Skocz do zawartości

[trening] jak wyjść z przetrenowania ?

szatan21292

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam powaŻny problem, otóż od pewnego czasu zdałem sobie sprawę z tego że jestem przetrenowany. Odczuwam zmęczenie nawet rano, nie pije nie pale a mimo to od zimy moja kondycja nie idzie do góry :( mam 17 lat, jeżdżę od roku, i tu się zaczyna problem poniewaŻ praktycznie po miesiącu jazdy rowerem wziĄłem udział w moim pierwszym wyścigu i aż do dnia dzisiejszego jeździłem naprawdę sporo i szybko, tzn, dziennie jakieś 50-80km, od jakiegoś czasu z przerwami, robiłem taki dystans z srednią prędkością 26km/h w terenie płaskim, na szosie 32km/h. Od marca 2009 mam zrobione 6000km głownie w terenie.

Nie mam zielonego pojęcia jak wyjśc z przetrenowania aby nie tracić kondycji, i jak potem zacząć trenować ? :) proszę o wasze opinie i porady.

ps. jeśli ktoś z was nie wie nic na ten temat proszę nie pisać nieprawdziwych informacji, poniewaŻ tylko zamąci mi to w głowie. :(

pozdrawiam.

Podstawa to odpocząć zarówno fizycznie jak i psychicznie, bo pewnie twoja psychika też nieco cierpi z powodu zaistniałej sytuacji. Ja bym zrobił tak: 3-5 dni (zależy jak głębokie jest przetrenowanie w skrajnych przypadkach nawet tydzień) przerwy bez treningu, za to jakieś inne aktywności które pozwolą się zrelaksować i nieco odpocząć od reżimu treningowego. Np. basen, spacer, jakaś wycieczka etc. Po tym okresie zrobiłbym w tydzień ok 4-5 treningów nieszczególnie ciężkich i długich i raczej cały czas w tlenie. No i po tym okresie jak samopoczucie pozwoli wróciłbym do planu.

Nieplanowane przetrenowanie wiąże się ze spadkiem formy i wylajtowaniem treningów na pewien czas do poziomu, który nie rozwija, i tak musi być.

zależy jak głębokie jest przetrenowanie w skrajnych przypadkach nawet tydzień
Przy prawdziwym przetrenowaniu tydzień, to niedużo ;) Ale na tym poziomie te kilka dni chyba starczy.

Najważniejsze, żebyś był pewien, że to to, bo wiele czynników może wywołać podobne objawy. Z tego, co napisałeś, to tylko, że rano jesteś zmęczony, od zimy forma nie rośnie, ale z 2 strony sporo jeździłeś bez problemów. Brak wzrostu formy i owo uczucie zmęczenia, to jeszcze nie dowody..

No robiłem jeszcze badanie serca EKG i wykazało że coś tam zle działa :) ale dokładnie mi jeszcze nie potrafili lekarze powiedzieć, wstępnie powiedzieli że to może być przetrenowanie i wysłali na badania jeszcze jedne ale to dopiero w piątek. ;)

ja rano tez jestem zmeczony ale po jakis 1h to mija czasami mniej... zalezy tez jak wstalem: jesli patrze na zegar i sie gdzies spiesze to odrazu jestem obudzony jak bym w ogole nie spam czyli pewnie ma cos w tym wspolnego adrenalina a jesli sie nie spiesze to jak wstane chce mi sie spac. Najlepiej to idz na basenie, jeziorze, morzu poplywaj to bardzo pomaga.

Jak mi robili badanie ekg to stwierdzili ze w przyszlosci moze mi cos wyskakiwac nie mam zielonego pojecia co bo zapomnialem ...

Jak mi robili badanie ekg to stwierdzili ze w przyszlosci moze mi cos wyskakiwac nie mam zielonego pojecia co bo zapomnialem
Kocham takie posty. Zielone krosty ;)?

Taa, od razu adrenalina.. Trzeba zachować punkt pośredni między zrywaniem się po przymusowym przebudzeniu, a spaniem do oporu i leżeniem ile wlezie, przeciętnie chwilę sobie poleżeć. Jak rano wbrew naturze nie masz mobilizacji, światła, aktywności, a za to rozwleczony sposób wstawania i związany z tym pewnie niezbyt regenerujący sen, to nic dziwnego, jak jesteś senny/półżywy/pracujesz na pół gwizdka - zmęczony, jak masz co robić i to robisz, to umysł się rozbudza, tak mówiąc po chłopsku, nie mieszajmy od razu hormonów..

• 1 rok później...

17 lat ,sezon jazdy i już przetrenowanie?

hm

Ja zacząłem się zastanawiać po 10sezonach nad tym problemem :icon_wink:

Doszedłem do wniosku po 20 sezonach,że podstawa to odpoczynek ,który jest w większym stopniu ważniejszy od samego treningu.

Może po prostu się troche odwodniłeś ? to się zdarza, co ma wpływ również na bezsenność = zmęczenie

Z bezsennością wiąże sie też aktywny trening. Brak snu , krew buzuje itd itp.Rozkręcasz organizm i potem ciężko go uspokoić,wyciszyć.Tego też trzeba się uczyć.

Szczerze powiem to po jednym sezonie ciężko zaobserwować swój organizm

Ja wstaję po woli ,tak jak słońce

a budzę się i przytomnieję dopiero na rowerze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...