Skocz do zawartości

[korba] FC-M580/581

wyciorex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zazwyczaj ludziska rejestrują się na takich forach z dwóch powodów albo mają problem albo są wielkimi miłośnikami. W dziedzinie rowerów jakimś wielkim fanem nie jestem ale mam problemik.

Byłem dziś dać swojej grubej życi wycisk i wyrwałem z pedałkiem gwint z ramienia ww. korby. I moje pytanie co dalej z tym robić. Da radę kupić gdzieś samo ramię ? Cz przyspawać pedał do czasu aż nie będe wymieniał całej korby. Troche mi jej szkoda bo w miare wydawało mi się że jest dobra, choć trochę się gięła pod naciskiem, nie wiem czy to była jej wina czy ramy. Przebieg miała nie wielki bo może max 400-500 km ale ze 2-3 razy dostała po dupie od 120 latających kilogramów.

Poradźcie co dalej robić. na pewno nie mam w planie wydawać 500 zetów na nowe korby max 300 i to pewnie dopiero kupie w zimie.

No i pedałki też do wymiany bo gwint wyrwany - a wszystko było dobrze skręcone, przynajmniej mi się tak wydawało.

Co robić ? Najlepiej jakby ktoś miał takie ramię na zbyciu to by mi życie uratowało i może bym jeszcze coś w sezonie pojeździł.

Powinno dać się naprawić takim zestawem naprawczym. Jedynie, że to rozmiar dość rzadki, a do tego gwint jest lewozwojny. Poza tym cena detaliczna całego zestawu naprawczego jest dość mało przyjemna, moja rada - znajdź dobry zakład ślusarski. O ile oczywiście chcesz próbować czegoś zamiast kupować nowe ramię lub całą korbę.

Kiedyś ktoś jeszcze robił takie patenty typu rozwiercanie i wklejanie gwintowanej tulejki, ale to taki sobie pomysł.

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...