Skocz do zawartości

[napęd] nie shimano - co wybrać?

MMB

Rekomendowane odpowiedzi

Co do kaset Sram - wg. mnie niska trwałość, łańcuchy-Sram wypuścił serię 980/990 ze zbyt mocno zanitowanymi sworzniami na skutek czego nie zginały sie ogniwa - od tego czsu nie używam, przerzutka przednia X9 za cholerę nie chciała szybko i precyzyjnie wrzucać ani zrzucać z korby XT czy FSA.

Korby Truvativ potrafią łapać luz na suporcie który jednak można zlikwidować.

To też kwestia sztuki chyba - do tej pory bazowałem na opiniach z netu / od znajomych i korb Truvativa nie tykałem.

Od roku jak dostałem z rowerem FireX-a żadnych problemów z nią nie miałem, co ważne o wiele lepiej współpracuje z łańcuchem Srama niż korba LX.

Może następny zestaw korba/łańcuch/kaseta złożę na XT/XTR to będę miał okazję sprawdzić jak to działa w porównaniu. Bo na zylion procent nie zamienię już tylnej przerzutki na cokolwiek z Shimano :icon_wink:

To też kwestia sztuki chyba - do tej pory bazowałem na opiniach z netu / od znajomych i korb Truvativa nie tykałem.

Od roku jak dostałem z rowerem FireX-a żadnych problemów z nią nie miałem, co ważne o wiele lepiej współpracuje z łańcuchem Srama niż korba LX.

Może następny zestaw korba/łańcuch/kaseta złożę na XT/XTR to będę miał okazję sprawdzić jak to działa w porównaniu. Bo na zylion procent nie zamienię już tylnej przerzutki na cokolwiek z Shimano ;)

Ja - co do korb - to chyba zdecyduję się na Aerozine Titanium X12 FX A3. Są lekkie, opinie też mają wporządku a do tego... są niebieskie :D

Dzięki wszystkim za pomoc. zaczyna mi się w końcu klarować obraz całości :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...