Skocz do zawartości

[rama] Ramy na zamowienie Sikorski slyszal ktos?

grzala25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytanko jak w temacie czy ktos slyszal o tym polskim producencie ram podobno robia super ramy na zamowienie ale malo o nich wiadomosci moze ktos powie cos wiecej??

Napisano

Jak Corratec Super Bow. Uważam, że całkiem fajne rozwiązanie. Jeśli tylko sprzęt będzie wytrzymały i geometrycznie zdatny do jazdy to ze względu na opisane możliwości customowania może być całkiem fajnym wyborem :)

Napisano

Wiem widzialem stronke pytanie czy moze jest ktos na forum kto mial stycznosc z tymi ramami jak sa wykonane jak sie na nich jezdzi sztywnosc waga itd....

Napisano

Na forum jeden z użytkowników napisał:

"Mierzę 180cm wzrostu a moja waga waha się w granicach 72-74 (zależy jak daleko od Świąt). Waga mojej zeszłorocznej ramy ze zintegrowaną sztycą wynosiła dokładnie 1700g. Sztywność boczna ramy jest naprawdę wysoka, polecam sprawdzenie kiedyś jak działa na podjazdach i jak się zachowuje podczas przyśpieszania...Poza tym, ramy są wykonywane na indywidualne zamówienie dlatego istnieje pewien zakres regulacji masy, w rozsądnym zakresie oczywiście."

Nie wiem czy to czytałeś, ale mniej więcej wiesz jaka waga i coś o sztywności też jest :P

Szczerze zainteresował mnie model Endorphin 09 może być fajny full-ik :)

Pozdrawiam :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ramę Sikorskiego ma mój kumpel tyle ,że z krótki kominem .Rama nie jest znowu taka lekka

Waga ramy z piwotami i hakiem przerzutki

albumpicphpi.th.jpg

L = 575mm , H=490mm

Na ramie ma swoje imię i nazwisko.Jako ,że jeździ w teamie bikebord/sikorski to z tym napisem nie było problemów nie wiem jak to wygląda dal zwykłego użytkownika czy też malują ramy.Jeśli jest potrzeba zrobię mały rekonesans w sprawie ramy ,jakoś foty zdobędę

Napisano

Na ramie ma swoje imię i nazwisko.Jako ,że jeździ w teamie bikebord/sikorski to z tym napisem nie było problemów nie wiem jak to wygląda dal zwykłego użytkownika czy też malują ramy.Jeśli jest potrzeba zrobię mały rekonesans w sprawie ramy ,jakoś foty zdobędę

Nie ma problemu ani z malowaniem, ani z anodą. Kuba właśnie reanimuje mojego Spidera (pęknięta podsiodłówka) - na razie wspawał wzmocnienie i jako wykończeznie będzie właśnie robić korundowanie, anodę + pociągnięte srebrzanką naklejki. Na życzenie dam znać jak to wyszło

• Mod Team
Napisano

Nie ma problemu ani z malowaniem, ani z anodą. Kuba właśnie reanimuje mojego Spidera (pęknięta podsiodłówka) - na razie wspawał wzmocnienie i jako wykończeznie będzie właśnie robić korundowanie, anodę + pociągnięte srebrzanką naklejki. Na życzenie dam znać jak to wyszło

Klaniam,

A ile polozenie anody na ramie kosztuje u tych Jegomosciow?

OSTRO!

I.

Napisano

Klaniam,

A ile polozenie anody na ramie kosztuje u tych Jegomosciow?

Ok. 300 zł, ale to się może wahać. Dam znać jak będę wiedział co i jak. W sumie nie widziałem jeszcze gotowych anodowanych ram Kuby, a jedynie przygotowane do lakierowania itp. Tym niemniej ciekawie to wygląda - np. frezowane CNC logo na główce ramy, zresztą każda rama dobierana jest indywidualnie - prosty przykład to wzmocnienia wspawane w zintegrowaną podsiodłówkę robioną dla cięższego gościa.

