Skocz do zawartości

[pedały]Skrzypienie po naciśnięciu na pedały

mat06

Rekomendowane odpowiedzi

Może spróbuj sprecyzować, gdzie dokładnie słychać to skrzypienie, skąd może pochodzić. Ja czasem mam tak, że skrzypi pomiędzy blokiem a zatrzaskiem (SPD), tylko czasem i samo mija, choć dźwięk ten nie jest przyjemny. Jeśli to kwestia pedału, to może łożyska.

Jednak czy skrzypi tylko jak naciskasz korbę z jednej strony (cyklicznie) czy z obu, albo np. ciągle?

Sprecyzuj problem.

Może być np. tak, ze podeszwa z buta (ew. pasek z nosków) może ocierać o korbę i powodować piszczenie (np. na mokro). Ja tak miałem, jeszcze przed SPD. :confused:

Pokombinuj i spróbuj określić skąd wydobywa się owo piszczenie, sprawdź czy nie masz luzów w układzie suport - korba - pedał, lub czy nie ma niepokojących oporów podczas obracania korbą.

mi skrzeczy suport w deore holowtech... co ponoć jest dziwne bo to próżniowe i się praktycznie nie rozpada(ma jakieś 900km dopiero)... ani nic ale wydaje mi się ze mógł się tam jakis syf dostać i stąd ten dźwięk, rozkręcę i zobaczę czy nie ma syfu, często tez łożyska w pedałach lubią się rozsypywać, brudzić i skrzypieć... zależy od klasy sprzętu na którym się jeździ- np accenty i suntoury to z tego co wiem często się rozpadają albo niekulturalnie pracują...

wd40 a potem kolega jeszcze wazelina w płynie lekko pojechał

Kurdę... Przecież to całe nogawki później są czarne. Aby zrobić to dobrze wystarczy wykręcić śrubkę z boku pedała, wyciągnąć, przesmarować kulki smarem plastycznym, złożyć i dopiero to będzie dobrze wykonana robota.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...