Crazyk Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Witam. Kupuje napęd i zdecydowałem się na przejście z 8ki na 9tkę. Jednak jak na razie nie mam funduszy na manetki. Co myślicie o współpracy manetki Alivio (8ka) z łańcuchem i napędem 9 rzędowym deore? Pomyślałem, że nie będę korzystał z największej zębatki w kasecie (jedynki). Przełożenie to jest mi zbędne, ponieważ na podjazdach najniższym przełożeniem, które używam z tyłu to dwójka. Co o tym myślicie? Nie będzie żadnych problemów z działaniem? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOR Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Witam, no niestety działać ta kombinacja nie będzie ze względu na odległości zębatek na kasecie. Musisz sprawić sobie nowe manetki. Przednią przerzutkę również - pod 9 tkę. Musi mieć węższą prowadnicę. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ajj.. To nie pocieszyłeś mnie. Miałem nadzieję, że będę mógł to jakoś stopniowo wymienić Będę chyba musiał kupić zestaw alivio pod 8kę... Czy napęd 8 rzędowy nie będzie gryzł się za bardzo z korbą deore FC-M532? Słyszałem, że może chodzić głośniej. Ale żadnego przeskakiwania ani nic nie będzie? Przerzutka przednia alivio też da sobie z tą korbą radę (przy ustawieniu jedna podkładka z lewej jedna z prawej strony korby)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Przednią przerzutkę również - pod 9 tkę. Musi mieć węższą prowadnicę. Dobrze że moja przednia Alivio o tym nie wie i śmiga ładnie na 9sp, więc niekoniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Właśnie w niektórych rowerach typu Kross A4 seryjnie czasami montowana jest alivio i jakoś... daje radę.. Więc chyba nie jest do końca prawdą z tą prowadnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zlaczka Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ja mam z przodu korbę deorkę, + był napęd 8. i Chodziło to nieźłe. Jak z przerzutką, to nie wiem bo od razu dałem nowego SLX do tego zestawu. Teraz jest dziewiątka i śmiga rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 28 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Z korbą nie będzie najmniejszych problemów, z przerzutką również. Manetki niestety będziesz musiał wymienić bo na takim zestawieniu nie da się wyregulować przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bednarxxx Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Powyższy post niezmiernie mnie pociesza bo ja także przymierzam się do zmiany napędu z 8 na 9. Tylko mnie narzazie stać na samą korbę (zdecydowałem się na SLX-a). Skoro będzie ona bez problemu działać z resztą 8-rzędowego napędu to dlaczego w opisach tej korby jest napisane ze jest przeznaczona do napędu 9-rzędowego i co to jest ten system MEGA9??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasz Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 to mega 9 oznacza właśnie system 9 rzędowy:D.Jak nie masz kasy to tymczasowo możesz zostawić te manetkę.Nie będzie działać jak od zestawu no ale jeśli masz na nią żebrać to na razie zostaw.Musisz się liczyć że nie będziesz miał 1 biegu na pewno.Jak się przyłożysz do ustawienia przerzutki to nawet może ci się udać ale czasem mimo wszelkich starań bieg może zmienić się sam z siebie albo może mieć ochotę się zmienić i rzęzić.Czyli rozwiązanie dobre ale jako tymczasowe.Ja ustawiłem sobie w ten sposób Przerzutkę Deore9rzędów,105-9rzędów z manetką Shimano SIS. ps.Te tanie manetki są dobre bo są lekkie i teraz poluje na SISa 9(o ile są)albo 8.a poza tym mógłbyś sobie zdjąć największą zębatkę jeśli jej nie używasz-łatwiej utrzymasz czystość sprzętu i waga spadnie w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Lipca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Skoro będzie ona bez problemu działać z resztą 8-rzędowego napędu to dlaczego w opisach tej korby jest napisane ze jest przeznaczona do napędu 9-rzędowego i co to jest ten system MEGA9??? Marketing Nigdy dokładnie nie sprawdzałem odległości między zębatkami, ale w praktyce "rzędowość korby" nie ma żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BOR Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 Ostatnio buduję nowy rower dla żony i mam dostęp do dużej ilości części z różnych roczników. Między innymi zrezygnowałem z pięknej oldskulowej kasety xtr'a, bo była na 8kę (950 - przejściówka rocznikowa, była wtedy na 8 i na 9 równolegle) i manetki na 9 nie obsługiwały jej poprawnie. Chodziło to, ale kulawo. Innym może to nie przeszkadzać, dla mnie było to nie do zaakceptowania. Druga sprawa - przednia przerzutka na 8 i 9 się różni szerokością prowadnicy. We wcześniejszym poście się oczywiście pomyliłem, za co serdecznie przepraszam (jakieś zaćmienie mózgownicy). Nie można mieć przerzutki na 9 do łańcucha na 7/8. Jak wpakujecie wąską przednią przerzutkę do grubszego łańcucha to mocno ogranicza to szerokość użyteczną, po której chodzi łańcuch w lekkich przekosach - zaczyna franca obcierać i trzeba ciągle regulować baryłkę do różnych przełożeń. Jest to nie do przyjęcia. W drugą stronę (łańcuch 9, przerzutka tylna i przednia dowolna) to działa bez problemów, co najwyżej nie ma tak szybkiego wskoku na blat. Tylna przerzutka może być dowolna - stara xtr pod 8, bodajże fm-910, lata 90te , chodzi jak złoto z moim napędem 9 Również korba może być dowolna - sam pakuję niezintegrowaną korbę xt pod 9 do napędu alivio, z tyłu przerzutka xtr Kolega jeździ na mojej zintegrowanej korbie lx 9 pod kompletnym alivio i jest ok! Pozdro i przepraszam za błąd z przednią przerzutką. P.s. Dobrze, że zawsze znajdzie się ktoś, kto skoryguje człowieka. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 A czy przerzutka przednia Lx (FD-M581) obsłuży wolnobieg 7sp a w późniejszym czasie kasetę 8sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.