Widziałem za to lakierowane ramy - bardzo ładnie to wygląda zwłaszcza że naklejki położone są całkiem profesjonalnie - niewyczuwalne pod palcami.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Na razie z anody nici - ze względu na przestoje techniczne u kooperantów kuby - rama poszła do lakierowania. Na pociechę mogę pokazać spawy kładzione przez Kubę.

Pęknięta podsiodłówka wyglądała tak:

IMGP5170.JPG

Dostała wzmocnienie i po przeszlifowaniu i piaskowaniu(no, korundowaniu) wygląda tak:

2vbv9kj.jpg

33a5ojc.jpg

W weekend mam ją już mieć i móc testować - dam znać. A do tematu anody wrócę po sezonie - być może Kuba uruchomi nawet własną linię - może nie będzie to anodowanie interferencyjne, no ale ciekawe co z tego wyjdzie.

Napisano

Kurczę, nie wiem czy to złudzenie, ale podsiodłówka wydaje mi się jakaś krzywa (wygięta w łuk).

Chyba złudzenie - może przy okazji pomierzę, ale z tego co mi Kuba sprawdzał to nic się nie poprzestawiało. Swoją drogą ciekawe narzędzie ma do ustawiania kątów ram - wygląda to jak rowerowa wersja płyty blacharskiej :P

Napisano

Widziałem taką ramę na maratonie, wrażenie robiła piorunujące. Teraz Kuba wypuścił ramy Full, są już podobno pierwsi nabywcy. Świetna sprawa głównie z tego względu, że można sobie indywidualnie dobrać po siebie kąty, odpowiednio wzmocnić lub wylajtować, zażyczyć sobie napisy i indywidualne malowanie. Suma Sumarum, praktycznie każda rama Sikorskiego jest inna, jedyna i niepowtarzalna :P

Pozdrawiam

P.S.Jegomość posiada też serwis, zobaczymy jak sobie z moją rebą poradzi.

Napisano

a można dostac foto jakiś ram lub rowerów ? bo na stronie sa zdjęcia 2 ram.

jak by ktoś miał zdjęcia i wstawił na forum bede ja i inni pewnie wdzięczni.

Napisano

mój kolega ma taką ramę, czerwoną z masztem i mu pękła właśnie przy spawie tego masztu i teraz czeka na nową/pospawaną już jakiś czas...

rama ma krótki tył gwoli ścisłości.

Napisano

Nie wiem o jakim krótkim tyle piszesz, wg geometrii ze strony, długość linii łańcucha to 430 mm, jeśli to jest krótki tył ...i coś to pękanie słabo wróży marce ...

Napisano

No i finisz - rower złożony, finalnie wyszło to tak(lakier czarny mat):

2dag0ap.jpg

Lakier ładny, choć teraz żałuję, że nie dałem błyszczącego; no ale w zimie wracam do pomysłu z anodą.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Tak w ogóle to ktoś się zajmuje tą stroną internetową Sikorskiego??? Mam wrażenie jakby ktoś zostawił ją na pastwę losu... :huh:

Ludzie, przecież to robienie sobie jaj z klienta! Co ja mam sobie sam wywróżyć jakieś informacje? Premiery fulla jak nie było tak nie ma nadal... ŻAŁOSNE! :)

Odkąd ostatni raz byłem na tej stronie, a było to daaawno temu, nic ale to absolutnie NIC się nie zmieniło... :down:

Żadnej wzmianki o kolekcji na 2010... Pewnie nie wiadomo czy będzie :rolleyes:

Chyba nikt nie traktuje tej "manufaktury" poważnie...

Jak się chce promować nowy produkt, to trzeba zadbać o wszystkie aspekty, a nie tylko zamówić sobie pięknie odp...a stronę u jakichś grafików i postawić ja na serwerze niech stoi...

Pomijam fakt, że chodzi wolniej niż mój piewrszy komputer z dzieciństwa Commodore 64...

Poza tym w dobie gdzie zaczynają pojawiać się coraz lepsze, trwalsze i tańsze ramy karbonowe, nie wróże tej firmie przyszłości...

Jeszcze z 2/3 lata i ramy alu będą na wyginięciu tak jak teraz ramy stalowe...

Moja rada: http://www.youtube.com/watch?v=LHdrZpto4-c

Inaczej kokosów nie będzie... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...