Skocz do zawartości

[Hydraulika] Wyciek oleju

Mathie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, robiłem dzisiaj z rowerem zdjąłem koła postawiłem rower do góry nogi i poszedłem z psem na pole. Wróciłem próbuje zamontować klocki patrzę a tu jeden tłoczek jest wypchany na maxa. Naciskam klamkę i wycieka olej. Tłoczek został wysunięty. Dodam że hamulec to Shimano SLX kupiony kilka dni temu. Czy da się to naprawić? Co w ogóle mogło się takiego stać? W poniedziałek wyjeżdżam na wakacje na rowerze i chciałbym mieć go sprawnego tym bardziej że nie mogłem się nim jeszcze nacieszyć.

Musiałeś na pewno przez przypadek naacisnąć klamkę bez założonego koła, lub postawiłeś rower tak że leżał na klamce. Oczywiście da się to naprawić. musisz tylko wepchnąć tłoczek i odpowietrzyć układ.

też tak myślałem ale jak wytłumaczysz to że wcisnął się tylko 1 tłoczek ijak włożył koło i nacisnął klamke to sam wrucił (przynajmniej ja to tak zrozumiałem) i jeszcze ten wyciek...

Sorry za zwłokę czasową ale nie miałem dostępu do neta. Olej wycieka z zacisku, a dokładnie z okolic tłoczka. Byłem z tym w serwisie. Diagnoza brzmiała jednoznacznie: tłoczek do wymiany z tym że serwisant stwierdził że będzie ciężko to kupić. Więc raczej wymienię cały zacisk. I tu nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. Czy warto dołożyć 100zł do zacisku XTR? Czy będzie to fajnie działało z klamką SLX?

No tak tylko że serwisant wcisnął tłoczek uzupełnił brak oleju i dalej wyciekał podczas naciskania klamki. Z tym że nie odpowietrzał hamulca. Nie wiem co o tym myśleć może spróbuję się przejść do innego serwisu. Może coś tam wskórają.

Co mu da gwarancja jak to ewidentnie jego wina, że tłoczek wypadł bo nie naciska się klamki bez tarczy. A tak swoją drogą to kiedyś Shimano pisało żeby nie odwracać bika do góry nogami bo hample mogą się zapowietrzyć. Nie wiem na ile w tym prawdy ale tak pisali.

Z tym odwracaniem roweru to chyba jakaś bujda? Układ jest zalany całkowicie płynem, czy w manetce (zbiorniczku) jest jakieś powietrze co by mogło powędrować do zacisku i go zapowietrzyć;p Mam AVID-y i nic takiego mnie nie spotkało, a obracałem nie raz.

Owszem, ale po wsunięciu nie powinien cieknąć - tak mi się wydaje.

Skoro sie nadmiernie wysunął, to wylazł z o-ringa i będzie ciekł, jeśli przy wsuwaniu przyciął o-ring , lub rzeczony się podwinął, to również będzie ciekł .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...