Skocz do zawartości

[korba] problem z przekręconym pedałem

Cziken

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przykręcając nowe pedały do korby, przy prawym użyłem zbyt dużej siły, i doszło do jego przekręcenia. Teraz non stop mi wypada z korby. Jak mozna pozbyć się tego problemu ? Co mi sugerujecie. Myślałem nadtym, aby na stale przykleic go jakims dobrym klejem do metali, chociażby poxipolem, ale wiąże się to z dużym ryzykiem. Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

jeżeli zerwał gwint w korbie to wystarczy wkręcić pedał od 2 strony potem go wykręcić i wkręcić normalnie. Jeżeli zerwałeś w pedale to będzie ciężko coś zrobić.

nie wiem czy to zadziała, ale spróbuję. Nie znacie moze opcji sklejenia za pomoca kleju bardzo wytrzymałęgo do metalu ?

Witam mam problem z gwintem w korbie.. jakis tydzień temu rozwalił mi sie gwint w korbie... próbowałem zrobić to Versa Chem(plasteliną stalową)no ale sie nie udało... teraz chce spróbować: klej titanium. powiedzcie czy ma to sens próbowanie tym i czy znacie może jakieś inne metody?? Jeśli tak piscie... Z góry dzięki...

Witam mam problem z gwintem w korbie.. jakis tydzień temu rozwalił mi sie gwint w korbie... próbowałem zrobić to Versa Chem(plasteliną stalową)no ale sie nie udało... teraz chce spróbować: klej titanium. powiedzcie czy ma to sens próbowanie tym i czy znacie może jakieś inne metody?? Jeśli tak piscie... Z góry dzięki...

A jakieś szczegóły? Zerwałeś w mocowaniu do suportu czy pedału?

Zerwałem gwint od pedała... nagwintować.. jest problem ze gwint wyleciał i pedał mogę sobie włożyć i wyjąc... potrzebuje trochę materiału dodatkowego aby go nagwintować żeby nie było luzu miedzy korba a gwintem pedała... może potem wyśle foty może będą pomocne... a co myślicie o tamtym kleju titanium??

Witam. To ja się podczepię :] Mój rowerek jeszcze z komunii zaczął się rozlatywać (8 lat), lewe ramie zaczęło obluzowywać się i odpadać od mocowania na suporcie. Poszedłem więc do sklepu i kupiłem nową korbę oraz suport z wianuszkami i wszystkimi potrzebnymi śrubami, wyniosło mnie to 55zł. Problem w tym że po pierwszej próbie jazdy na nowej korbie i suporcie znowu odpadł pedał. Czy to możliwe że już zerwałem gwint?

• 2 tygodnie później...

Ludzie! Klej i rower to dwie rzeczy które nigdy nie powinny się spotkać. Zarówno w MTB jak i w babcinym składaku. Można zrobić sobie krzywdę, a i frustracja niemała jak ci odpadają kawałki roweru na trasie ;)

A tak na marginesie - poxipol pedała nie trzyma... Sprawdzone :)

• 2 miesiące temu...

Ehh... dziś w czasie jazdy wykręcił mi się prawy pedał i kiedy ruszałem z pod świateł przekrzywił się pod moim ciężarem ;/ Do domu wróciłem pedałując lewą nogą. Udało mi się go wykręcić jednak zerwał mi parę zwojów gwintu od strony pedała. Niewiele myśląc wkręciłem go od drugiej strony co udało się bez większych problemów. Następnie wykręciłem i wkręciłem już normalnie. Większa część gwintu została więc póki co się trzyma. Szkoda mi zmieniać korby bo jest praktycznie nowa - przejechane ma może 1500 km. Czy ktoś jeździł na przegwintowanej w ten sposób korbie? Pedał teraz nie ma luzów i trzyma się prosto, ale zastanawiam się jak długo?

Dopiero teraz znalazłem ten wątek, i napiszę że dobrym sposobem naprawy gwintu w korbie jest tulejowanie, w mieście z którego pochodzę mieliśmy tokarza który to robił za 10zł - rozwiercał na ciut większą średnicę i wstawiał tuleję ze stali. Ze dwie korby miałem tak robione. Nie wiem ile to kosztuje w mieście typu Warszawa. Na pewno jest to lepszy pomysł niż kupowanie nowej korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...