siwy84 Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Witam, mam taki problem - podczas jazdy coś strzela w korbie/łożyskach. Dzisiaj rozkręciłem korbę, wyjąłem miski z ramy, wszystko dokładnie wyczyściłem, gwinty również i wkręciłem z powrotem. Umyłem łańcuch, kółka przerzutki - słowem cały napęd. Niestety, strzelanie nie ustąpiło. Wydaje mi się, że nawaliło jedno z łożysk HTII - jak miałem miski w rękach to starałem się poruszać i pokręcić łożyskami w nich. W jednej misce łożysko miało lekki luz poprzeczny, w drugiej nie. Wnioskuję więc, tak jak napisałem wcześniej, że padło łożysko. I teraz 2 pytania do Was Czy może ktoś dać link do opisu/filmiku jak rozebrać te shimanowskie miski i jak wymienić w nich łożysko? Wydaje mi się, że był kiedyś na forum taki temat, ale nie mogę go znaleźć. Na youtubie znalazłem filmik jak rozmontować miski HOPE'owskie i jest to dziecinnie proste. Te shimanowskie wynalazki są jakoś inaczej uszczelnione/obudowane. Jakie tam są łożyska? Może zanim je rozbiorę to od razu pojadę kupić zamienniki. Z góry dzięki za pomoc i ewentualne rady. Pozdrawiam, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 27 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...816&hl=htII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Dokładnie o ten temat mi chodziło i znalazłem go niedługo później przez google. Wyszukiwarka forumowa nie dała rady. Co do samego problemu to okazało się, że korba była zbyt mocno skręcona. Lekkie poluzowanie wszystkiego poskutkowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 28 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Ogólnie te 0,7 - 1,5 Nm, którymi trzeba dokręcić tą plastikową nakrętkę to taka wartość, że ręką zawsze się dokręci za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Nom, w zasadzie to ona jest tak pro forma. Jakbyś rękami założył korby i docisnął to pewnie wyszłoby na to samo. Generalnie poluzowałem też trochę miski no i właśnie tą czarną nakrętkę i jest gitara A już się bałem, że czeka mnie rozbieranie tych łożysk i byłem zdziwiony, że wytrzymały tylko 5100 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Okazało się jednak, że łożyska są do wymiany. Kupiłem zamienniki, ale podczas próby montażu połamał mi się jeden z tych plastików dystansowych między środkiem łożyska, a osią korby. Czy ktoś z Was nie miałby takiego plastiku na zbyciu? A może ktoś wie czym taki plastik można zastąpić? Proszę o pomoc bo sytuacja jest beznadziejna. Na chwilę obecną ratuje mnie tylko zakup zamiennika Accenta BB-EX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 lepiej kup tokena zamiast accenta mam polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 A gdzie takie coś kupić? Jakie jest oznaczenie modelowe i cena? Jak jest wykonany? Podobnie jak shimano czy bardziej jak zamienniki hope'a (bez tego plastiku)? EIDT: Skoro masz tokena to co zrobiles ze starym suportem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 stary suport trzymam na czarną godzine wymienie sobie łozyska i będzie jak znalazl . moze to cie zainteresuje http://www.allegro.pl/item708123383_suport_xtr_fc_m970_hallowtech_ii_lx_xt_slx.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 podczas próby montażu połamał mi się jeden z tych plastików dystansowych między środkiem łożyska, a osią korby. Czy ktoś z Was nie miałby takiego plastiku na zbyciu? Skąd ja to znam Kiedyś po regeneracji łożyska w misce, przy wkładaniu czarnego plastiku na miejsce ułamał mi się brzeg. Dobre efekty dawało potem zakładanie korb prasą do łożysk, wtedy lewe ramię korby wchodząc na miejsce wpychało złamany dystans dokładnie między łożysko a oś. Popytaj w serwisach rowerowych. Wbrew pozorom dużo ludzi wymienia całe suporty i często serwisanci wyrzucają zużyte miski. Jak nic będą w nich wspomniane podkładki w całkiem niezłym stanie. Do posiadaczy Tokenów, Accentów i innych wynalazków. Jakie tam są łożyska? Takie same jak w Shimano (grubość 7mm) czy normalne, takie jak można kupić w żelaźniaku (8mm) ? Btw. szkoda że nie można edytować swoich postów :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Skoro Token taki za######isty to po co trzymasz drugi na czarną godzinę? :] PS.Tak, widziałem ten suport XTR i co z tego... Używany, a cena 4 zł niższa niż nowego accenta. Tyle, że waga parę gram mniejsza. cns - taki mam plan. Jutro podzwonię i popytam po serwisach. Może gdzieś będą mieli jakiś zbędny suport. Miałem nadzieję, że ktoś na forum będzie miał takie coś na zbyciu bo np. drugie połamał jak ja ps. cns - ja kupiłem łożyska grube na 7mm więc nie wiem skąd wziąłeś te 8. