Skocz do zawartości

[przerzutka tył] nie przeskakuje w dół jak należy

tafit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam przerzutke shimano deore LX manetki także RapidFire Deore i problem jest taki że przy zmianie biegów w dół, łańcuch nie schodzi na niższe rzędy kasety tak jak powinien, a dokładnie to zatrzymuje się między poszczególnymi biegami(łańcuch idzie między zębatkami) jakby przerzutka nie odciągała odpowiedniej długości, a połowę z tego. Na biegach 7,8,9, schodzi dobrze. Natomiast jak jade od najmniejszej koronki w górę wszystko działa bez zatrzeżeń. niewiem w czym może tkwić problem:/

Skoryguj sytuację śrubką baryłkową przy manetce bądź przerzutce. Przerzutka zapewne jest lekko rozregulowana :thumbsup:

Wykręcając te śruby zwiększasz napięcie linki. W twoim wypadku musisz którąś z nich dokręcić - wtedy zrzucanie w dół powinno stać się płynne, ale musisz jednocześnie znaleźć kompromis między wrzucaniem do góry, czyli generalnie nie wkręcić zbyt przesadnie baryłki, najlepiej wkręcać po pół obrotu i sprawdzać sytuację :)

no ok wyregulowałem to tą śrubką baryłkową, nie wiedziałem że jest tak wrażliwa, wystarczy niewielki obrót i przerzutka reaguje. Teraz mam jeszcze jedno pytanie: czy kręcąc tą śruba baryłkowa przy przerzutce to to samo co kręcąc śrubą przy manetce? jak te dwie śruby regulacyjne mają się do siebie??

czy kręcąc tą śruba baryłkowa przy przerzutce to to samo co kręcąc śrubą przy manetce?

dokładnie to samo. u SRAMa zawsze była jedna-przy manetce. obecnie Shimano też z tej przy przerzutce rezygnuje.

śrubka przy przerzutce przydaje się przy regulacji gdy kręcimy i widzimy, stojąc z tyłu, jak przerzutka się ma zwględem zębatek. przy manetce możemy korygować ustawienie w czasie jazdy. ta druga opcja chyba jest wystarczająca :wub:

• Mod Team

Ta trzecie nie obecna w sramowskich sprzetach i w shadow słuzy do naciągu sprezyny przy tej srubie co sie przerzutke przykreca. W sramach i shadow nie ma bo to jest przykrecane na sztywno a w shimano jest tak samo ruchome jak wózek(no poza shadow).

nie wiem jak shadow, ale w sramie np X-9, starym 5.0 była(wiem bo mam), nie ma tam fakt sprężyny, ale nie jest to tez przykręcone na sztywno gwoli jasności, ogólnie rzecz ujmując śruba ta reguluje odległość górnego kółka wózka przerzutki od zębatek kasety(pionowe wychylenie pantografu przerzutki), co też dość istotnie wpływa na przerzucanie szczególnie na wyższych biegach(czytaj: na mniejszych zębatkach) - to są moje doświadczenia :) może się komuś przydadzą

wg mnie nie jest to takie łatwe do powiedzenia bo regulacja tej śruby pociąga za sobą także zmianę naciągu sprężyny wózka przerzutki, a co za tym idzie naciągniecie łańcucha, także ustawianie tej śruby zależy od łańcucha(długość), długości samego wózka, nawet zestopniowania kasety, ogólnie ja ustawiam to tak żeby korpus/pantograf przerzutki był jak najbardziej schowany pod tylnymi dolnymi widełkami - ogólnie mam na myśli to żeby górne kółko było jak najbliżej(w granicach zdrowego rozsądku)koronek kasety, oczywiście ustawia się to metodą prób i błędów bo np. dobre ustawienie górnego kółka przerzutki, gwarantujące dobrą zmianę biegów na niskich przełożeniach może nie działać na wysokich, oczywiście trzeba mieć na uwadze to żeby śrubą, o której mowa manipulować tak, żeby przerzutka też nie tłukła się o tylne dolne widełki(mam na myśli shimano nie shadow głównie)podczas szybkiej jazdy po nierównym

ps. nie wymądrzam się, staram się przekazać moje doświadczenia z tym, bo jeżdżę dużoo, ale dużo też grzebię i próbuję :)

• Mod Team
nie wiem jak shadow, ale w sramie np X-9, starym 5.0 była(wiem bo mam), nie ma tam fakt sprężyny, ale nie jest to tez przykręcone na sztywno gwoli jasności, ogólnie rzecz ujmując śruba ta reguluje odległość górnego kółka wózka przerzutki od zębatek kasety(pionowe wychylenie pantografu przerzutki), co też dość istotnie wpływa na przerzucanie szczególnie na wyższych biegach(czytaj: na mniejszych zębatkach) - to są moje doświadczenia ;) może się komuś przydadzą

Sztywno miałem na mysli ze nie telepie sie jak galareta po dziurach :D. Co to tej trzecie sruby, u mnie nie praktycznie roznicy czy ja wkrece czy wykrece

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...