Lakiluk Napisano 19 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Przejechałem około 2000 km na deorce i niewiele mogę jej zarzucić. Tylko tyle, że tłucze na wertepach, ale wiadomo ten typ tak ma i jak się przyzwyczaić to ten fakt nie przeszkadza. Precyzja zmiany przełożeń - bardzo fajna, pod obciążeniem również. Kółeczka od prowadnicy nie zużyły się w widoczny sposób, bo to za wcześnie. Mimo jednego (jak na razie) upadku roweru na przerzutkę, działa dobrze. Pare dni temu miałem śmieszną przygodę: jadę sobie Kampinosem i nagle nie mogę wrzucić z tyłu lżejszych biegów. Jadę tak jakiś czas, bo mi się nie chce zsiadać, wreszcie po kolejnej nieprzewidywanej redukcji zatrzymuję sie. "No tak beznadziejna deorka sh*tmano wreszcie padła" - pomyślałem. Jednak okazało się, że jakimś cudem poluzowała się śrubka od linki. Przykręcenie i regulacja baryłką linki, zajęła mi chyba minutę (krócej niż w domu). Wszystko zaczęło działać bez zarzutu i dalej jechało mi się cudownie. To świadczy o tym, że jest to solidny sprzęt, przyjazny użytkownikowi. Tak więc deore może dać wiele przyjemności z jazdy. Nawet tej ostrzejszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gal Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Przejechałem około 2000 km na deorce i niewiele mogę jej zarzucić. Tylko tyle, że tłucze na wertepach, ale wiadomo ten typ tak ma i jak się przyzwyczaić to ten fakt nie przeszkadza. Precyzja zmiany przełożeń - bardzo fajna, pod obciążeniem również. Kółeczka od prowadnicy nie zużyły się w widoczny sposób, bo to za wcześnie. Mimo jednego (jak na razie) upadku roweru na przerzutkę, działa dobrze.(...) Nic dodac, nic ujac... Mam identyczne odczucia. Poza tluczeniem sie na wertepach deorki spisuja sie bardzo dobrze, ale trzeba o nie dbac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 (edytowane) Czyli deorka tak ma że na wertepach tłucze sie niemiłosiernie?? To dobrze bo myślałem że źle ją ustawiłem. P.S Co do mojej Deorki nie mam zastrzezen. Ale na razie przejechałem na niej 200 km wiec zobaczymy co bedzie dalej. Ale dla mnie osoby która przesiadła sie ze starego roweru z przerzutką przerzutką shimano tourney to deore jest boska. Edytowane 22 Kwietnia 2007 przez Odi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozrywkowy Napisano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 moja deorka już przeżyła 6000km i nadal chodzi, co prawda tlucze sie na wertepach ale nie zwracam uwagi. Ma już pewnien luz i musi być dokłdadnie ustawiona żeby pod obciążeniem sam nie zrzucała. Ale jak na taka kase to ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Według mnie deore to dobra przerzutka mam ją od zeszłego roku i bez problemów przejechała 11 356 km. Nie była jakoś specjalnie oszczędzana, a nadal przerzuca jak nówka. Jedynym minusem tej przerzutki to słaby naciąg łańcucha, przez co trochę lata obijając ramę i jest też większe prawdopodobieństwo rozpięcia się spinki. Myślę, że jeżeli nic się nie wydarzy to dociągnie to tych 20 000 km. Aha, jeżeli ma ktoś problemy z tylną przerzutką to niech się upewni czy nie jest to wina zapaskudzonych pancerzy, u mnie szczególnie ten odcinek przy samej przerzutce lubi się zapychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Około 2-3 kkm i umarła luzy są dość znaczne i eee tak jak u Jacka zmienia se co chce i kiedy chce przerzutkę również potrafię wyregulować i przez tą właśnie przerzutkę straciłem zaufanie do grupy Deore Więc kupiłem Lx'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 10 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Co jak co, ale żeby deorka padła po 2 czy nawet 3 tys. to nie uwierzę. Musiał to być jakiś felerny egzemplarz, lub był niewłaściwie używany. Sporo ludzi na tym forum jeździ po 10 tys. i więcej km rocznie i nie słyszałem, żeby wymieniali przerzutkę 5 razy w roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 11 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Nie wiem może miałem rzeczywiście jakiegoś felernego egzemplarza ale co jak co nie jest to według mnie dobra przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekin5551 Napisano 22 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 ja mam deorke i stan licznkika na niej ~6000km =...zmienia przerzutki idealnie, trzeba o nią dbać i warto raz na sezon wymienic linki i pancerze... mam nadzieje, ze jeszcze na niej troszke pojeżdżę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Generalnie jest ok, zmienia jak należy[czasem jej sie coś odwidzi, ale to czasem], stukanie łańcucha