mawo Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Witam! Dzisiaj na przejażdżce trafiłem przednim kołem w spróchniały pieniek. W efekcie mało efektowny lot przez kierownicę i bolące kolano. Wydawało mi się, że ze sprzętem wszystko ok (skoro koło nie ma bicia..). Niestety po powrocie na siodełko okazało się, ze Manitou Skareb (tłumik TPC) przestał pracować. Tzn. nie ugina się, dopiero delikatnie pracuje po powieszeniu się całym cięzarem na nim. Gdy zjeżdżam z jakiejś nierówności (np. 5 cm) to czuć luz i metaliczny odgłos po dobiciu. Przy najechaniu na pieniek jechałem może z 10-15 km/h, blokada nie była włączona. Co nie wytrzymało tego dzwonu? Co mogło pęknąć? Jakie mogą być koszta naprawy? Piszę tu, ponieważ planowałem wyjazd na wyścigi w przyszły weekend, a znając tempo pracy Wigwamu, to niezbyt szybko mi go zrobią (+czas wysyłki i powrotu do mnie). Pewnie zdecyduję się na rozebranie amora wieczorem. Manuala mam. W razie czego mam też kogo pytać jak to poskładać do kupy. Amor wcześniej zaczął się minimalnie pocić pod pokrętłem na dole prawej goleni (regulacja tłumienia powrotu) - pewnie z komory tłumika coś uciekało. Generalnie pracował do tej pory bez zarzutu. Zaliczył sporo wyścigów i spisywał się właściwie. Nawet to ostatnie pocenie się tylko nieznacznie zdążyło wpłynąć na charakterystykę pracy. Proszę o ukojenie moich nerwów przez forumowiczów, którzy wiedzą co mu może być. Z góry dziękuję!
rzymo Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 (...) Skoro to TPC i się nie ugina to jak dla mnie możliwość jest jedna - 'zablokowana' blokada. W środku tłumika jest taki trzpień z uszczelką, poruszany linką, który zaślepia otwór w tłumiku = włącza blokadę. Zgaduję, że to jego wina, wyjmij tłumik i spróbuj popchnać ten trzpień jakimś cyrklem/śrubokrętem.
mawo Napisano 27 Lipca 2009 Autor Napisano 27 Lipca 2009 Po rozbiórce okazało się, że wyskoczył korek z prawej, górnej goleni. Ten plastikowy. Zerwał się w nim przy okazji gwint. Jedyne zmartwienie jest takie, że Wigwam zaczyna od środy urlop, który skończy w pod koniec sierpnia.. Ciekawe.
Rulez Napisano 28 Lipca 2009 Napisano 28 Lipca 2009 To nie mogą ci wysłać tego korka + olej, priorytetem za pobraniem ? (jak rozumiem sam rozebrałeś , i ze złozeniem nie będzie oproblemu)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.