Skocz do zawartości

[rower]Co jest lepsze kellys imagine czy merida matts TFS 700-d

micferrari

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Korba w Kellysie jak już napisałem wcześniej jest lepsza, jak ktoś (Adik, Robert) nie czyta postów, to jego sprawa, w pierwszym poście było jasno napisane :

No jest lepsza o środkową zębatkę wykonaną z aluminium. Co do tego że jest "korba deore" to na przestrzeni kilku lat wiele podobnych korb było nazywanych deore, a różniły się właśnie:

materiałem zębatek / obecnością-brakiem pustych ramion/ mocowaniem no i designem ramion i tarcz.

Jakby napisał "W meridzie zamiast korby m542 jest korba h2 deore m532" to bym na to zwrócił uwagę. Zbyt małe sprecyzowanie, a nie nieumiejętne czytanie postów.

Napisano
tota korba która jest w meridzie korba w meridzie jest gorsza od tej w kellysie korbie z poza grupy shimano ????

Właśnie tak <_< a co myślałeś ???

Korba jest "pozagrupowa" czyli pomiędzy grupą Deore a SLX.

Napisano

Z piastami jak z korbą 475 jest niższa niż 530 :) łyso ???

No i duża różnica w manetkach SLX są ergonomiczniejsze niż Deore , bardziej "wyczynowe" - piszę zebyś nie musiał pytać <_<

Napisano
I tak na marginesie się zapytam co sądzicie o Meridzie TFS XC 300-V??

http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=76&id=502

Nie jest zła, jeśli można ją kupić do 1600/1700zł to całkiem w porządku stosunek jakośc/cena.

Wyższy model tzn Xc 500 V nie jest wart różnicy 500zł w cenie.

Piasty 475 u jednych użytkowników bardzo szybko się rozkraczają {w sezon}, a u innych przejeżdzają 2-3 sezony bezproblemowo.

O 530 mało wiem, ale jest to pewnie lepsza konstrukcja.

Obie piasty wg mnie nie są najlepsze jeśli chodzi o stosunek jakość/cena i bezawaryjność użytkowania.

Napisano

aha czyli im wyższa numeracja w shimano to tym lepszy osprzęt

chyba weźmie meride bo potrzebuje zjechać czasami z góry gdyż mieszka w górach i podobnie merida jest bardziej wytrzymała podobnie a za meridom przemawiają również hamulce i chyba taniej wyjdzie "podrasować" meridę niż zmieniać koła w kellysie i zakładać hydraulikę nie wiem jak się mylę w moich przekonaniach to mnie wyprowadźcie z błędu że źle myślę <_<

Napisano

e raczej nie ja też miałem taki sam wybór i wziąłem meride bo nawet gościu który zawodowo jeżdzi na rowerach mówił że wziął by meridę

Napisano

Taaa, na pewno, może gociu by wziął, tylko po co , po co komu cięższy , mniej ergonomiczny rower do startu w maratonach , bo z góry to on spokojnie zjedzie, tak jak Merida i tyle samo wytrzyma.

Napisano

no nie wiem ja chciałem z hydrauliką jeździ się bardzo dobrze nie mam czego żałować kupiłem ten i jest spoko mi taki wystarczy w cale taki ciężki nie jest jeździ się tak samo jak na kellysie różnicy dużej nie widzę no może poza skokiem amora w kellisie bo tam jest 100 ale podobnie tore też da się podnieść do 100 a nawet do 120 także wiesz mi po mojej jeździe po górach V-ki by mi nie starczyły pod ostre góry dobrze się podjeżdża a serio mówiąc w kellisie mósiał bym kupe kasy włożyć żeby hydraulikę założyć a i tak w przyszłości będę go ulepszać (na razie to nawet na pierwszym przeglądzie z nim nie byłem) :devil:

pozdro

Napisano
a serio mówiąc w kellisie mósiał bym kupe kasy włożyć żeby hydraulikę założyć

Ale nie taką jak w Meridzie, bo ona nie jest warta kupę kasy :devil:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...