zredukowałem neoprenem Co prawda mogła by momentami pracować żwawiej, ale to też mzoę byc kwestia linek i pancerzy Będzie ostatią częścią jaką wymienię przy zmianie osprzętu póki co ma na koncie ~5k km ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew18 Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 4,3 kkm moja deorka ma i chodzi jak nóweczka ze sklepu fakt, że może już nie tak gładziutko jak przy kupnie, ale nadal bardzo precyzyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Moja po ponad 3 kkm przebiegu złapała lekkiego luzu w okolicach mocowania (nie wiem jak to dokładniej sprecyzować) troche mnie wkurza to obijanie o rame. Ale ogółem przerzuca znakomicie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myself Napisano 16 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Cóż. Moja po 2kkm ma spory luz. Gubi przełożenia w środku (9 rz.). Ramę obija. W zasadzie nie wiem co mnie przy niej trzyma. Jako plus można jej zaliczyć to, że przy upadku hak się wygiął o jakieś 20* a ona dalej jako-tako działa. Nie warta swojej ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuhru87 Napisano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Moja deorka po 3kkm przy kasecie 9-rz nie radzi już sobie z płynną zmianą biegów, a wrzucenie na piątkę (17T) i zrzucenie z niej łańcucha jest dla niej prawdziwym wyzwaniem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin2508 Napisano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2007 Moja deorka po 1,8k km działa jak nowa, wystarczy dbać o nią czasami. Natomiast w kolegi rowerku dzis wybiło 5k km i deorka tez dziala swietnie ( mialem okazje nie raz sie przejechac na tym rowerze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Linki i pancerze przy deorce wymieniałem czasem nawet 2 razy na miesiąc dbam o rower a w szczególności o napęd i moja deorka po prostu siadła luz jak pisałem na niej jest przerzucać będzie może teraz w rowerze siostry ... Może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 a za ile chcialbys sie jej pozbyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Przecież napisałem że prawdopodobnie będzie przerzucać w rowerku siostry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusak Napisano 20 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 zawsze spytac sie mozna :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 26 Września 2007 Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Cholewcia... Zmieniłem linki i pancerze, a teraz kasete i łańcuch... i niby wszytsko cacy... ale jest problem z zębatkami 2 i 3 - łańcuch nie chce się uspokoić i się strasznie miota... i teraz nie wiem czy to wina kasety i niedotartego do niej łańcucha czy moze kwestia regulacji przerzutki... any ideas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekin5551 Napisano 28 Września 2007 Udostępnij Napisano 28 Września 2007 ad. psychotic...pojezdzil moze troche... u mnie niestety tak przezemnie wychwalana deorka po 7,5k km zaczyna miec problemy z precyzją (nowe linki, pancerze dobra regulacja juz nie pomaga) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsychoticArchitect Napisano 29 Września 2007 Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Pokręciłem tu i tam i niby śmiga jak należy. Prawie jak nówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 22 Października 2007 Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Moja po ponad 4200 km póki co działa bez zarzutu (choć faktem jest, że nie była szczególnie katowana). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek1234 Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Moja deorka po 4,5 kkm zmienia już z lekkim ociąganiem, ale jeszcze do zaakceptowania. Luzy wyraźne. W sumie spodziewałem się po niej czegoś więcej, zwłaszcza że w drugim rowerze mam acerę na ósemce i przy przebiegu prawie 6kkm zmienia chyba nie gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 22 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Moja deorka przejechala jakies 11 tys km. Wciaz zmienia w miare precyzyjnie, choc przydalaby jej sie mocniejsza sprezyna. W drugim rowerze mam Alivio z 1997 roku, ma o wiele mocniejsza sprezyne, mniejsze luzy i przerzuca precyzyjniej, choc juz prawie nie ma zabkow na koleczkach . Ma przebieg 15-20 kkm. Niestety, to juz chyba znak czasow, ze teraz buduje sie sprzet mniej solidnie. Ogolnie do Deorki nie mam zastrzerzen, sprawowala sie niezle przez te dwa lata, ale na wiosne wymieniam ja na XT/XTR, zalezy ile kasy bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi