Skocz do zawartości

[amortyzator przód ] powietrze spręzyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam stoję przed decyzją o zmianie amora i mam dylemat amorów jest masa opinii jeszcze więcej ale mam pytanie mam Rockridera 9.1 z Tora 302 120mm i właśnie ją chciałbym zamienić tylko teraz na co rower znacie ja hmm :wub: ważę 90 kg lubię raczej agresywne XC jeśli to można tak nazwać i na pewno chciałbym amora lzejszego od mojej torki tylko jeszcze kolejna sprawa powietrzny czy spreżyna skoku 120-140 mm starczy przede wszystkim amor ma być czuły Co możecie polecić??... a i fundusze tak koło 1500 zeta revelation, relic, 44 ki sam nie wiem doradźcie coś amor pod hydrauliki

Napisano

ja bym szukał jakiegoś powietrznego Z1, lub tak jak napisałeś jakie RVL. Natomiast ze sprężyn to PIKE (409, 426)

Napisano

Wydaje mi sie, ze przy tej wadze amortyzator powietrzny z komorami pozytywna i negatywna jest dobrym wyjsciem, bo da sie go ustawic praktycznie dowolnie, od bardzo twardego, po wybierajacego kostke brukowa. A ze sprezyna zawsze jest ten problem ze musi byc dobrana dobrze pod wage, bo inaczej jest albo za miekka, albo za twarda. No jedyna przewaga sprezyny jest to ze ugina sie w miare rownomiernie, a powietrzny ma progresje ugiecia. No ale za to waga bije sprezynowce. Jezeli waga jest dla Ciebie priorytetem, to raczej amor powietrzny.

Napisano

wg mnie dzis powietrzniaki sa tak samo czule jak nie czulsze od sprezynowcow stalowych :thumbsup: mialem pare i takich i takich i na pewno komfort w przypadku przerzucenia sie na powietrzne dla mnie nie ucierpial ani troche. z powietrzniakow mialem revelationa floata minute - wszystkie bardzo przyjazne uzytkownikowi. co do kultury pracy ustawilbym na pierwszym miejscu minute mrd potem floata 32 rl potem reva a na koncu minute absolute super. ale na pewno polecam kazdego z nich.

jak dla mnie pike ze sprezyna stalowa sprawia wrazenie twardziela - tak jakby mial skok amora do xc. nie mialem zupelnie odczucia ze ma 140 mm skoku. no i zalecany powyzej pike jest na sztywna os wiec i koniecznosc wymiany kola lub piasty.

ze sprezynowek stalowych na pewno mozna zalecic ktoregos z foxow vanilla - amor malo popularny ale zachwalany przez tych ktorzy go maja.

Napisano
wg mnie dzis powietrzniaki sa tak samo czule jak nie czulsze od sprezynowcow stalowych :) mialem pare i takich i takich i na pewno komfort w przypadku przerzucenia sie na powietrzne dla mnie nie ucierpial ani troche. z powietrzniakow mialem revelationa floata minute - wszystkie bardzo przyjazne uzytkownikowi. co do kultury pracy ustawilbym na pierwszym miejscu minute mrd potem floata 32 rl potem reva a na koncu minute absolute super. ale na pewno polecam kazdego z nich.

jak dla mnie pike ze sprezyna stalowa sprawia wrazenie twardziela - tak jakby mial skok amora do xc. nie mialem zupelnie odczucia ze ma 140 mm skoku. no i zalecany powyzej pike jest na sztywna os wiec i koniecznosc wymiany kola lub piasty.

ze sprezynowek stalowych na pewno mozna zalecic ktoregos z foxow vanilla - amor malo popularny ale zachwalany przez tych ktorzy go maja.

a może warto polecić koledze RS Revelation U-Turn? Sam takowego posiadam, sprężyna działa świetnie, mozna zmieniać długość skoku w zależnosci od potrzeb, jest mocny, nie za ciężki i cenowo też lepiej wypada niż Lisek :icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Mialem Revelke na sprezynie z U-Turn'em i jakos tak bez szalu... Pracowala dobrze ale... jak sie przesiadlem na powietrznego Rebacza a potem Minute poziom mego zadowolenia wzrosl...

na pewno o wieeele lepiej od Revelki pracowal Psylo XC z U-Turnem - Grabarza... Tez na sprezynie...

OSTRO!

I.

Napisano

Właśnie te Psylo XC U-Turn działają zaskakująco przyjemnie. Budowa prosta jak cep, sprężynka stalowa z siakimś tłumikiem i to właściwie wszystko, a wybiera o wiele lepiej niż niejeden powietrzny wynalazek (a na pewno lepiej niż Duke czy Recon w wersjach Solo Air). Nawet mam takiego jednego do opchnięcia... tyle że z całym rowerem :icon_mrgreen:

Teraz czekam niecierpliwie na pierwsze testy Minuta, zobaczymy jak on w porównaniu wyjdzie :)

Napisano

mialem organoleptyczny kontakt z psylo xc oraz z trzema psylo sl (2001, 2002, 2004) i nie podzielam zachwytu koleżenstwa :) pomijam bezproblemowasc dzialania w przypadku tylko jednej sztuki z czerech wymienionych, wg mnie zaden amor z hydra coilem nie dziala w sposob nawet zblizony do modeli rs-a z wyzszymi albo nowszymi systemami tlumienia. w hc mialem jeszcze dluzsza stycznosc w jednym judy z i bez regulacji i mam to samo zdanie. zjawisko tym bardziej przykro odczuwalne po przesiadce z hc na jakis nowoczesny amor.

łoczywiscie to li tylko moje odczucie. :P

Napisano

twój amor wygląda dokładnie takale mniejsza o to w prawym goleniu masz dwa pokrętła jedno u góry drugie na dole to u góry służy do blokady skoku a to ma dole do szybkości odbijania amora kup sobie pompkę specjalną i dobij tyle powietrza do lewego golenia ile ważysz są specjalne tabele w necie ile tżeba dobić powietrza do takiego amora

KONIEC

Napisano

twój amor wygląda dokładnie takale mniejsza o to w prawym goleniu masz dwa pokrętła jedno u góry drugie na dole to u góry służy do blokady skoku a to ma dole do szybkości odbijania amora kup sobie pompkę specjalną i dobij tyle powietrza do lewego golenia ile ważysz są specjalne tabele w necie ile tżeba dobić powietrza do takiego amora

KONIEC

no teraz juz wszystko rozumiem-a co do powietrza to wydaje mi sie ze jest za dużo bo ugina sie na maxa tak z 8cm ale facet w sklepie powiedział żeby nie spuszczac bo wystarczy że dobije kilka razy i po nim(gwarancji nie uznają wtedy)sory za minusa nie wiedziałem co naciskam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...