Skocz do zawartości

[rama]

daniol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem ze znalezieniem odpowiedniej dla siebie ramy do 1500. Mój wzrost to 188 a waga 80. Jeżdżę xc/maratony. Myślałem nad scott scale 40 2009. Czy za ta cenę mogę znaleźć coś lepszego?? Z góry dzięki.

Napisano

cube reaction ostatnio wygrała jakiś test zagraniczny. Rama ta jest najsztywniejsza później był scal 40 a np XTC gdzieś daleko szukam po internecie wyników ale nie moge znaleźć

Napisano

Ja poleciłbym przeczytać artykuł w bikeBoardzie ze zwróceniem uwagi na ramy. I jeśli bikeBoard jest rzetelnym źródłem opinii to geometrycznie rama Scale 40 i XTC jest porównywalna, Scott cięższy, a Giant sztywniejszy. W podsumowaniu, według ich opinii rama Giant XTC jest lepsza.

Napisano

Chodzi o to aby świadomie korzystać z dostępnych informacji . W tym przypadku informacja o sztywności podczas nacisku na korby jest bardzo ważna , ale nie jest to jedyny parametr który bierze się pod uwagę .

Ważne jest geometria ramy oraz waga , jak również marka designe itd.

Ale faktem jest że dużo było stękania na forum że Scale ciężki i w ogóle nie wart uwagi , i nagle okazuje się że notuje wysoki wynik co do sztywności.

I teraz kiedy ktoś się zastanawia czy kupic jedną czy drugą rame może korzystać z takiej informacji i samemu zdecydowac co dla niego jest wazniejsze .

Napisano
Wyniki pomiaru sztywności bocznej .

Dotyczy to najwyższych modeli aluminiowych danych producentów

A czy wsztstkie mierzone ramy były w tym samym rozmiarze ? :angry2:

Scale tegale - ciężki i wzsystko na temat, przecież to nie jest rama zawodnicza, tylko korzystająca z loga firmy, żaden poważny zawodnik na takiego klocka nie

wsiądzie, no i oczywiście jakże ważna kwestia geometrii i w tej kategorii Cube jest taki sobie ...

Witam mam problem ze znalezieniem odpowiedniej dla siebie ramy do 1500. Mój wzrost to 188 a waga 80.

Zastanów się na Centurionem Light 20"

http://www.twomark.pl/index.php?s=produkty...p;producent=906

Napisano

Hehehe Rulez widze że ty nawet na czarne powiesz białe :angry2:

Żaden poważny zawodnik nie wsiądzie na aluminiową ramę ! Tak że te ramy są do amatorskiego sportu !

Test rowerów w rozmiarach 17 lub 18 cali w zależności od producenta .

Napisano

Na aluminiowej ramie zdobyto brązowy medal w XC w kielcach.

A Najlepszy junior młodszy w polsce jeździł na aluminiowym luku do lipca.

Tak że ramy alu nie są złe a wiadomo jak ktoś ma kase to kupuje carbon

Tyle że scale albo xtc jest lepszy od carbonu słabego.

Napisano
A Najlepszy junior młodszy w polsce jeździł na aluminiowym luku do lipca.

A czy aluminiowy Look waży tyle co kloc Scott :angry2: Dlaczego nie warto Cube ... bo np. Centurion ma bardziej przyjazną geometrię :D

Więc po co sie pchać w ... przereklamowane marki :D

Napisano

Ja też "ostrzyłem zęby" na scale tyle że 30 lub 35 tj. z karbonową ramą. Jednak ceny scotta w tym sezonie ze wzglęu na kurs euro są raczej odstraszające.

Wybór padł na Meridę - rama MATTS HSF 3000-V link

Fajna rama z geometrią zbliżoną do scale.

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...