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Racja, mój błąd - wymiary pisałem z pamięci. Chodziło mi o to że w nowych suportach łożysko ma grubość 6mm i jest praktycznie nie do dostania w Polsce. W żelaźniaku można kupić 61805 które ma 7mm (a nie 8mm jak pisałem). Z ciekawości chciałem wiedzieć który typ jest w miskach Token/Accent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Racja, mój błąd - wymiary pisałem z pamięci. Chodziło mi o to że w nowych suportach łożysko ma grubość 6mm i jest praktycznie nie do dostania w Polsce. W żelaźniaku można kupić 61805 które ma 7mm (a nie 8mm jak pisałem). Z ciekawości chciałem wiedzieć który typ jest w miskach Token/Accent. Skoro są wzorowane na shimano, to czemu miałyby mieć inną średnicę? Raczej 7mm. A w ogóle to tokeny mają u nas niezłą relację jakość/cena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Przed chwilą dzwoniłem do 2 większych sklepów (serwisów) w Łodzi i nigdzie nie mają tego plasticzku. Dowiedziałem się natomiast, że shimano sprzedaje miski do HTII za 75 zł...SZTUKA!!!!!!! Ci to dopiero mają na....ne w głowach. Gdzie są do dostania te tokeny? Bo nie mogę coś znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Dobra, na chwilę obecną sobie poradziłem. Dorobiłem ten dystans z takiego tworzywa. Obszlifowałem ładnie papierem ściernym żeby ośka wchodziła bez problemów i jest gitarka. Jutro test w terenie i zobaczymy czy równie dobrze działa co wygląda Rozwiązanie tymczasowe dopóki nie będzie kasy na zamiennik albo gdzieś nie trafi się ten durny plastik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Chyba jestem uratowany Korba działa i ma się dobrze. Zobaczymy czy większy dystans coś zmieni... Mam nadzieję, że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 9 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Witam, jeśli ktoś podczas demontażu połamał swoje plastiki to na allegro powinny być niedługo dostępne, a jeśli ich nie będzie to proszę pisać pod ten adres cml2@poczta.onet.pl. Proszę w żaden sposób nie traktować tego jako reklamy. Po prostu nie zrozumieliśmy się ze sprzedającym z allegro. Ja chciałem tylko spytać o cenę, a on od razu sprowadził dla mnie te plasticzki ze stanów. Chodzi o plastiki zakrywające łożyska w suportach shimano HTII, które często się łamią przy próbie ich wyciągnięcia. Sprzedający napisał mi cenę 32 zł co, wydaje mi się, jest dość atrakcyjną ofertą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Szkoda, że aluminiowych nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Wiesz co, nie wiem czy aluminiowe zdałyby egzamin. Plastik podlega lekkim deformacjom, aluminium nie. Czasami jak wkładasz ośkę w te plastiki, szczególnie na początku, to wchodzi ona dość ciężko. Wyobrażasz sobie co by było jakby te plastiki były z aluminium? Niby firma enduro czy hope robią takie suporty z łożyskami dostosowanymi bezpośrednio pod średnicę ośki korby = 24mm, ale z tego co zdążyłem się zorientować są to mocno niestandardowe łożyska. Podobnie sprawa ma się z łożyskami shimanowskimi. Mają już "normalną" średnicę, ale są szerokie na 6mm, a zamienniki dostępne w sklepach z łożyskami są szerokie na 7mm... Paranoja jakaś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Września 2009 Udostępnij Napisano 11 Września 2009 Wiesz co, nie wiem czy aluminiowe zdałyby egzamin. Plastik podlega lekkim deformacjom, aluminium nie. Czasami jak wkładasz ośkę w te plastiki, szczególnie na początku, to wchodzi ona dość ciężko. Nie bądź śmieszny, robią plastikowe bo taniej, a wg. nich są jednorazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Chyba lepiej mieć plastikowe miski niż aluminiowe. Dzięki temu że miska jest wykonana z miększego materiału niż oś, oś nie ulega mikrouszkodzeniom na skutek tarcia. Gdyby miska była twarda, po pewnym czasie oś zaczęłaby się ścierać i obluzowywać. A wtedy już korba nadaje sie tylko do śmieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Września 2009 Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Durnoty straczne wypisujesz, oś nie obraca się w misce (od tego jest łożysko), więc nie ma tarcia, to i nic sie nie ściera, to ta jak by wałek w skrzyni biegów nie mógł być wsadzony bezpośrednio w łożysko bo się wytrze Swoją drogą, chyba nigdy nie widziałeś jak plastikowy przewód może wytrzeć np. aluminiowy fragment bloku silnika, lub ramy roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Nie byłbym taki pewien czy to są głupoty. U mnie anoda z osi zdarła się w miejscu styku z plastikiem. I nie rób ze mnie idioty, wiem, że oś nie obraca się w misce. Ale chyba nie zaprzeczysz, że zachodzą tam minimalne przesuwy w kierunku wzdłuż osi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Nie zachodzą żadne ruchy boczne, jeśli nakrętka jest odpowiednio dokręcona. Co do tarcia, to oczywiście żle się wyraziłem, występuje tam tarcie - dzięki temu oś nie obraca się w tulejce tylko na łożysku. Nie wiem ile czasu chciał byś uzywać korbę, ale radzę mieć na uwadze, że po odpowiedniej ilości cykli pedałowania i tak kiedyś pęknie na skutek zmęczenia materiału. A plastik jak wcześniej pisałem, jest stosowany tylko w celu cięcia kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 13 Września 2009 Udostępnij Napisano 13 Września 2009 no to w takim razie poprzedni użytkownik mojej korby jeździł ze zbyt słabo skręconą nakrętką. Łożyska są w stanie idealnym, a ośka straciła kolor w 2 miejscach w wyniku przesuwów bocznych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.