Skocz do zawartości
  • 0

geometria ramy

Gość Gość_luk_*

Pytanie

Gość Gość_luk_*
Napisano

Mam pytanie do bardziej wtajemniczonych (ode mnie). Kupiłem niedawno rower gary fisher wingra (zamierzenie było takie ze chcialem szybki rowerek o sportowym charakterze do jezdzenia po miescie. Rama 21''. Mam 187 cm wzrostu. (gary fisher oznacza te rame jako XL, ale ja mam wrazenie ze jest trochę mala. Znalazlem opis geometrii tej ramy: http://www.ssc.pl/gf2008/treking_geo.htm

Czy nie za mala dlugosc kokpitu? Mam wrazenie ze wymusza to zbyt wyprostowana sylwetke? czy moge bezkarnie ;) podniesc na maksa siedzenie i cofnac je (choc to pewnie wiele nie zmieni)? co jeszcze ewentualnie moglbym zrobic. A moze rower jest poprostu za maly? Pzdr

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zmień mostek na dłuższy, może to pomoże. Podnieś siodło (max. do granicy zaznaczonej na sztycy), aby noga była prawie wyprostowana w kolanie.

Cofnięcie siodełka służy ustawieniu pozycji pupy względem korby, a nie zmianie pozycji wyprostowany/pochylony. Generalnie różnica jednego rozmiaru ramy nie jest kolosalna.

Poszukaj na forum tematu dotyczącego doboru rozmiaru ramy.

Napisano

Właściwie to dobrze dobrałeś ramę, długość górnej rury jak w ramie szosowej 58/60 - czyli własciwie twój rozmiar (w góralu powinna być dłuższa), musisz zmienić sposób myślenia, siodełko ustaw na takiej wysokości aby noga na pedale w dolnym położeniu była lekko ugięta, przesuwając siodełko przód-tył ustaw je tak aby pion opuszczony z kolana przechodził przez oś pedału, gdy stopa oparta jest na nim, a ramiona korby jsą ustawione równolegle do podłoża.

Mostek możesz ustawić na ujemny wznios , ewentualnie założyć dłuższy mostek.

To wszystko co możesz i powinieneś zrobić (no chyba, że zmienić ramę na 22,5" wtedy zyskasz 10 mm)

Gość Gość_luk_*
Napisano

Dzięki za pomoc. Tak też zrobilem. Odrobinę cofnąłem siedzenie. Kupilem nowy mostek 110 mm z kątem 10 stopni i założyłem go na minus. Znacznie lepiej.

Napisano

Tez mi sie wydaje ze rama dobra. Krotsze ramy sa zwinniejsze, na miescie to wazne. Kwestia przyzwyczajenia :). Sztyca wysoko, kierownica nisko i mozna pomykac :D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...