szatan21292 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam wszystkich. Mam powaŻny problem, otóż od pewnego czasu zdałem sobie sprawę z tego że jestem przetrenowany. Odczuwam zmęczenie nawet rano, nie pije nie pale a mimo to od zimy moja kondycja nie idzie do góry mam 17 lat, jeżdżę od roku, i tu się zaczyna problem poniewaŻ praktycznie po miesiącu jazdy rowerem wziĄłem udział w moim pierwszym wyścigu i aż do dnia dzisiejszego jeździłem naprawdę sporo i szybko, tzn, dziennie jakieś 50-80km, od jakiegoś czasu z przerwami, robiłem taki dystans z srednią prędkością 26km/h w terenie płaskim, na szosie 32km/h. Od marca 2009 mam zrobione 6000km głownie w terenie. Nie mam zielonego pojęcia jak wyjśc z przetrenowania aby nie tracić kondycji, i jak potem zacząć trenować ? proszę o wasze opinie i porady. ps. jeśli ktoś z was nie wie nic na ten temat proszę nie pisać nieprawdziwych informacji, poniewaŻ tylko zamąci mi to w głowie. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszk Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Podstawa to odpocząć zarówno fizycznie jak i psychicznie, bo pewnie twoja psychika też nieco cierpi z powodu zaistniałej sytuacji. Ja bym zrobił tak: 3-5 dni (zależy jak głębokie jest przetrenowanie w skrajnych przypadkach nawet tydzień) przerwy bez treningu, za to jakieś inne aktywności które pozwolą się zrelaksować i nieco odpocząć od reżimu treningowego. Np. basen, spacer, jakaś wycieczka etc. Po tym okresie zrobiłbym w tydzień ok 4-5 treningów nieszczególnie ciężkich i długich i raczej cały czas w tlenie. No i po tym okresie jak samopoczucie pozwoli wróciłbym do planu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Nieplanowane przetrenowanie wiąże się ze spadkiem formy i wylajtowaniem treningów na pewien czas do poziomu, który nie rozwija, i tak musi być. zależy jak głębokie jest przetrenowanie w skrajnych przypadkach nawet tydzień Przy prawdziwym przetrenowaniu tydzień, to niedużo Ale na tym poziomie te kilka dni chyba starczy. Najważniejsze, żebyś był pewien, że to to, bo wiele czynników może wywołać podobne objawy. Z tego, co napisałeś, to tylko, że rano jesteś zmęczony, od zimy forma nie rośnie, ale z 2 strony sporo jeździłeś bez problemów. Brak wzrostu formy i owo uczucie zmęczenia, to jeszcze nie dowody.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szatan21292 Napisano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 No robiłem jeszcze badanie serca EKG i wykazało że coś tam zle działa ale dokładnie mi jeszcze nie potrafili lekarze powiedzieć, wstępnie powiedzieli że to może być przetrenowanie i wysłali na badania jeszcze jedne ale to dopiero w piątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 29 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 ja rano tez jestem zmeczony ale po jakis 1h to mija czasami mniej... zalezy tez jak wstalem: jesli patrze na zegar i sie gdzies spiesze to odrazu jestem obudzony jak bym w ogole nie spam czyli pewnie ma cos w tym wspolnego adrenalina a jesli sie nie spiesze to jak wstane chce mi sie spac. Najlepiej to idz na basenie, jeziorze, morzu poplywaj to bardzo pomaga. Jak mi robili badanie ekg to stwierdzili ze w przyszlosci moze mi cos wyskakiwac nie mam zielonego pojecia co bo zapomnialem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Jak mi robili badanie ekg to stwierdzili ze w przyszlosci moze mi cos wyskakiwac nie mam zielonego pojecia co bo zapomnialem Kocham takie posty. Zielone krosty ? Taa, od razu adrenalina.. Trzeba zachować punkt pośredni między zrywaniem się po przymusowym przebudzeniu, a spaniem do oporu i leżeniem ile wlezie, przeciętnie chwilę sobie poleżeć. Jak rano wbrew naturze nie masz mobilizacji, światła, aktywności, a za to rozwleczony sposób wstawania i związany z tym pewnie niezbyt regenerujący sen, to nic dziwnego, jak jesteś senny/półżywy/pracujesz na pół gwizdka - zmęczony, jak masz co robić i to robisz, to umysł się rozbudza, tak mówiąc po chłopsku, nie mieszajmy od razu hormonów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 5 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Że tak pozwolę sobie przytoczyć co nieco fachowej wiedzy ... Miłego czytania http://img190.imageshack.us/gal.php?g=dsc00072uyi.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapek67 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 17 lat ,sezon jazdy i już przetrenowanie? hm Ja zacząłem się zastanawiać po 10sezonach nad tym problemem Doszedłem do wniosku po 20 sezonach,że podstawa to odpoczynek ,który jest w większym stopniu ważniejszy od samego treningu. Może po prostu się troche odwodniłeś ? to się zdarza, co ma wpływ również na bezsenność = zmęczenie Z bezsennością wiąże sie też aktywny trening. Brak snu , krew buzuje itd itp.Rozkręcasz organizm i potem ciężko go uspokoić,wyciszyć.Tego też trzeba się uczyć. Szczerze powiem to po jednym sezonie ciężko zaobserwować swój organizm Ja wstaję po woli ,tak jak słońce a budzę się i przytomnieję dopiero na rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Megan23 Napisano 16 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Myślę,że po 2 latach autor wyszedł już z przetrenowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qamal Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Kto wie moze jeszcze do konca sie nie zregenerowal przeciez dopiero rok jezdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapek67 Napisano 18 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 no to odgrzałem kotleta zdarza sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.