stigzak Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Możesz mieć ucisk kręgów kręgosłupa na nerw kulszowy, który znajduje się w pośladku. Zrób prosty test - połóż się na podłodze i podnieś nogę jak najwyżej, ale bez zginania w kolanie. Jak ci to nie uda to ucisk na nerw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Z tym nie ma problemów, to nawet u lekarza sprawdzałem , wczoraj pojechałem i wróciłem z pracy w sumie 16 km wczoraj już mnie lekko pobolewał kręgosłup dzisiaj też go czuję choć nie ma takiej tragedii jeszcze. O ile nie byłem źle ubrany o tyle znów dolna patria kręgosłupa i pytanie czy jednak to nie wina siodła, no chyba, że miałem za krótką przerwę (2 tyg.). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek222 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Podczas jazdy na rowerze po szosie, a jaszcze gorzej podczas jazdy mtb, odczuwam ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Byłem z tym u lekarza, lekarz nic mi nie poradził. Mam nadzieje że wy znacie jakieś rozwiązanie. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
runaway Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Mtb generalnie rzecz biorąc jest sportem obciążającym kręgosłup, więc na pewno warto pracować nad wzmocnieniem mięśni grzbietu i wtedy może mniej boleć albo wcale. Ale przyczyn tego, że Cię boli może być sporo, spróbuj sam przeanalizować, dlaczego tak może być w Twoim przypadku. Może przyjmujesz niewłaściwą pozycję na rowerze? Albo masz jakąś wadę kręgosłupa? Mam nadzieję, że znajdziesz przyczynę i się z nią uporasz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek222 Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 gdy byłem u lekarz powiedział mi, że grzbiet mam silny ale brzuch słaby zacząłem wiec robić brzuszki i starać się ćwiczyć Aerobiczna 6 Weidera (A6W), ale i to nie pomagało. Co do pozycji na rowerze, według kolegów i innych ludzi mam ją bardzo dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Generalnie A6W odpowiada za miesnie plazowe i niezbyt poprawia sytuacje kregoslupa. Za stabilnosc odpowiadaja tzw miesnie rdzenia: http://bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1 i to je warto cwiczyc, poniewaz ich nie widac , sporo ludzi ma je bardzo slabe, co pozniej konczy sie rozmaitymi bolami. Zreszta one tez wplywaja na wyglad - rozwiniete miesnie rdzenia wypychaja i przez to uwydatniaja zewnetrzne miesnie brzucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
urbanek18 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Nie mam problemu z kręgosłupem ale z biodrem. Otóż od początku stycznia przejechałem jakieś 250km na rowerku stacjonarnym. Tanim rowerku +- 350zł. Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę trekingiem. Odczułem bul w lewym biodrze, co ciekawe na jesieni gdy także jeździłem na stacjonarnym trochę kilometrów też odczułem taki ból. To wina rowerku? Miał ktoś podobny problem? Dodam że wcześniej żaden ból w biodrze nie występował. Proszę o odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1408 Napisano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 W zeszłym sezonie miałem dokładnie tak samo.. dopiero po kilku treningach w terenie mi przeszło gdy przestałem na stacjonarnym jeździć. Niewiem czym to było spowodowane.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Niestety i u mnie po zmianie roweru pojawił się problem bolących pleców w dolnej czesci kregoslupa. 20km jazdy i juz boli dosyc porzadnie. Po wczorajszej jezdzie to nawet i dzisiaj mnie boli jeszcze ciagle. Zastosowanie krotszego mostka z wiekszym wzniosem i przesuniecie siodla nic nie dalo. Nie wiem czy nie kupilem za maly rower po prostu. Moje wymiary to 190cm i dl nogi 91. Natomiast rower to scott aspect 10 rozmiar XL. Jak oceniacie jego wymiary do moich? Link do roweru. Tylko trzeba wybrac zakladke geometria: Klik Moja pozycja na rowerze mniej wiecej - tyle ze to bylo przed wymiana mostka i ustawienia siodla na wyzej. Zaraz po zlozeniu roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snellegazelle Napisano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Niestety i u mnie po zmianie roweru pojawił się problem bolących pleców w dolnej czesci kregoslupa. 20km jazdy i juz boli dosyc porzadnie. Po wczorajszej jezdzie to nawet i dzisiaj mnie boli jeszcze ciagle. Zastosowanie krotszego mostka z wiekszym wzniosem i przesuniecie siodla nic nie dalo. Nie wiem czy nie kupilem za maly rower po prostu. Moje wymiary to 190cm i dl nogi 91. Natomiast rower to scott aspect 10 rozmiar XL. Jak oceniacie jego wymiary do moich? Link do roweru. Tylko trzeba wybrac zakladke geometria: Moja pozycja na rowerze mniej wiecej - tyle ze to bylo przed wymiana mostka i ustawienia siodla na wyzej. Zaraz po zlozeniu roweru. Twoja pozycja na rowerze nie jest odpowiednia. Twoje plecy lamia sie w dolnej partii, przez co masz bole wlasnie tam. Musisz tak ustawic siodelko, mostek, kierownice, aby plecy ukladaly sie w ladny luk (zobacz zdjecie u dolu strony, rysunek B ). http://www.wtc-uma.be/forum/Thread.aspx?th=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 O dzięki za instrukcje. Dzisiaj bede sie bawil po pracy z siodelkiem bo faktycznie ze ta dolna czesc u mnie wygieta jest i pewnie to jest przyczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.