Kamiliusz666 Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 No więc oglądając filmiki w necie, doszedłem do wniosku, że ludzie na BMX robią to samo co inni na MTB (do dirtu/streetu oczywiście). A ze właśnie kupuję takowego MTB, chciałem wiedziec, czym to się różni, bo nie ukrywam ze BMX jest tańszy, a też mi się dobrze na nim jeździ / skacze' Hel me pleas
hheniek1987 Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Różnic jest naprawde wiele... Po pierwsze, BMX jest dużo krótszy i piozwala na łatwiejsze wprowadzenie roweru w rotację jak już jesteś w powietrzu. Do MTB możesz założyć amor i cieszyć sie dużo większym komfortem przy niedoleconych hopach, a będziesz miał takich sporo na początku. Jest naprawdę dużo różnic... Można wymieniać... I żebyś nie myślał że wszystko jest takie kolorowe powiem tylko że filmiki które widzisz w necie to efekty wieloletnich ćwiczeń, dziesiątek kontuzji, i grubych pieniędzy włożonych w rower. Tak na marginesie, BMX wcale nie jest tańszy od MTB jeśli porównamy sprzęty dirt/street. Mój pierwszy BMX kosztował o ile pamiętam 1300 pln, wiązało się to z tym, że zawsze miałem zestaw kluczy przy sobie i co pół godziny musiałem wszystko dokręcać. Dopiero rowerek wart ok 4000pln był w miarę bezobsługowy, oczywiście nie do końca ale to już było to na czym mogłem bezstresowo jeżdzić. Jeśli masz jakieś konkretne pytania na temat samego dopasowania sprzętu do stylu jazdy i techniczych drobiazgów to śmiało pytaj, postaram się pomóc.
Kamiliusz666 Napisano 27 Lipca 2009 Autor Napisano 27 Lipca 2009 No wiesz, z tego co widziałem to rowerki MTB do dirtu, kosztują nawet o polowe więcej niż BMX A co do filmików to nawet się nie łudzę że będę umiał robić to samo za miesiąc dwa bo wiem ze to kosztuje dużo roboty. Ale na to co chce osiągnąć to mogę mieć rowerek za 2tysiące
hheniek1987 Napisano 27 Lipca 2009 Napisano 27 Lipca 2009 Co do cen to mógłbym podyskutować bo jedynym droższym elementem w MTB jest tak naprawde amor ktoreog w BMXach po prostu brak. Przeglądałem troche jakie są teraz oferty i za 2k pln dostajesz BMXa na początek, rower w który włożysz jeszcze sporo kasy i niemało cierpliwość. Porównując podobne jakościowo BMXy i MTB dostajesz mniej więcej sprzęty tej samej jakośći.Wiadomo że MTB za 4k więcej zniesie od BMXa wartego 2k... Zastanów się też nad rowerem na kołach 24", taki lekko przerośnięty BMX z możliwośią założenia np dobrego hamulca z MTB i amortyzatora. Mój sąsiad ma właśnie rowerek na 24", na sztywnym widelcu, fakt że jest to rower z wysokiej pólki ale (biorąc moją kilkumiesięczną przerwę od takiej jazdy) wsiadłem na niego i po krótkim przyzwyczajeniu zacząłem spokojnie kręcić 180. Chciałem się nawet o barspina pokusić ale szkoda mi było głupio złąpać kontuzje:P Możesz podać linki do rowerów/części ktorymi jesteś zainteresowany to powiem jakie są ich mocne/słącbe strony i na co warto zwracać uwagę.
Kamiliusz666 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Napisano 28 Lipca 2009 No wiec upatrzyłem sobie taki rower: http://bikeaction.pl/forum/octane-one-void...0mm-t64477.html Sprzedawca chce za niego coś koło 2k. Jeśli macie coś lepszego w tej cenie proszę o info
hheniek1987 Napisano 28 Lipca 2009 Napisano 28 Lipca 2009 No całkiem spoko rama, dobre kołą, sądze że to najpewniejszy punkt tego roweru. Plus solidne grobiazgi w postaci mostka, kiery siodła. Ale obawiam się że amortyzator to jakaś lipa, koleś chyba nie od końca wiedział jak się nim posługiwać, lmoim zdaniem lepiej i taniej założyć sztywny widel (np Fundamentala), bo z takim robionym amorem mogą byc głównie kłopoty. Niestety nie znam nikogo kto jeżdzi na tych korbach więc przemilczę. Poza amortyzatorem obawiać się można ogólnego stanu zdrowia sprzętu, widać że właściciel to kopalnia pomysłów na zrzucenie wagi(obcinanie haka, przlotek...), nie do końca wiadomo ile razy i z jakim skutkiem naprawiał lub modernizował sprzęt. Postaram się znaleźć chwilę to może podrzucę ci jakąś konkurencyjną ofertę.
Kamiliusz666 Napisano 28 Lipca 2009 Autor Napisano 28 Lipca 2009 Pisałem z jeszcze jednym kolesiem na gg, okazało się ze oni się znają bo mieszkają niedaleko siebie, i mówi ze rowerek spoko nie zajechany, i mało używany, i nie będzie problemów Ale czekam na propozycje bardzo się przydadzą
hheniek1987 Napisano 28 Lipca 2009 Napisano 28 Lipca 2009 Wiadomo że kumpla wspiera Ja bym zerknął na coś w tym stylu: http://allegro.pl/item695029772_super_rowe...pussy_dirt.html http://allegro.pl/item695479466_mega_mtb_d..._czesciach.html http://allegro.pl/item696054347_ns_bitch_s...66_888_fox.html Ten żółty chyba najciekawszy...
Kamiliusz666 Napisano 29 Lipca 2009 Autor Napisano 29 Lipca 2009 znaczy to po jakimś czasie dopiero wyszło ze kumple Hmm zółty spoko, ale nie lepiej na początek wideł amortyzowany? Ten czary też w miarę
Kamiliusz666 Napisano 30 Lipca 2009 Autor Napisano 30 Lipca 2009 a co powiecie otym rowerze? Tylko nie wiem jeszcze jaka cena. http://bikeaction.pl/forum/ns-suburban-26-...ddd-t64147.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.