Skocz do zawartości

[koło] nieprzyjemne grzechotanie z okolic przedniego koła

radi83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu z przedniego koła wydobywa się niepokojące ”grzechotanie”, jest ono uzależnione od prędkości z jaką się poruszam. Gdy jadę wolno to go nie ma lub jest praktycznie nie słyszalne, po przekroczeniu prędkości ok. 20 km/h staje się ono głośne i rytmiczne. Im jadę szybciej tym większa częstotliwość tego ”grzechotania”.

Napisano

Zwróć uwagę na hamulec tarczowy krzywa tarcza, regulacja odległości klocków od tarczy, dalej sztywność boczna koła i widelca. Następnie zostaje piasta – przegląd, konserwacja.

Napisano

Sprawdź również wentyl.

Może się trochę nakrętka się odkręciła i wentyl wpada w wibracje przy większych prędkościach. Miałem podobnie - u mnie zaczynało brzęczeć/grzechotać przy 23 km/h <_<

Napisano

Ja jestem za tym żebyś zaczął od piasty bo chyba tam tkwi problem bo miałem podobny przypadek i rozkręciłem,wyczyściłem, nasmarowałem na nowo i wszystko było ok

Napisano

ja też uważam że problem prawdopodobnie tkwi w piaście najlepiej będzie jak ją oddasz do serwisu ale jak chcesz to sam możesz rozkręcić piastę wyczyścić i nasmarować i sprawdź jeszcze czy kulki w piaście nie powypadały

• 3 tygodnie później...
Napisano

Grzechotanie to ewidenta awaria piasty. Miałem coś takiego, ale grzechotanie nie było rymiczne. Stukało dość nieregularnie, przyczyną był poluzowany konus.

Napisano

Ja miałem grzechotanie jak skręcałem kołem,to coś strzelało wydawało mi się że to hamulce ale gdy odkręciłem całkiem tarcze to dalej się tukło,więc oczyściłem,żecz jasna odkręcając amor go w środku,dalej stukało,wziełem i nasmarowałem łożyska w piascie,i wszystko gra,ale sprawdż również amor w środku poczyć go i nasmaru.

Napisano

Mam podobny problem, od jakichś 200Km przy prędkości o dziwno 23Km/h i większej słyszę dźwięk jakby coś w przedniej pieśce wpadało w wibracje. Uwielbiam jak rower ze mną rozmawia, zwłaszcza jak zaczyna gwizdać na wietrze przy przekroczeniu 40Km/h ale ten dźwięk akurat mnie strasznie irytuje. Piasta nie ma absolutnie żadnych luzów, koło kręci się jak głupie, żadnych oporów. Jakieś 50Km temu wlałem trochę smaru do piasty, bez jej rozkręcania bo na to czasu nie miałem, ale nic. Dalej to samo. Sprawdziłem też ostatnio czy to czasem nie szczęki hamulców, ale to nie one, nawet gdy hamuje to dźwięk nie ustępuje, dopiero zmniejszenie prędkości do 20Km/h ucisza rower. Nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną. Jakby ktoś miał gdzieś pod ręką linka do poradnika jak rozkręcić i zakonserwować piastę to byłbym wdzięczny :)

Napisano

Rozwiązanie było tak proste, że aż głupio się przyznać. Brzęczały odblaski na kołach, te montowane na szprychach, wystarczyło je trochę zaklinować bardziej między szprychami i problem ustąpił. Dobrze, że pomyślałem o tym zanim zacząłem grzebać przy rowerze :)

Napisano

No więc u mnie przyczyną brzęczenia był również odblask montowany na szprychach :sorcerer: poznali się na tym panowie ze sklepu SET w Warszawie i jeszcze mi dopompowali koła przy okazji. Nie polecam za to sklepu GT Polska na grochowskiej gdzie kupiłem swój rower, bo tam na przeglądzie gwarancyjnym za 45 zł jedyne co zostało zrobione to dokręcenie śrubek i nasmarowanie i jeszcze rozregulowali przerzutki które działały ok. Aha i przybyło mi w gratisie od firmy jeszcze kilka rysek na lakierze :-/

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witajcie. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj. Posiadam problem z tylną piastą, który przejawia się tym, że podczas kręcenia się koła coś zgrzyta w tylnej piaście. Zdemontowałem koło i kręciłem samą piastą. Odgłos jest podobny do tego, jakby w środku dostał się piasek. Tak szoruje w środku. Piasty to joy tech jakieś (modelu nie znam niestety, a na piaście tylko ten napis widnieje). Chciałbym rozkręcić piastę, ale nie posiadam odpowiednich kluczy. Jak myślicie, ile mogą wziąć za rozkręcenie, wyczyszczenie i nasmarowanie piasty? Dodam, że piasta ma mały przebieg - coś koło 1700km. Chyba, że domowymi warunkami i ja mogę coś takiego zrobić?

Pozdrawiam

Napisano

Witajcie. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc napiszę tutaj. Posiadam problem z tylną piastą, który przejawia się tym, że podczas kręcenia się koła coś zgrzyta w tylnej piaście. Zdemontowałem koło i kręciłem samą piastą. Odgłos jest podobny do tego, jakby w środku dostał się piasek. Tak szoruje w środku. Piasty to joy tech jakieś (modelu nie znam niestety, a na piaście tylko ten napis widnieje). Chciałbym rozkręcić piastę, ale nie posiadam odpowiednich kluczy. Jak myślicie, ile mogą wziąć za rozkręcenie, wyczyszczenie i nasmarowanie piasty? Dodam, że piasta ma mały przebieg - coś koło 1700km. Chyba, że domowymi warunkami i ja mogę coś takiego zrobić?

Pozdrawiam

jeśli to jest typowa piasta z kulkami to możesz kupić klucze płaskie (takie wąskie) 14 i 17mm, puszkę smaru ŁT-43 i przejrzeć. Przebieg nie jest duży ale zależy ile z tego było w deszczu/w błocie. Aha dobrze byłoby mieć klucz do kasety/wolnobiegu ale to pożyczysz od kogoś.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...