Qamal Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Witam, mam pytanie dotyczące zakwasów a raczej ich brak. Po ponad rocznej przerwie po zlamaniu reki postanowilem zaczac przygotowywac sie do przyszlego sezonu. Podczass jazdy na rowerze moge robic bardzo wymagajace sily cwiczenia ktore mnie mecza ze nie moge sie ruszac ze zmeczenia, moge cwiczyc tak dlugo jak mi sie podoba nastepnego dnia czuje sie jak bym nic nie robil poprzedniego dnia i mam pytanie czy cos jest nie tak ze mna czy wszystko OK tylko jestesm tak wspanialy ze nie mam zakwasow? Pamietam tylko raz ze mialem zakwasy 2 tyg po biegu 200m gdy uciekalem przed bandytami... taki byl przyplyw adrenaliny ze przebieglem to bardzo bardzo szybko a po 40min jeszcze mi sie nie uspokoił oddech i puls. Drugie pytanie: czy ktos wie jaka moze byc przyczyna bólu w kolanach po jezdzie na rowerze (20km+) gdy np chce zrobic przysiad czyli pod czas obciazenia stawu oczywiscie jest on do zniesienia i znika to po kilku godzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bts Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwasy_(medycyna_sportowa) - interesująca jest ta pierwsza podana tam hipoteza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 ja też nie mam zakwasów,nawet po najcięższych zawodach nogi bolą mnie prze pare godzin ale nastepnego dnia jest juz ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazapius Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Ja zakwasów też na ogół nie mam, więc to raczej nic dziwnego. Co do kolan - poczytaj jak odpowiednio ustawić siodełko. Nie może ono być za wysoko! Nie możesz pedałując prostując nóg do końca, bo to przeciąża stawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszk Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Zakwasy raczej się nie zdarzają, gdy sie regularnie trenuje. Co innego zamulenie organizmu i uczucie ciężkich nóg, po kilku kolejnych dniach mocnego trenowania. Wolniejsza reakcja pulsu, niemożliwość osiągnięcia wysokiego pulsu nawet przy dużym wysiłku to są objawy potreningowe. Raczej nie zakwasy. Chyba że damy sobie troche innej aktywności z którą nie mamy na co dzien do czynienia wtedy owszem zakwasy występują nawet przy niewielkim obciążeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Zakwasy raczej się nie zdarzają, gdy sie regularnie trenuje. Ja bym to jeszcze rozróżnił na poziom zaawansowania bikera. Jak sie jest poczatkujacym i miesnie dopiero sie ksztaltuja to ciezko nie miec zakwasów po ciezkim treningu. W miare upływu czasu wszystko sie jednak normuje i ogólnie z czasem organizm lepiej znosi ostry wysiłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 Kiedyś, po dłuższym biegu na sprawdzianie z wf-u zakwasy były, po dłuższych marszach również. W tym sezonie zacząłem jeździć na serio i też zdziwiłem się, że zakwasów nie ma. Na pierwszym treningu się namęczyłem, żeby dogonić resztę i po, myślę sobie, że zakwasy są pewne, ale nie było ani śladu zakwasów Najważniejsze zrobić spokojny rozjazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Ja mam aktualnie cały czas ból mięśni ud to będzie już doms w sobotę wyprawa. Ciężko będzie z niej zrezygnować, zastanawiam się czy jest jakaś opcja by dodać siły podczas jazdy przy domsie. Może być ciężko bo musze zrobić 190 kmów lub minimum 90. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Z tego co zauważyłem po sobie, to zakwasy występują po ciężkim wysiłku (ciężkim - kwestia względna ), gdy nie "rozchodzi" się mięśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.