Mathie Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Hej, robiłem dzisiaj z rowerem zdjąłem koła postawiłem rower do góry nogi i poszedłem z psem na pole. Wróciłem próbuje zamontować klocki patrzę a tu jeden tłoczek jest wypchany na maxa. Naciskam klamkę i wycieka olej. Tłoczek został wysunięty. Dodam że hamulec to Shimano SLX kupiony kilka dni temu. Czy da się to naprawić? Co w ogóle mogło się takiego stać? W poniedziałek wyjeżdżam na wakacje na rowerze i chciałbym mieć go sprawnego tym bardziej że nie mogłem się nim jeszcze nacieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki19953 Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 A z kąd Ci ten olej wycieka z zacisku? słyszałem o wadzie fabrycznej br-m485 ale w SLX`ie niepowinno być o tym mowy hociarz teoretycznie wszystko jest możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Musiałeś na pewno przez przypadek naacisnąć klamkę bez założonego koła, lub postawiłeś rower tak że leżał na klamce. Oczywiście da się to naprawić. musisz tylko wepchnąć tłoczek i odpowietrzyć układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miki19953 Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Musiałeś na pewno przez przypadek naacisnąć klamkę bez założonego koła, lub postawiłeś rower tak że leżał na klamce. Oczywiście da się to naprawić. musisz tylko wepchnąć tłoczek i odpowietrzyć układ. też tak myślałem ale jak wytłumaczysz to że wcisnął się tylko 1 tłoczek ijak włożył koło i nacisnął klamke to sam wrucił (przynajmniej ja to tak zrozumiałem) i jeszcze ten wyciek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BIGAlus Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 No właśnie, skąd ten wyciek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathie Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Sorry za zwłokę czasową ale nie miałem dostępu do neta. Olej wycieka z zacisku, a dokładnie z okolic tłoczka. Byłem z tym w serwisie. Diagnoza brzmiała jednoznacznie: tłoczek do wymiany z tym że serwisant stwierdził że będzie ciężko to kupić. Więc raczej wymienię cały zacisk. I tu nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. Czy warto dołożyć 100zł do zacisku XTR? Czy będzie to fajnie działało z klamką SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Niezłego masz serwisanta. Wystarczy wcisnąć tłoczek na miejsce i odpowietrzyć układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 hmmm no tłoczek moze byc uszkodzony choc nie powinien. Jezeli nic mu nie dolega, to wcisnac ostroznie tłoczek i odpowietrzyc i ma działac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 (...) Czy warto dołożyć 100zł do zacisku XTR? Czy będzie to fajnie działało z klamką SLX? Jak liczysz każde gramy w rowerze to warto, w innym przypadku nie. Działać z klamką SLX oczywiście będzie (i z inną shimanowską też). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathie Napisano 16 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 No tak tylko że serwisant wcisnął tłoczek uzupełnił brak oleju i dalej wyciekał podczas naciskania klamki. Z tym że nie odpowietrzał hamulca. Nie wiem co o tym myśleć może spróbuję się przejść do innego serwisu. Może coś tam wskórają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Skoro to SLX kupiony kilka dni temu, to czemu nei oddasz na gwarancje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Co mu da gwarancja jak to ewidentnie jego wina, że tłoczek wypadł bo nie naciska się klamki bez tarczy. A tak swoją drogą to kiedyś Shimano pisało żeby nie odwracać bika do góry nogami bo hample mogą się zapowietrzyć. Nie wiem na ile w tym prawdy ale tak pisali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olek293 Napisano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Owszem, ale po wsunięciu nie powinien cieknąć - tak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flub3r Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Co mu da gwarancja jak to ewidentnie jego wina, że tłoczek wypadł bo nie naciska się klamki bez tarczy. A tak swoją drogą to kiedyś Shimano pisało żeby nie odwracać bika do góry nogami bo hample mogą się zapowietrzyć. Nie wiem na ile w tym prawdy ale tak pisali. Z tym odwracaniem roweru to chyba jakaś bujda? Układ jest zalany całkowicie płynem, czy w manetce (zbiorniczku) jest jakieś powietrze co by mogło powędrować do zacisku i go zapowietrzyć;p Mam AVID-y i nic takiego mnie nie spotkało, a obracałem nie raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Owszem, ale po wsunięciu nie powinien cieknąć - tak mi się wydaje. Skoro sie nadmiernie wysunął, to wylazł z o-ringa i będzie ciekł, jeśli przy wsuwaniu przyciął o-ring , lub rzeczony się podwinął, to również będzie ciekł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.