Skocz do zawartości

[wolnobieg] problem z płynnością ruchu

skeletor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcę odrestaurować stary rowerek. Jest to klasyczna włoska szosa, ale mniejsza o to. Gdy tylnym kołem kręcę do tyłu (czyli wolnobieg kręci się razem z kołem) wszystko ok. Problem pojawia się gdy np. prowadzę rower lub jadę na rowerze i nie kręcę korbami (czyli koło się kręci a wolnobieg nie). Słychać jakieś trzaski i czuć opór podczas kręcenia. Podejrzewam że należy jakoś nasmarować ten wolnobieg tylko nie wiem jak. Przyczyną może być coś innego. Proszę o pomoc

no właśnie jest dość wiekowy rowerek i ma wolnobieg. Nie chcę tam dawać nic z nowszych rzeczy bo chce zachować jego styl. Prawie wszystko oryginał tylko koszyczek bidonu zmieniłem i łańcuch oraz owijkę.

Znalazłem w piwnicy wolnobieg Regina Made in Italy (taka sama firma jak w rowerku) tylko że ten jest 5 rzędowy a tam jest 6. Czy będzie dało rade założyć? Czy jest jakaś kompatybilność?

Zależy jak bardzo wiekowy rowerek, bo jeśli ma jeszcze manetki bez indeksu to jedynym problemem może być łańcuch, ale jeśli chodzi teraz ok to z tym 5 biegowym też powinien. Jeśli manetka ma indeks to wypadałoby zmierzyć odległości pomiędzy zębatkami w obu wolnobiegach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...