Skocz do zawartości

[bóle] okolicy barków

Kubus109

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam takie pytanko. Od pewnego czasu jeżdżąc na rowerze w trakcie jazdy dopada mnie ból w okolicy połączenia barku z obojczykiem. Czym to może być spowodowane?? Jeśli jest już jakiś temat w tej sprawie to prosze o link do niego. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Napisano

niech ktos ci zmierzy obwod barkow przy max napieciu i wciagnietym powietrzu i podaj szerokosc kierownicy - wyglada na to, ze masz za waska kiere, albo/i brak rogow :thumbsup:

Napisano

Ta pierwsza ewentualność jest bardziej prawdopodobna, bo rogi mam na kierownicy. A czy np. taki ból może występować przy złym ustawieniu rogów??

Napisano

Czy ja wiem... Ja zadnych boli nie mam nawet na kierze 50 cm. Ani na szosowej 44cm. Waska kiera to raczej nie powod, niektorzy kurierzy maja nawet 20-30cm kiery i jezdza. W ktorym momencie te bole wystepuja? Na poczatku czy po dlugiej jezdzie?

Ja mam cos podobnego przy bieganiu, jezeli nie rozgrzeje przedtem pasa barkowego to czasem cos wlasnie w tym miejscu zaboli przez pierwsze 20-30 min. Czyli albo za slabe, nierozciagniete miesnie, albo zla pozycja na rowerze - byc moze zbyt duzy procent ciezaru ciala opiera sie na kierownicy? Jezeli bol pojawia sie na poczatku jazdy to sprobuj lekkiej rozgrzewki przed jazda - pare wymachow i sklonow.

Napisano

Problem może być bardziej złozony i powodów masa zaczynając od kierownicy, ucisku gripów na dłonie a kończąc na siodełku.

Coś zmieniałeś w bikeu ostatnio, od kiedy masz takie bóle?

Ja zauważyłem u siebie że jak dłuzej siedze przed kompem w okreslonej pozycji to szybciej mi dlonie podczas jazdy drętwieją i mam bóle w okolicy łopatki/barku.

Napisano

Tzn. teraz miałem prawie miesiąc przerwy od jazdy na rowerze. A tak to przed tą przerwą pojawiły się bóle może ze dwa razy. Jedyne co zmieniłem w soim roweże to wysokość siodełka.

Napisano

Jeżeli nigdy nie było poważnego urazu w tej okolicy to domniemam pełną stabilność stawu barkowo - obojczykowego. Wzmocnij mięśnie obręczy, a przed jazdą chwila rozgrzewki.

Napisano

Dokladnie, ja jak sobie ustawialem siodelko w goralu to stopniowo przez okolo rok podwyzszalem az zaczalem po jezdzie czuc bol w tylnych czesciach kolan. Pozniej obnizylem o okolo jeden centymetr (zgodnie z prawidlami sztuki - aby dalo sie pedalowac pieta) i generalnie jest ok, i z bolami, i z manewrowaniem przod-tyl na siodelku nie mam problemow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...