ozix56 Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Posiadam stary, dziesięcioletni rower firmy GRAND, który zakupiłem przy okazji pierwszej komunii. Wtedy kosztował on około 1200zł. Oto rozpiska jego wad: - Złamana rama (została zespawana) - Brak hamulców z przodu i bardzo kiepskie z tyłu - Na przedniej kasecie łańcuch przeskakuje tylko na 2 zębatkach (na trzecią - największą nie chce wskoczyć) - amortyzator z tyłu wydaje odgłosy podobne do tych w przedwojennych rowerach Czy jest w ogóle sens coś wymieniać, czy lepiej zakupić nowy rower? Dużo bardziej chciał bym się pobawić w renowację tego obecnego, bo lubię majsterkować. Oto mój plan odnowy: + wymienić hamulce na v-brake z przodu i z tyłu + wymienić amortyzator tylni + pomalować ramę a kierownicę owinąć kolorową taśmą izolacyjną + wymienić kasetę tylną i przerzutki przednie oraz tylne. Zamieszczam zdjęcia moich przednich i tylnych hamulców. 1 2 3 4 Czy mogę zamontować w tym rowerze typ v-brake? A jeśli nie, to co musiał bym wymienić. I czy nie powinienem wymienić obręczy, aby tego typu hamulce były skuteczne? Widziałem na allegro amortyzator na powietrze. Jest tani i wydaje się interesujący. Czy jest to dobre rozwiązanie? Na rowerze jeździć chcę rekreacyjnie, ale też ambitnie. Z góry dzięki za pomoc. Do moderatora: Jeśli jeszcze raz ten post zostanie usunięty, będę kierował sprawę do głównego administratora. Jeśli coś z nim nie tak, proszę o wiadomość a nie usuwanie.
Zidentyfikowany Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 ten "rower" to kompletny złom. pospawana rama ? nie wsiadłbym na nią juz nigdy. Odpowiedz na twoje pytanie: Kup nowy rower. I nie ma czegos takiego jak przednia kaseta. pozdro.
Lukash Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Da się wymienić hamulce na vki trzeba tylko kupić kompletne hamulce wraz z fajkami, ale nie ma to sensu lepiej kupić nowy rower
ozix56 Napisano 31 Lipca 2009 Autor Napisano 31 Lipca 2009 Zakupiłem linkę hamulcową i będę jutro ją wymieniał, bo też przez nią był problem z tylnym hamulcem, ale mimo wszystko zakupię hamulce v-brake. Wiem, że to złom, ale mam do niego sentyment i chcę z niego zrobić coś ekstra. Oto zamieszczam zdjęcie jego amortyzatora: Czy istniała by możliwość zamontowania w nim czegoś takiego? http://allegro.pl/item693271226_amortyzato...super_cena.html
Katystopej Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 F**k gdzie Ty go trzymałeś ? W jeziorze ? Wystaw go na hasiok i składaj na nowy rower bo tym czymś stwarzasz zagrożenie dla siebie i innych użytkowników dróg.
arroyo Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Nie inwestuj w ten rower, z tych kilku zdjęć już widać, że jest w opłakanym stanie, rdza już zapewne zżera go od środka.
Qba66 Napisano 31 Lipca 2009 Napisano 31 Lipca 2009 Wydanie choćby kilku zł. na linkę hamulcową do tego roweru jest błędem.. Rower jest typowym makrokeszem, a na dodatek w opłakanym stanie. Rama połamana.. przeżera ją rdza, a cała reszta w nie lepszym stanie. Radzę uzbierać kasę i kupić coś nowego, bądź używanego, ale nadającego się do jeżdżenia.. P.S Czasami mam wrażenie, że przydałyby się obowiązkowe coroczne przeglądy rowerów by dopuszczać je do ruchu ulicznego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.