Lazapius Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 Będę chciał kupić niedługo rower za ok. 2000 zł. Poleciliście mi jakiś czas temu Giant'a Yukon'a FX3. Zastanawiam się natomiast czy KTM Comp FR 950 nie byłby lepszy. Jest tańszy o niecałe 500 zł a wydaje mi się, że specjalnie od Yukon'a gorszy nie jest. Interesuje mnie głównie porównanie damperów i budowy ramy - czterozawias czy jednozawias. Słyszałem, że nie można powiedzieć, który rodzaj jest lepszy, bo są po prostu inne i nie wiem na ile to prawda. Z góry dziękuję za odpowiedzi
DominikM Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 KTM Comp FR 950.... prawie 16kg full do XC sory ale rotfl^2. Giant Yukon FX3... przynajmniej damper powietrzny ale i tak jest to rotfl. Kup sobie Krosa A6 satry model - rozmiar obojętny - wywal od razu tą dziadoską ramę (sprzeda sie za 300+ pewnie), zostanie ci 800 na jakąś fajną ramkę HT.
miskov17 Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 Za ~2000zł to trudno będzie Ci znaleźć sensowną używkę o nowym nawet nie wspominając. A to co podałeś to pseudo-fule, które co najwyżej będą się uginać w mało kontrolowany sposób Także nawet się nie zastanawiaj tylko kupuj ht...wiem co mówię, bo już przejechałem się na "tanim" fulu za ponad 4500zł. Po pół roku wróciłem do sztywniaka, który wbrew pozorom dla niektórych będzie lepszy niż full
Lazapius Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 Sorry, źle się wyraziłem Nie chodzi mi do końca o XC To ma być rower uniwersalny do wszelkich rodzajów terenu z przewagą szybkich, wąskich, wyboistych, leśnych ścieżek i od czasu do czasu szlaków górskich. Full za tą cenę faktycznie nie jest z górnej półki, ale myślę, że Giant Yukon FX3 jest sensownym rozwiązaniem do wyżej wymienionych celów. Firma oferuje bardzo dobrą ramę z czterozawiasowym zawieszeniem, która jest montowana i w wyższej klasy rowerach, a zaoszczędza na kiepskim osprzęcie i hamulcach, które i tak zjeżdżę w ciągu 1-2 lat.
Rulez Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Firma oferuje bardzo dobrą ramę z czterozawiasowym zawieszeniem, która jest montowana i w wyższej klasy rowerach Nie, rama to kinematycznie jednozawias w układzie wielozawiasowym, nie ma nic wspólnego z zawieszeniem Horst-Link , co nie znaczy, że rower jest zły jak za takie pieniądze. Z 4-ro zawiasów Horst-Link to taki Kross : http://www.kross.pl/575-g516-k2188-crime_1.html
Lazapius Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy najazd na jakąś nierówność, np. krawężnik z zablokowanym damperem może uszkodzić, bądź wpłynąć na uszkodzenie ramy lub jej elementów?
DominikM Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Tak - wybijasz gnizda łożysk / tuleje slizgowe, do uszkodzenia blokady włącznie.
mwegrzyn Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Ale jest to proces raczej długotrwały , czyli jeżeli będziesz cały czas pokonywał przeszkody z zamkientym damperem do wtedy stanie się tak jak napisał DominikM.
Rulez Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Tylko wtedy po co mu full, z drugiej strony bez manetki na kierownicy szybko znudzi się machanie blokadą.
DominikM Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Generalnie co by producent nie napisał (tak w przypadku roweru jak i dampera) nie ma systemu, który zniósł by bez uszczerbku długotrwałą jazdę w stanie zablokowanym - no chyba, ze dookoła jakiegoś boiska albo nowej drodze. Manetka na kierownicy to tylko sposób na zamydlenie oczu kupującemu, użyteczność dampera bez platformy o ile nie jest to damper do FR/DH jest znikoma.
Rulez Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Przy jeździe miejskiej , po ścieżkach rowerowych i asfalcie, spokojnie mozna jeździć z blokadą, a nawet wjeżdżać na krawężniki i przez długi czas nic się nie stanie , a efektywność napędu znacznie wzrośnie. I wcale rower szybko się nie rozsypie. Żadna platforma nie zastąpi pełnej blokady na asfalcie (no chyba , że Brain) i bardzo żałuję, że Swinger X3 nie ma możliwości pełnego zablokowania.
Lazapius Napisano 27 Lipca 2009 Autor Napisano 27 Lipca 2009 Bardzo dziękuję za pomoc. Zdecydowałem się zakupić Yukon'a. Mam nadzieję, że wybór okaże się trafny Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.