Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe] Avid Juicy 5 ocierające klocki o tarcze...

ktoto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z hamulcami tarczowymi Avid Juicy 5.Przed ściągnięciem wczoraj koła w moim Garym Fisher'rze aby wyczyścić kasetę było wszystko ok.Potem jak założyłem koło zauważyłem że klocki ocierają o tarczę.Co mam teraz robić??Help...

P.S. Rower jest nowy i na gwarancji...

Myślę, że po ponownym założeniu koła po prostu zmieniła się pozycja tarczy względem klocków.

1. Jeśli ociera jednostajnie tylko z jednej strony -> regulacja zacisku: Tri-Align Caliper Positioning System. Więcej na Avid Technologies.

2. Jeśli ociera o oba klocki -> wyjęcie koła, rozepchnięcie tłoczków, montaż koła, na koniec może także opcja 1.

3. Jeśli ociera nierównomiernie -> krzywa, bądź krzywo zamocowana tarcza (koło?).

Zapewne w czasie przestoju roweru bez kół musiałeś nacisnąć klamkę przez co klocki zbliżyły się do siebie i uniemożliwiły montaż tarczy. Poluzuj imbusy trzymające zacisk, kilkukrotnie naciśnij klamkę i aby dokręcić prawidłowo klocki, dokręć śruby jednocześnie zaciskając klamkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...