Skocz do zawartości

[amortyzator] XCR-LO czym odkręcić lewą stronę?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

chciałbym zrobić przegląd amorka suntour xcr-lo.

Zdjąłem golenie, wyjąłem z nich prawą stronę - damper (tłumik powietrzny(?)) ale nie wiem jak, a właściwie czym odkręcić nakrętkę z lewej strony korony - na filmie instruktażowym suntoura serwisant ma specjalny klucz 'słoneczkowy'. Chciałbym to zrobić aby wyjąć i nasmarować cały zespół ze sprężyną.

Czy prawą stronę, ten damper to się jakoś serwisuje? Pompowanie jakieś albo rozkręcenie i smarowanie? Nie wygląda na rozbieralny ale się ugina więc można by, jeśli to potrzebne 'wodzidło' nasmarować jakimś mniej gęstym smarem.

Jak serwisujecie w ogóle swoje xcr-y? Wiem, że sporo osób je ma więc pewnie niejeden się przy nim już pobrudził ;-)

Podrzućcie proszę kilka wskazówek początkującemu!

Napisano
A jeśli można wiedzieć to jak to zrobiłeś??

A zrobiłem sobie kluczyk z hydraulicznego kolanka miedzianego (łatwa w obróbce) przy pomocy ołówka, piłki i pilnika i imadła.

Wcześniejsze próby zdjęcia francuzem, nawet przez szmatkę - jak to widuje się w instrukcjach - porażka. (przynajmniej moja nakrętka niemal wbita w goleń - nie do odkręcenia w ten prosty sposóB)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...