Skocz do zawartości

[ból]Dolne partie kręgosłupa/krzyz

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym nie ma problemów, to nawet u lekarza sprawdzałem , wczoraj pojechałem i wróciłem z pracy w sumie 16 km wczoraj już mnie lekko pobolewał kręgosłup dzisiaj też go czuję choć nie ma takiej tragedii jeszcze. O ile nie byłem źle ubrany o tyle znów dolna patria kręgosłupa i pytanie czy jednak to nie wina siodła, no chyba, że miałem za krótką przerwę (2 tyg.).

• 2 tygodnie później...

Podczas jazdy na rowerze po szosie, a jaszcze gorzej podczas jazdy mtb, odczuwam ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Byłem z tym u lekarza, lekarz nic mi nie poradził. Mam nadzieje że wy znacie jakieś rozwiązanie. Proszę o pomoc. :) Z góry dziękuje

Mtb generalnie rzecz biorąc jest sportem obciążającym kręgosłup, więc na pewno warto pracować nad wzmocnieniem mięśni grzbietu i wtedy może mniej boleć albo wcale. Ale przyczyn tego, że Cię boli może być sporo, spróbuj sam przeanalizować, dlaczego tak może być w Twoim przypadku. Może przyjmujesz niewłaściwą pozycję na rowerze? Albo masz jakąś wadę kręgosłupa? Mam nadzieję, że znajdziesz przyczynę i się z nią uporasz. Pozdrawiam :)

gdy byłem u lekarz powiedział mi, że grzbiet mam silny ale brzuch słaby zacząłem wiec robić brzuszki i starać się ćwiczyć Aerobiczna 6 Weidera (A6W), ale i to nie pomagało. Co do pozycji na rowerze, według kolegów i innych ludzi mam ją bardzo dobra :)

Generalnie A6W odpowiada za miesnie plazowe i niezbyt poprawia sytuacje kregoslupa. Za stabilnosc odpowiadaja tzw miesnie rdzenia:

http://bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1

i to je warto cwiczyc, poniewaz ich nie widac :), sporo ludzi ma je bardzo slabe, co pozniej konczy sie rozmaitymi bolami. Zreszta one tez wplywaja na wyglad - rozwiniete miesnie rdzenia wypychaja i przez to uwydatniaja zewnetrzne miesnie brzucha.

• 1 miesiąc temu...

Nie mam problemu z kręgosłupem ale z biodrem. Otóż od początku stycznia przejechałem jakieś 250km na rowerku stacjonarnym. Tanim rowerku +- 350zł. Dzisiaj wybrałem się na przejażdżkę trekingiem. Odczułem bul w lewym biodrze, co ciekawe na jesieni gdy także jeździłem na stacjonarnym trochę kilometrów też odczułem taki ból. To wina rowerku? Miał ktoś podobny problem? Dodam że wcześniej żaden ból w biodrze nie występował. Proszę o odpowiedź

• 4 miesiące temu...

Niestety i u mnie po zmianie roweru pojawił się problem bolących pleców w dolnej czesci kregoslupa. 20km jazdy i juz boli dosyc porzadnie. Po wczorajszej jezdzie to nawet i dzisiaj mnie boli jeszcze ciagle. Zastosowanie krotszego mostka z wiekszym wzniosem i przesuniecie siodla nic nie dalo. Nie wiem czy nie kupilem za maly rower po prostu. Moje wymiary to 190cm i dl nogi 91. Natomiast rower to scott aspect 10 rozmiar XL. Jak oceniacie jego wymiary do moich?

Link do roweru. Tylko trzeba wybrac zakladke geometria:

Klik

Moja pozycja na rowerze mniej wiecej - tyle ze to bylo przed wymiana mostka i ustawienia siodla na wyzej. Zaraz po zlozeniu roweru.

d9562be9d84de3ddmed.jpg

85e0447e11cd074dmed.jpg

1d7d51716bcb5e3fmed.jpg

Niestety i u mnie po zmianie roweru pojawił się problem bolących pleców w dolnej czesci kregoslupa. 20km jazdy i juz boli dosyc porzadnie. Po wczorajszej jezdzie to nawet i dzisiaj mnie boli jeszcze ciagle. Zastosowanie krotszego mostka z wiekszym wzniosem i przesuniecie siodla nic nie dalo. Nie wiem czy nie kupilem za maly rower po prostu. Moje wymiary to 190cm i dl nogi 91. Natomiast rower to scott aspect 10 rozmiar XL. Jak oceniacie jego wymiary do moich?

Link do roweru. Tylko trzeba wybrac zakladke geometria:

Moja pozycja na rowerze mniej wiecej - tyle ze to bylo przed wymiana mostka i ustawienia siodla na wyzej. Zaraz po zlozeniu roweru.

Twoja pozycja na rowerze nie jest odpowiednia. Twoje plecy lamia sie w dolnej partii, przez co masz bole wlasnie tam. Musisz tak ustawic siodelko, mostek, kierownice, aby plecy ukladaly sie w ladny luk (zobacz zdjecie u dolu strony, rysunek B ).

http://www.wtc-uma.be/forum/Thread.aspx?th=6

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...