Skocz do zawartości

[hamulce]problem z v-brake'ami - ocierają po hamowaniu

kubuka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie znalazłem rozwiązania problemu na forum więc zwracam się do was. Otóż jechałem na prostej (200-300m) rozpędziłem się dość znacznie (30-40km/h) i musiałem mocno zahamować (kot se wybiegł). Nacisnąłem naraz dwa hamulce stanąłem dęba (tylne koło aż podniosło) i pojechałem dalej. Ku mojemu zdziwieniu przednie koło zaczeło obcierać o klocki nie wiem dlaczego? Droga była płaska jak "stół" (polbruk). Rower był 2 dni temu w serwisie na wymianie klocków i regulacji hamulców, fakt koło ma niewyczuwalną centre ale wcześniej nic nie obcierało.

Proszę o szybkie i konkretne odpowiedzi bo nie wiem czy mam jechać jutro do serwisu czy mogę zrobić to sam

stanąłem na bok i naciskałem kilka razy klamke, pod czas jazdy hamulce hamowały i odbijały prawidłowo i wszystko jest na swoim miejscu i nic nie obciera o oponę

hamulce mam takie: "aluminiowe typu V"

nie wiem czy to pomoże więc tu jest cała specyfikacja roweru: http://archive.giant-bicycles.com/pl/030.0...amp;model=10167

rower nie jest na Sram'ie, a na tourney'u

• 1 miesiąc temu...

Tak, można. Po bokach szczęk są śruby regulujące naprężenie sprężyny. Wkręcając zwiększasz naprężenie.

to nie to, kręcenie srubką nic nie daje, po drugie śrubki są do regulacji odstępu klacka od obręczy, jedyny pomysł jaki mi przychodzi do glowy to ręką wygiąć porządnie ten pręt, ale chyba nie o to chodzi aby fizycznie zmieniać te pręty,

Wwidętnie pręt jest za luźny i moze jest jakis sposób na zmianę tego przed założeniem

regulacja odstępu od klocka = regulacja naprężenia.

Możesz ew. pobawić się sprężyną - wyjąć ze środkowej dziurki i wlożyć w inna (dolna czy górną, jedna sprawiała że spręzyna była bardziej napięta, inna że mniej).

A jeśli to nic nie pomoże to została wymiana na coś lepszego. Niestety te tektro które są w giancie to kant 4liter potłuc mozna. Sam takie jeszcze posiadam w Giant Sierrze i został mi jeszcze z tyłu do wymiany (sprężyna w prawidłowej dziurce w ogole nei napina).

Sprawdz sobie jeszcze klocki czy coś nie weszło, czy nie są zdarte za bardzo.

jeszcze raz : kręcenie śrubką nic nie daje, śrubka daje regulacje w zakresie kilku milimetrów, przekładnanie na inną dziurkę nie wchodzi w grę bo z porzodu jest tylko jedna dziurka,

hamule to nie trektro tylko SH XT więc ciężko zmienić na coś lepszego zwłaszcza że to jest ta zmiana,

pytanie czy można i czy trzeba wyginać pręt który wychodzi wzdłuż szczęki,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...