojawilo sie ich ostatnio troche na allegro.

Jeszcze pedno pytanie przy okazji

Skrzypiacy lancych... shake w benzynie zrobilem, wszystkie ogniwa wyszorowane, nasmarowany finish linem i przez pierwsze 8km jest ok, a potem znowu zaczyna skrzypiec

Jeśli chodzi o korby...

korba zintegrowana z suportem ponoć ma lepszą sztywność, mniejsza wagę i jest efektywniejsza. Oczywiście nie będzie tak, że będzie kolosalna różnica, ale poprawianie sztywności elementów przenoszenia siły z nóg na koło to dłuższy proces a każdy choć trochę poprawia osiągi. Osobiście przesiadałem się z Shimano XT z oddzielnym suportem (to był ostatni model taki, chyba z 2006 roku) na model ze zintegrowanym suportem FC-M770. Ja polecam zintegrowany.

Tylko Ty mieszasz grupy. Deore zintegrowany może być ogólnie słabszy niż LX oddzielny.

Co do skrzypiącego łańcucha... może używasz złego smarowidła albo... co to jest za łańcuch? Używałem smaru Castrol'a, FinishLine (czerwonego) i nigdy łańcuch nie skrzypiał mi. Może zbyt rzadki ten olej co kapiesz na łańcuch. Rzecz jasna smarujesz bolce łączące ogniwa tak by smar/olej wpłynął do środka...?

Mieszam grupy to prawda, ale cenowo w tym przypadku bylo podobnie. Ale juz niewazne, bo sie zdecydowalem na korbe.

Lancuch to KMC ktory byl od poczatku w tym rowerze. Smarowalem tak jak piszesz, pomaga tylko na pare km.

zrobilem na nim 2000km czy to mozliwe zeby po takim malym dystansie zuzyty byl juz?

Ostatnio wymienilem mocno zjechana korbe Truvativa Five D( model ze standard suportem), ktory na nieszczescie musial( z braku kasy) wspołpracowac z kaseta i łancuchem Deore. Wymienilem na korbe Shimano 542 ze zintegrowana osia suportu, zaznaczam, ze do wymiany poszla takze kaseta i łancuch( na Deorke)...korba 175mm, z SPD - ja osobiscie juz widze przyrost siły( mocne kopyto, sztywnosc + plynnosc pracy wieksza o jakies 30%!!! Nie mieszal bym grup...nie warto inwestowac w LX, jesli reszta bedzie z nizszej połki.

Osobiscie uwazam, ze korba na zwyczajny suport za kilka lat( w rowerach MTB) "wyginie"...

Kolega ma Deore ze zintegrowanym suportem i juz ponad pół roku nie mamy znią zadnego problemu... zadnych luzów. korba pracuje lekko i płynie.. w porównaniu do tradycyjnych korb + supprot osobny to BSA jest o tyle lepszy, że to korby sa prawie bez obsługowe a zwykła korba przy mocnej jeździ łapie luzy na supporcie

Witam!!!

Nie bedę zakladał nowego tematu mam nadzieję że pomożecie, ujeżdżałem tanią korbę FSA (w moim hexagonie), niestety dostała bycia które zaczęło być coraz większe, jestem obecnie zdecydowany na wymianę jednak nie mogę znaleźc ideała, potrzebuję dobrej korby (tak aby wymieniać tylko blaty/zębatki) z ramionami 175mm oraz osłoną łańcucha! Kwota ~250zł mile widziana 24/34/44 ale to już nie jest konieczność (byle nie 48T)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...