mat06 Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam.Mam problem.Po naciśnięciu ma pedały pojawia się skrzypienie.Proszę o pomoc.Rower to kross sfx 300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Może spróbuj sprecyzować, gdzie dokładnie słychać to skrzypienie, skąd może pochodzić. Ja czasem mam tak, że skrzypi pomiędzy blokiem a zatrzaskiem (SPD), tylko czasem i samo mija, choć dźwięk ten nie jest przyjemny. Jeśli to kwestia pedału, to może łożyska. Jednak czy skrzypi tylko jak naciskasz korbę z jednej strony (cyklicznie) czy z obu, albo np. ciągle? Sprecyzuj problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mat06 Napisano 2 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Z jednej strony cyklicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flash3M Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Może być padnięte łożysko w suporcie, poluzowany blat... i być może coś jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Może być np. tak, ze podeszwa z buta (ew. pasek z nosków) może ocierać o korbę i powodować piszczenie (np. na mokro). Ja tak miałem, jeszcze przed SPD. Pokombinuj i spróbuj określić skąd wydobywa się owo piszczenie, sprawdź czy nie masz luzów w układzie suport - korba - pedał, lub czy nie ma niepokojących oporów podczas obracania korbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiktorsj Napisano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 mi skrzeczy suport w deore holowtech... co ponoć jest dziwne bo to próżniowe i się praktycznie nie rozpada(ma jakieś 900km dopiero)... ani nic ale wydaje mi się ze mógł się tam jakis syf dostać i stąd ten dźwięk, rozkręcę i zobaczę czy nie ma syfu, często tez łożyska w pedałach lubią się rozsypywać, brudzić i skrzypieć... zależy od klasy sprzętu na którym się jeździ- np accenty i suntoury to z tego co wiem często się rozpadają albo niekulturalnie pracują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grynio Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Ja stawiałbym na pedał.. mialem tak w pedałach authora... to posmarowaniu(chyba wd40 a potem kolega jeszcze wazelina w płynie lekko pojechał) skrzypienie znikło i do tej pory niemam zadnych problemów z pedałami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phil Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 wd40 a potem kolega jeszcze wazelina w płynie lekko pojechał Kurdę... Przecież to całe nogawki później są czarne. Aby zrobić to dobrze wystarczy wykręcić śrubkę z boku pedała, wyciągnąć, przesmarować kulki smarem plastycznym, złożyć i dopiero to będzie dobrze wykonana robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 9 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Na 90% korba się poluzowała i trzeba to szybko i mocno dokręcić bo w przeciwnym razie wyrobi się gniazdo w korbie i będzie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Pedały ,suport brudna sztyca , zaciski kół albo może tylni tylni skrzypi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Mój brat miał podobny problem, więc mu pedał przesmarowałem i nic nie dało. Okazało się, ze wystarczyło dokręcić poluzowane ramię korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Tak naprawdę to bardzo ciężko zlokalizować co skrzypi.Mi też coś skrzypiało przy pedałowaniu zwłaszcza przy mocniejszym depnięciu wysmarowałem suport,pedały i nic okazało się że tylni zacisk ,wyciągałem sprężynę założyłem jeszcze raz trochę finishline i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.