Skocz do zawartości

[Napęd] Od czego zależy długośc osi suportu ?

rajax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakładam temat raz jeszcze bo ktoś nadgorliwy przeniósł go do kosza.

Gnębi mnie kolejne pytanie przy składaniu roweru.

Nie znalazłem na to odpowiezi więc zakładam nowy temat.

Od czego zależy długośc oski suportu ?? To że od długości mufy to wiem (68 i 73 mm).

W moim starym napędzie z korbą( 42 zęby) na kwadrat i wolnobiegiem (7 przełożeń) miałem długośc osi 125,5 mm.

Teraz montuje nowy napęd : Korba Shimano (44 zęby na największej tarczy) na octalink, a korbe dał mi gość w sklepie o długości 118 mm w octalinku. Do tego kaseta Alivio 8 rzędowa. Cz wszystko będzie ok ? znaczy się niepokoi mnie różna długość osi suportu. Szerokośc mufy w rowerze to 73 mm.

Kolejne pytanie to czy przerzutka przednia która ogarniała korbe z 42 zebami, ogarnie nowa korbe z 44 zębami na największej tarczy ? czy czeka mnie zakup przerzutki nowej ????

Odpowiedając na pytanie z poprzedniego usuniętego posta to korba nie jest LX. Zakupiłem pozagrupową korbe Shimano FC 442 czy jakos tak. To ta pomiedzy Alivio i Deore starym.

• Mod Team

A no to sie bierze z tego ze kazda korba jest inna i ma inne odsadzenie (gniazdo suportu wzgledem zebatek) Korby stalowe te buble najwieksze zazyczaj potrzebuja osi ponad 122mm a aluminowe ok 115, oczywiscie wszystko zalezy. Kazda korba ma swoj wymiar suportu i wypada poszukać w katalogach lub u producenta.

Ja np. kiedyś kupiłem uzywana korbe z suportem miał 109mm a w rowerze miałem inna kobe z suportem 125mm ale pasowało choć był lekko za krótkawy. teraz mam 114 i jest idealnie.

Co do prtzerzutki to spokojnie powinnio działać na korbie 44, 48 mogła by stwarzac problemy. znaczy to by działało ale nie tak jak powinno.

Jak masz szerszą mufe to zapytaj sprzedawcy czy taki suport bedzie odpowiedni w razie czego wymien na inną długość.

• Mod Team

To ja wyjaśnię, że ten nadgorliwy, wredny, niewyrozumiały, okrutny administrator przeniósł Twój temat do kosza dlatego, że źle go założyłeś bo nie chciało Ci się przeczytać regulaminu, albo co gorsza, przeczytałeś i zrobiłeś to z premedytacją. I zapewniam Cię, że każdy następny temat założony tak jak poprzedni też znajdzie się w koszu, a przy odrobinie szczęścia, zostanie również nagrodzony ostrzeżeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...