Skocz do zawartości

[przedni hamulec tarczowy]

First

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z przednim hamulcem tarczowym. Podczas hamowania zaczyna piszczeć. Nie wiem co jest nie tak, ponieważ rower nie jest mój. Kumpel pojechał na wakacje i mi pożyczył rower. Ja w moim rowerze mam V-brake, więc się nie znam na tarczówkach. Nie jest to może kwestia taka, że klocki mogą być za blisko tarczy?? Przed wyjazdem mówił mi, że je regulował żeby mocniej hamowały.

Proszę o odpowiedź bo dobijające jest hamowanie i słuchania pisku ;/

Pozdro

• 1 rok później...
Napisano

Przypuszczam że klocek i tarcza są ubrudzone jakimś smarem olejem czy tym podobne miałem taki sam problem zdjąłem koło myłem tarczę wodą z płynem i przecierałem na sucho szmatką na koniec przetarłem benzyną która działa jak odtłuszczacz

a w zacisk włożyłem czystą szmatkę poruszałem kilka razy góra dół klocek czysty =]

Pisk minął i mam święty spokój spróbuj mojej metody morze i pomorze :):icon_mrgreen:

Napisano

Witam,

ja umyłem tarczę, klocki izopripanolem, przetarłem papierem ściernym, znowu umyłem i dalej piszczy, a najlepsze jest to , że jak się rozgrzeje to piszczy i obciera (hamulec XT i oryginalne klocki)

Napisano

Wszystko zależy od klocka w zasadzie - czym twardsza mieszanka tym większe prawdopodobieństwo, że będą piszczeć ale dłużej wytrzymają, miękka mieszanka to cisza ale krótsza żywotność. Ubrudzenie/zatłuszczenie nie powinno wpływać na piszczenie - obniży się skuteczność hamowania, chyba, że na tłusty klocek/tarczę naleci piach - wtedy może piszczeć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...