Skocz do zawartości

[rower] Niemiecka jakość czy polska waga? Carver pure 300 2007 VS Kross A6 2008

Cox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam WIELKI dylemat który z podanych w temacie rowerów wybrać

Carver pure 300

PLUSY

-pełen napęd shimano (jedna firma -> LEPSZE DZIAŁANIE)

-dobre hamulce

-ciekawa rama

Minusy

-waga 12,9 kg (20,5 cala)

-gorszy amortyzator niz Kross

- minimalnie uzywany (stan idealny)

http://picasaweb.google.pl/przemkotowisko/...amp;feat=email#

Kross

Plusy

-waga

- lepszy amortyzator

-ładny wygląd

-mozliwośc doboru wielkosci ramy 19 lub 21 cali (mam 183 cm wzrostu)

-w 100 % nowy na gwarancji

Minusy

-gorszy napęd (mieszanka sram, truvativ i shimano)

-bardzo popularny

-gosze ale za to lzejsze hamulce

-nie jezdzilem nigdy na DC i nie wiem czy będą mi pasować

-Carver ma lepsza ramę

http://allegro.pl/item688847843_najlepsza_...l_a6_warto.html

Ogólnie to dawno bym kupiłjuz Carvera tylko nie jestem pewiemn w nim amortyzatora (RS Tora coil) kross ma powietrzną , waże 71 kg i nie wim czy spręzyna będzie dobrze pracować przy tej wadze

Ram jest tam 20,5 cala, (52 cm) , przy moim wzroscie moze troche za duża

Licze na wasze liczne odpowiedzi i opinie bo rower chce kupic jeszcze w tym tygodniu. Z góry wszystkim wielkie DZIĘKI!

CENA:

Kross 2100zł

Carver 1900zł

Jako, że kolega wyżej całkowicie wyczerpał temat wtrącę tylko kilka zdań..

-pełen napęd shimano (jedna firma -> LEPSZE DZIAŁANIE)

Nie do końca ale...

-gorszy napęd (mieszanka sram, truvativ i shimano)

Zapomniałeś o tym, że Kross ma m.in korbę z zintegrowaną osią,

-gosze ale za to lzejsze hamulce

HS nie zbierają zbyt dobrych opinii, są bardziej skomplikowane w budowie, cięższe a i tak wciąż mają minusy typowe dla v'ek. Fajna rzecz ale 10 lat temu.

Carver jest fajny, niewiele gorszy ale o wiele bardziej oryginalny. Po wymianie na normalne v'ki bardzo fajny rower :) Kross oczywiście prawie pod każdym względem jest lepszy ale...kto by chciał Krossa, mając do wyboru Carvera :P

Co do sprężyny prawdopodobnie będzie za twarda dla Ciebie ale zawsze można ją wymienić.

Bierz tego Carvera. Amortyzator, który będzie na samym początku w rowerze, nie musi być docelowy. Którąkolwiek ciężką torę, można w przyszłości zastąpić lekkim foxem, RS rebą czy Manitou R7.

Ramka Carvera jest ciekawa, tzn nawet ładna {subiektywnie}, osprzęt i magury hydrauliczne, dobre - a całość wypada porówywalnie dobrze jak u Krossa.

A co do oryginalności - w Wałbrzychu KROSS'ów LEVEL jest bardzo mało i można by stwierdzić że są tutaj oryginałami - pośród Kellysów Feltów Giantów i Merid.

Bierz tego Carvera. Amortyzator, który będzie na samym początku w rowerze, nie musi być docelowy. Którąkolwiek ciężką torę, można w przyszłości zastąpić lekkim foxem, RS rebą czy Manitou R7.

Heh z taki podejściem można równie dobrze iść do marketu i kupić pierwszy lepszy napotkany rower, bo przecież wszystko można w nim wymienić...

Kupiłem jednak Krossa, czerwonego 19" , mam go dostac w poniedzialek, w walbrzychu to nawet ciezko o nie w sklepie, nablizszy dystrybutor jest w swidnicy i jak dzwonilem to mi go przywiezli do odzialu w swiebodzicach i tam sobie poogladalem--- rowerek super, takie gianty czy maridy wlasnie w sklepie rowerowym za ta cene to SYF I WAZA TYLE CO STAR PEŁEN WĘGLA!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...