Skocz do zawartości

[ból]Dolne partie kręgosłupa/krzyz

Blue

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak mam jak nie zdąże porządnie rozgrzać sie  :) Mnie wystarczy 5 minut jakichś ćwiczonek na mięśnie pleców i jest OK. Warto się ponaginać przed jazdą  :)  . Zwłaszcza jak się jest młodym.   Przecież raczej kręgosłup nie szwankuje tak wcześnie :wink:

To co napisał karolyfer powinno być dużymi literami. Jak nie ustawicie mostka i siodełka, rower (zwłaszcza na wertepach) nie jest tym, co ludzki kręgosłup lubi najbardziej. Podczas jazdy na rowerze, szczególnie kiedy się człowiek "spina", np. na podjeździe, kręgosłup wygina się nie tak, jak jest do tego stworzony i ból nierzadko się pojawia. Dlatego z punktu widzenia kręgosłupa lepiej na rowerze wcale nie jeździć, tylko chodzić na basen.

Oczywiście pozycja na rowerze, czyli ustawienie mostka i siodełka, ma duże znaczenie dla komfortu kręgosłupa, ale i tak nic nie zastąpi ćwiczeń. Oprócz typowych wznosów tułowia w leżeniu przodem, warto jeszcze zadbać o mięśnie brzucha, wiadomo jak.

No i skłony - banał nad banały. Często dolegliwości kręgosłupa biorą się z jego małej ruchomości. Zakładając, że nie macie jeszcze żadnych poważnych dolegliwości, które by wołały o wizytę u lekarza, róbcie skłony. 10 do przodu, 10 "odgięć" do tyłu, kilka razy wypchnąć biodra na boki. Cały zabieg trwa minutę lub dwie, ale jak się go robi 2-3 razy dziennie, potrafi zdziałać cuda. Oczywiście nie wolno przekroczyć granicy bólu przy tych ćwiczeniach, bo kuku będzie. Tu chodzi o rozciągnięcie, stopniowe i niezbyt dynamiczne.

A jak już coś boli, spróbować ben-gaya. Śmierdzi jak nieszczęście, ale naprawdę potrafi pomóc.

Mnie też boli przesadziłem trochę chyba, 2 dni pod rząd 80 km średnia 27-28 km/h - dolna partia pleców prawa strona , może mnie przewiało miałem plecak - mokre plecy, koszulka a temp. powietrza 19 stopni . Jak się położę i wstanę na drugi dzień to nie boli, ale jak wsiądę na rower to po godzinie czuje ten ból jutro robie sobie przerwę.

• 4 tygodnie później...

a mnie teraz dopadlo. wlasciwie to nie wiem od czego: albo od tenisa albo od roweru. nawet teraz to czuje w lewej czesci krzyza(czy co tam jest). a mialem nadzieje ze sobie poskacze... :sad: . moze sproboje jakiegos zelu a jutro na basen. ale jazda do szkoly na roweze odpada :evil: :cry: :| :-( :sad: ;) :? :-?

Pewnie sobie nadwyrezyles miesien plecow, porosciagaj sie troszke. Najlepiej dolna partie kregoslupa wzmocnic cwiczac np. wznosy. (lezysz na brzuchu, rece pod podbrudek i podnosisz tlow do gory). Ostatnio kumpela na wfie miala podobny problem, ale po 3dniach jej przeszlo.

Tak sobie kombinuję z tym bólem krzyża i ostatnio(od 4-5 dni też mnie łapie). I co wykombnowałem? Jeśli siodełko jest niżej to plecy, a krzyżowa część jest bardziej pionowo w stosunku do podłoża i wszystkie drgania, uderzenia działają w płaszczyźnie pionowej (góra-dół). Natomiast gdy wyciągnie się sztyce do góry pozycja pleców, i części krzyżowej jest bardziej leżąca, płaska, wyciągnięta i uderzenia, drgania działają bardziej w płaszczyźnie poziomej, skośnej na krzyż i na całej plecy, a jak wiadomo drgania lepiej są amortyzowane i tłumione w płaszczyźnie poziomej(bardziej się otchyilmy do tyłu czy przodu, niż będziemy próbowali rozciągnąc plecy w pionie). Taki sam efekt co z wyciągnieciem sztycy można uzyskać przez obniżenie mostka. Dziś to przetestuję i zobaczę co wyjdzie z moich kombinacji... :roll:

a u mnie ok. czasem sie jeszcze krzyz odzywa ale bardzo rzadko. przypuszczem ze powodem bolu u mnie nie byla pozycja na rowerze ale moj 'extremalny' serwis :niach: , prawie zawodowy, do ktorego moj krzyz sie powoli przyzwyczaja i bol jest coraz slabszy. codziennie wykonuje serie cwiczen na kregoslup i nie tylko, miedzy innymi to co podala Pati i pomaga :) pozdrowienia dla cyklistow ;-)

A ja powiem tak:

Miałem ramę 19 i mnie bolały plecy po dłuższej jeździe, i to nieważne czy z plecakiem czy bez i na jakim podłożu. Zmieniłem rower na inny z ramą 17,5 i bóle pleców minęły - więc raczej potwierdzę tezę osób mówiących o krótszym mostku, siodle do przodu.

Jeśli chodzi o ćwiczenia to ktoś tu napisał, że mięśnie brzucha są mało ważne, a właśnie że nieprawda są bardzo ważne i do tego polecam drążek i skłony ale na skośne mięśnie brzucha (ćwiczenie na drążku: łapiesz drążek nachwytem wisząc pod nim i przyciągasz kolana do klatki piersiowej a opuszczasz do pozycji kiedy uda z tułowiem utworzą kąt prosty - trudne ale wykonalne). A ten, kto napisał, że robi 300 brzuszków dziennie to dla mnie jest niemądry ponieważ efektywne 10 brzuszków = 100 nieefektywnym i raczej nie jest wykonalne zrobienie 300 brzuszków dziennie - jeśli ta osoba chce się dowiedzieć więcej o prawidłowym wykonywaniu brzuszków niech się odezwie w tym wątku.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Quibo: Przeczytałem ten artykół- bardzo fajny. Ale jak ktoś moze to niech napisze jak trzeba ustawić optymalnie rower zeby mieć dobrą pozycję bo w całym temacie tego niema. Jest tylko napisane jak poszczególne osoby mają ale chyba istnieje jakaś optymalna pozycja od której trzeba zacząć. Ja mam rower wogóle nie ustawiony, tak jak go kupiłem tak jeżdże a teraz jak juz zacząłem intensywniej to bym sobie poustawiał trochę bo ból robi się uciążliwy.

Ja jeździłem z siodełkiem opuszczonym na maxa w dół przez jakieś 2 lata i mnie plecy bolały po około 20 km, teraz się przestawiłem i w tym sezonie mam w góre, tak ze mam prostą noge jak trzymam na pedale. Ale ból mi nie przechodzi. Mam go szczególnie przy podjazdach i po dłuższej jeżdzie. Przy takim ustawieniu siodełka moge zrobić 40 km ale potem to masakra.

Ustaw wzgledem ustawienia nogi (napisalem o tym w artykule o kolanie).

W dolnym polozeniu pedalu noga powinna byc zgieta w kolanie pod katem okolo 30 stopni, w gornym okolo 110 stopni. To jesli chodzi o wysokosc.

Przesuniecie w przod i tyl powinnes tez ustawic wzgledem kolana. W gornym polozeniu pedalu kolano powinno padac na palce stopy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...