Skocz do zawartości

[Renowacja rowera] Odnowa całkowita Kross'a

ozix56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam stary, dziesięcioletni rower firmy GRAND, który zakupiłem przy okazji pierwszej komunii. Wtedy kosztował on około 1200zł.

Oto rozpiska jego wad:

- Złamana rama (została zespawana)

- Brak hamulców z przodu i bardzo kiepskie z tyłu

- Na przedniej kasecie łańcuch przeskakuje tylko na 2 zębatkach (na trzecią - największą nie chce wskoczyć)

- amortyzator z tyłu wydaje odgłosy podobne do tych w przedwojennych rowerach

Czy jest w ogóle sens coś wymieniać, czy lepiej zakupić nowy rower?

Dużo bardziej chciał bym się pobawić w renowację tego obecnego, bo lubię majsterkować.

Oto mój plan odnowy:

+ wymienić hamulce na v-brake z przodu i z tyłu

+ wymienić amortyzator tylni

+ pomalować ramę a kierownicę owinąć kolorową taśmą izolacyjną

+ wymienić kasetę tylną i przerzutki przednie oraz tylne.

Zamieszczam zdjęcia moich przednich i tylnych hamulców.

1

2

3

4

Czy mogę zamontować w tym rowerze typ v-brake? A jeśli nie, to co musiał bym wymienić.

I czy nie powinienem wymienić obręczy, aby tego typu hamulce były skuteczne?

Widziałem na allegro amortyzator na powietrze. Jest tani i wydaje się interesujący. Czy jest to dobre rozwiązanie?

Na rowerze jeździć chcę rekreacyjnie, ale też ambitnie.

Z góry dzięki za pomoc.

Do moderatora: Jeśli jeszcze raz ten post zostanie usunięty, będę kierował sprawę do głównego administratora.

Jeśli coś z nim nie tak, proszę o wiadomość a nie usuwanie.

Napisano

Da się wymienić hamulce na vki trzeba tylko kupić kompletne hamulce wraz z fajkami, ale nie ma to sensu lepiej kupić nowy rower

Napisano

Zakupiłem linkę hamulcową i będę jutro ją wymieniał, bo też przez nią był problem z tylnym hamulcem, ale mimo wszystko zakupię hamulce v-brake.

Wiem, że to złom, ale mam do niego sentyment i chcę z niego zrobić coś ekstra.

Oto zamieszczam zdjęcie jego amortyzatora:

edd8cc0618ae07f3m.jpg

Czy istniała by możliwość zamontowania w nim czegoś takiego?

http://allegro.pl/item693271226_amortyzato...super_cena.html

Napisano

F**k :) gdzie Ty go trzymałeś ? W jeziorze ? Wystaw go na hasiok i składaj na nowy rower bo tym czymś stwarzasz zagrożenie dla siebie i innych użytkowników dróg.

Napisano

:) Wydanie choćby kilku zł. na linkę hamulcową do tego roweru jest błędem.. Rower jest typowym makrokeszem, a na dodatek w opłakanym stanie. Rama połamana.. przeżera ją rdza, a cała reszta w nie lepszym stanie. Radzę uzbierać kasę i kupić coś nowego, bądź używanego, ale nadającego się do jeżdżenia.. :)

P.S Czasami mam wrażenie, że przydałyby się obowiązkowe coroczne przeglądy rowerów by dopuszczać je do ruchu ulicznego. :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...